11-féle gumicukrot teszteltünk - Vajon a gumimacik vagy a kólás gumicukrok finomabbak?

Közeleg a gyereknap, ilyenkor pedig mindannyian engedékenyebbek vagyunk a kicsikkel, ha édességekről van szó. Utánajártunk, melyik lehet a legfinomabb bolti gumicukor.

Végeláthatatlanul sok gumicukor kapható a magyar üzletekben, mind színben és ízesítésben, formában és kivitelezésben is mindenki megtalálja a számára legízletesebb típust. A gumicukor nemcsak minden gyerek, de sok felnőtt kedvence is, pedig összetétele miatt az elmúlt években már sokan kiábrándultak belőle.

A gumicukrot Charles Gordon Maynard találta fel 1909-ben, ez az édesség volt többek között Albert Einstein ésII. Vilmos német császár kedvence is. A gumimaciformát egy Hans Riegel nevű férfi alkotta meg, ő alapította 1920-ban a Haribo nevű céget is, melynek azóta is a medve a fő ismertetőjegye. A cukrász eredetileg egy nagy táncoló medvefigurát készített mézgából, az idők során pedig ez a figura 2,2 cm nagyságúra zsugorodott, és többedmagával került a világ legnépszerűbb édességi közé.

Ezt is olvasd el! - Így készül a gumicukor

A Magyar Élelmiszerkönyvben leírtak szerint a gumicukor cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puha cukorka.

Ez alkalommal 6 különböző márka gumimaciját és 5 márka kólás gumicukorkáját próbáltuk ki, 5 tesztelőnk nem ismerte a márkák kilétét, csupán íz és állag alapján értékelte a következő termékeket. Tesztünkben ezúttal is szubjektív véleményünket osztjuk meg veletek, a rangsorolt termékeket a cikk alján olvashatjátok.

Lássuk a gumimacikat a kóstolás sorrendjében!

Jelly Bears - Penny Market

Vélemény:a Penny saját márkás gumimacijának felülete matt, színe egy kicsit halványabb volt, mint azt egy klasszikus gumicukortól megszokhattuk. Ízre gyümölcsös, de kicsit mű íze volt, egyeseknek azonban pont emiatt ízlett nagyon.

Beauty Sweeties - Müller

Vélemény:a glutén-, zsír- és laktózmentes gumicukrok belsejében valódi gyümölcsdarabokat találtunk, a tesztelők szerint igazán gyümölcsös íze volt mindnek. Állagra kellemesen gumis és jól rágható, egyedül akkor akadtak ki tesztelőink, mikor a kóstolás végén szembesültek a termék árával (695 Ft / 125 g).

Haribo - Príma

Vélemény:a gumimacik császára úgy tűnik, száz közül is felismerhető, kóstolóink szerint gyümölcsös illatú és ízű, kellemesen rágható, ám nagyon édes cukorkáról van szó, ez mégsem tántorított el senkit attól, hogy repetázzon a termékből.

Miski - Príma

Vélemény:aromás, piros gyümölcsökre emlékeztető illat és nagyon puha állag jellemezte a Miski nevű gumicukrot, melynek íze többek szerint is tömény volt, viszont talán pont emiatt repített vissza mindenkit a gyerekkorába.

Happy Bears - Lidl

Vélemény:a Lidl saját márkás terméke színre élénk és fényes, valaki szerint almaléillata volt. Ízre finom és gyümölcsös, és állagra is megfelelően rugalmas, de nem rágós.

Auchan Gumimacik

Vélemény: klasszikus illat és íz, sokak szerint ez a gumimaci igazán hozta azt az élményt, amely bármilyen gyümölcsös gumimacitól várható.

ÉS MOST JÖJJENEK A KÓLÁS GUMICUKROK:

Mivel a kólaízű gumicukrok között sima és savanyú termékeket is megkóstoltunk, így itt nem rangsoroljuk a kipróbált cukrokat.

Auchan kólás ízű savanyú gumicukor (259 Ft/200 g)

Vélemény: puha, furcsa illatú, savanyú gumicukor, melynek nincsen igazán kólaíze, ellenben a savanyú cukros panírtól összefutott a nyál a szánkban, talán ez az oka annak, hogy mindenki imádta.

Haribo Happy Cola, savanyú változat - Aldi (339 Ft/225 g)

Vélemény:nem annyira savanyú, édeskés illatú, és igazán kólaízű gumicukrot kaptuk a Haribotól, a savanyú cukros panír viszont nem dominált annyira.

Haribo Happy Cola - Aldi (399 Ft/ 225 g)

Vélemény:az édeskés kólaillat és a puha, jó állag mellé egy nem túl erős kólás íz párosult, viszont a gumicukor így is nagyon ízletes volt, repetáért kiáltott.

Cola Vulkane - Penny (259 Ft/ 200 g)

Vélemény:a gumicukor már első látásra is egy kicsit puhábbnak tűnt, mint az eddig kipróbált termékek, és az illatán sem érződött a jellegzetes kólaíz. A cukor fehér része túl puha, kólás része túl rágós volt tesztelőink szerint.

Sweet Box - Aldi (339 Ft/175 g)

Vélemény:apró kólásüvegek finom, citromos illattal és tökéletes állaggal, ízre viszont nem volt igazán kólás. A csomagolás és az apró, de még éppen megfelelő méretű darabok mindenkinek elnyerték a tetszését.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT:

Gumimacik

NÉVHONNAN?ÁR / GRAMMÁR / KILOGRAMM
1.Beauty SweetiesMüller695 Ft/ 125 g5560 Ft
2.HariboPríma199 Ft/ 100 g1990 Ft
3.Happy Bears (Sugarland)LIDL269 Ft/ 200 g1346 Ft
4.Auchan Oursons gélifiésAuchan259 Ft/ 200 g1295 Ft
5.MiskiPríma339 Ft/ 90 g3766 Ft
6.Jelly BearsPenny259 Ft/ 200 g1295 Ft

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.