r
Nosalty Logó

Vásárhelyi lakodalmas perec

nyamóka
Vásárhelyi lakodalmas perec
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1902
Kalória
31.5g
Fehérje
197.4g
Szénhidrát
106.8g
Zsír
59.5g
Víz
239.3g
Koleszterin
7.8g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 7605 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    106.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    694.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    197.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 1902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    427.3 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    188 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    957 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2779.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    354 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1518 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    789.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    237.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    531 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    727 micro
  • Kolin:
    767 mg
  • Retinol - A vitamin:
    229 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    886 micro
Összesen 7605 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 449 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, hozzáadjuk a két tojást, a sót, az élesztőt, majd tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és addig gyúrjuk, amíg szép, sima, egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Akkor jó, ha könnyen formázható, "gyurmázható", és egyáltalán nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz.
  3. Kb. 2 ujjnyi vastag, hosszú nudlikat formázunk belőle, majd vékonyra szeleteljük, azaz nagyjából fél cm vastagságú, pici darabokat vágunk le belőle. Ezeket a pici tésztadarabokat a tenyerünkkel a deszkán olyan vékony kis pálcikákká formázzuk, mintha egy fél ropit készítenénk, majd az egyik ujjunk köré kanyarítva kis karikákat, gyűrűket formálunk belőlük.
  4. A karikákat úgy pakoljuk a tepsire, hogy nagyjából összeérjenek, és a tetejüket megkenjük a tojássárgájával. (Ügyeljünk rá, hogy a tepsire ne nagyon kenjünk a tojásból, mert akkor odaragadnak a pereckéink, és sütés után nehéz lesz leszedni őket,esetleg összetörnek.)
  5. Forró sütőben percek alatt kisütjük őket,majd azonnal leszedjük őket egy lapátkával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 240 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Párom édesanyja szokta készíteni ezt a hagyományos vásárhelyi perecet, még ő is az anyukájától tanulta. Mai napig sütteti vele a nagyszámú rokonság mindenféle családi összejövetelre, legyen az lakodalom, vagy csak karácsonyi közös ebéd, enélkül elképzelhetetlen, mindenki imádja. Mesélte, hogy régen, amikor egy-egy lagziba több kg lisztből készítették, összeültek a család lánytagjai, és közösen pödörgették órákon át a pereckéket, közben nagyokat beszélgettek, mert bizony ez elég sok időt vesz igénybe. Még akkor is órák kellenek hozzá, ha gyakorlott kezek csinálják, de az eredmény megéri a fáradságot, ez a perec fantasztikusan könnyű, omlós, ráadásul heteken át eláll. Most egy ismerősének az eljegyzésére készült a perec, 2 kg lisztből. Egy adagot délelőtt, egyet délután sütöttünk ki ketten, én nagyon jól szórakoztam, a kandalló mellett, a tűz pattogását hallgatva kanyarítgattuk a pereceket, miközben átbeszélgettük a napot. Arról nem is beszélve, hogy a sütőt almás béles sütéssel melegítettük elő, amit aztán a nap folyamán el is csipegettünk. :-)

További receptek

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Lakos Benedek

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek