13-féle margarint teszteltünk - ezek lettek a legjobbak!

Leteszteltük az egyik legnépszerűbb bolti terméket, ami szinte minden magyar háztartás hűtőjében fellelhető: a MARGARINT. Nálatok melyik a favorit?

Vaj vagy margarin? - ma is állandó vita van arról, hogy melyiket érdemes használni a sütésnél, főzésnél és melyiket kenjük a kenyerünkre. Ebben a kérdésben most nem fogunk igazságot tenni, azzal már megpróbálkoztunk egy korábbi cikkünkben. Viszont, mivel a margarin nagyon népszerű a vásárlók körében, ezért úgy döntöttünk, hogy leteszteljük őket.

Öt boltban összesen 13-féle margarint vásároltunk. Nem volt egyszerű a beszerzés, mivel a boltok polcain rengetegfajta termék található.

A margarin rövid története

1853-ban vajhiány lépett fel Franciaországban, így szükség volt egy hasonlóan nagy zsírtartalmú helyettesítő termékre, hogy az Oroszországgal folytatott háborúban biztosítani tudják a francia hadsereg megfelelő zsírellátását. III. Napóleon francia császár megbízására Hippolyte Mège Mouriès fejlesztette ki a margarint, amit eleinte faggyúból készített. Korábban margarint is készítettek állati eredetű zsiradékokból, de hamar rájöttek, hogy a növényi olaj olcsóbb és ugyanúgy alkalmas e termék előállítására, így ma már szinte minden esetben növényi olaj a margarin alapanyaga. (FORRÁS)

A legnagyobb különbség a termékek között a zsírtartalomban van. A hatályos uniós jogszabály szerint a margarinokat az alábbi 4 termékkategóriába osztja:

  • Margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 80 %, de kevesebb, mint 90 %.
  • Háromnegyed-zsíros margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított t termék, amelynek zsírtartalma legalább 60 %, de legfeljebb 62 %. .
  • Fél-zsíros margarin: növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma legalább 39 %, de legfeljebb 41 %..
  • Kenhető zsír X%: Növényi és/vagy állati zsírokból előállított termék, amelynek zsírtartalma:

- kevesebb, mint 39 %;- több, mint 41 %, de kevesebb, mint 60 %;- több, mint 62 %, de kevesebb, mint 80 %.

Mivel a boltokban kapható margarinok zsírtartalma nagyon különböző, ezért tesztünkben a margarinokat két kategóriába osztottuk be: 40% zsírtartalom feletti és alatti termékekre. Véleményünk ezúttal is szubjektív, a margarinokat vakon teszteltük, az összesített eredményt a cikk végén találjátok!

TERMÉKEK A TESZTELÉS SORRENDJÉBEN:

40% feletti zsírtartalommal rendelkező margarinok:

1. Rama Classic

60 % zsírtartalom

Ár: 329 Ft/250 g

Vélemény: Állagra egy kicsit tömörebb, de így is könnyen kenhető. Jó illata van. A tesztelők szerint finom margariníze van, krémes és lágy.Íróport tartalmaz, ezért nem tejszármazékmentes.

2. Bellasan

50% zsírtartalom

Ár: 249 Ft/500 g

Vélemény: Keményebb, és nehezebben kenhető. Illata semleges, nem intenzív. Kellemes az íze. Tejet tartalmazhat.

3. Vénusz Natúr

60 % zsírtartalom

Ár: 499 Ft/500 g

Vélemény: Masszívabb, jó állagú margarin. Illata nagyon kellemes, picit vajas. Színe is szép. Nincs markáns íze, de pont ezért finom.

4. Líra margarin

40% zsírtartalom

Ár: 259 Ft/500 g

Vélemény: Ez a margarin kicsit sárgásabb volt a többinél, és intenzív margarinillatot árasztott. Jóval testesebb, a zsírosság érződik rajta. Tartalmazhat tejet.

5. Flóra Original

45% zsírtartalom

Ár: 545 Ft/500 g

Vélemény: Finom illatú és szép állagú termék. Egy kicsit tömörebb, de könnyen kenhető. Igazi margariníz, picit talán édeskés utóíze van, de így is finomnak ítélték tesztelőink. Nem tartalmaz tejszármazékot.

6. Bords Eve

60 % zsírtartalom

Ár: 399 Ft/500 g

Vélemény: Könnyen kenhető, világos színű margarin, kellemes illattal. Ízre inkább semlegesnek mondanánk, de lekvárral abszolút jöhet. Tejport tartalmaz.

40%-nál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező termékek:

7. Liga

20 % zsírtartalom

Ár: 189 Ft/250 g

Vélemény:Egy közepesen sárgás, krémes állagú margarin. Könnyen kenhető a kenyérre. Többeket emlékeztetett a gyerekkorukra. Nem tartalmaz tejszármazékot.

8. Auchan

25 % zsírtartalom

Ár: 169 Ft/500 g

Vélemény: Ennek a margarinnak egy kissé fura volt az állaga, több tesztelő szerint is túl lágy volt. Az ízén napraforgóolaj érződött, de ennek ellenére a tesztelők meg voltak elégedve vele.

9. Delma szendvics

20% zsírtartalom

Ár: 219 Ft/250 g

Vélemény: Nagyon krémes állag. Többeket a gyerekkorukban fogyasztott margarinra emlékeztetett, mind ízben, mind állagban, mind illatban. Nem tartalmaz tejszármazékot.

10. Vita D'or

25% zsírtartalom

Ár: 169 Ft/500 g

Vélemény: Színre fakó, illata semleges. Finom és könnyed. Könnyen kenhető. Nem tartalmaz tejszármazékot.

11. S-Budget

25% zsírtartalom

Ár: 169 Ft/500 g

Vélemény: Színre elég világos, állagra egy kicsit tömörebb margarin. Ízre könnyed, inkább semleges. Nem tartalmaz tejszármazékot.

12. Líra margarin

25% zsírtartalom

Ár: 169 Ft/500 g

Vélemény:Ennek a terméknek az illata a sütőmargarinra emlékeztetett minket. Ízre finom krémes volt, kicsit édeskés. Tartalmazhat tejet.

13. Bellasan

25% zsírtartalom

Ár: 169 Ft/500 g

Vélemény: Semleges illat, világos szín, állagra egy picit lágyabb. Érződik az olajos íz, de van egy fura, plusz mellékíze. Nyomokban tejet tartalmazhat.

AZ ÖSSZESÍTETT EREDMÉNY:

Hol vettük?ÁrKilónkénti ár
40 %-nál magasabb zsírtartalmú margarinok
1. Vénusz NatúrAuchan499 Ft/500 g998 Ft
1. Rama ClassicAuchan329 Ft/250 g1316 Ft
2. Flora OriginalAuchan545 Ft/500 g1090 Ft
2. BellasanAldi249 Ft/500 g498 Ft
3. Bords EveAuchan399 Ft/500 g798 Ft
4. LíraPenny259 Ft/500 g518 Ft
40%-nál alacsonyabb zsírtartalmú margarinok
1. DelmaAuchan219 Ft/250 g876 Ft
2. AuchanAuchan169 Ft/500 g338 Ft
2. S-BudgetSpar169 Ft/500 g338 Ft
2. Vita D'orLidl169 Ft/500 g338 Ft
3. LigaAuchan189 Ft/250 g756 Ft
4. BellasanAldi169 Ft/500 g338 Ft
5. LíraPenny169 Ft/500 g338 Ft

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.