r
Nosalty Logó

Vásárhelyi lakodalmas perec

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyamóka
Vásárhelyi lakodalmas perec
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1902 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 7605 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 449 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    106.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    694.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 1902 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    427.3 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    188 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    957 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2779.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    354 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1518 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    789.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    531 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    727 micro
  • Kolin:
    767 mg
  • Retinol - A vitamin:
    229 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    886 micro
Összesen 7605 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 449 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, hozzáadjuk a két tojást, a sót, az élesztőt, majd tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és addig gyúrjuk, amíg szép, sima, egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Akkor jó, ha könnyen formázható, "gyurmázható", és egyáltalán nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz.
  3. Kb. 2 ujjnyi vastag, hosszú nudlikat formázunk belőle, majd vékonyra szeleteljük, azaz nagyjából fél cm vastagságú, pici darabokat vágunk le belőle. Ezeket a pici tésztadarabokat a tenyerünkkel a deszkán olyan vékony kis pálcikákká formázzuk, mintha egy fél ropit készítenénk, majd az egyik ujjunk köré kanyarítva kis karikákat, gyűrűket formálunk belőlük.
  4. A karikákat úgy pakoljuk a tepsire, hogy nagyjából összeérjenek, és a tetejüket megkenjük a tojássárgájával. (Ügyeljünk rá, hogy a tepsire ne nagyon kenjünk a tojásból, mert akkor odaragadnak a pereckéink, és sütés után nehéz lesz leszedni őket,esetleg összetörnek.)
  5. Forró sütőben percek alatt kisütjük őket,majd azonnal leszedjük őket egy lapátkával.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 59
  • Össznézettség: 42174
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 04.

Ajánló

Ebből a mennyiségből, ha kisül, kb. másfél kg perec lesz. Ha egyedül állunk neki, és reggel nekilátunk, nagyjából dél körül készülünk el vele. Remélem, hogy a hosszadalmas készítési idő azért nem riaszt el mindenkit. Igaz, nem süt ilyet minden hétköznap az ember, de különleges alkalmakra érdemes nekifogni, elsöprő sikere szokott lenni. Ha több tepsi is van a háznál, érdemes az összes perecet elkészíteni, és ahogy készül, azonnal a tepsibe pakolni, majd egyszerre, egymás után kisütni mindet. Ha jól emlékszem, ebből a mennyiségből öt tepsit raktunk tele a perecekkel. Sok szeretettel mindenkinek! :-)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vásárhelyi lakodalmas perec
nyamóka 6 recept

Párom édesanyja szokta készíteni ezt a hagyományos vásárhelyi perecet, még ő is az anyukájától tanulta. Mai napig sütteti vele a nagyszámú rokonság mindenféle családi összejövetelre, legyen az lakodalom, vagy csak karácsonyi közös ebéd, enélkül elképzelhetetlen, mindenki imádja. Mesélte, hogy régen, amikor egy-egy lagziba több kg lisztből készítették, összeültek a család lánytagjai, és közösen pödörgették órákon át a pereckéket, közben nagyokat beszélgettek, mert bizony ez elég sok időt vesz igénybe. Még akkor is órák kellenek hozzá, ha gyakorlott kezek csinálják, de az eredmény megéri a fáradságot, ez a perec fantasztikusan könnyű, omlós, ráadásul heteken át eláll. Most egy ismerősének az eljegyzésére készült a perec, 2 kg lisztből. Egy adagot délelőtt, egyet délután sütöttünk ki ketten, én nagyon jól szórakoztam, a kandalló mellett, a tűz pattogását hallgatva kanyarítgattuk a pereceket, miközben átbeszélgettük a napot. Arról nem is beszélve, hogy a sütőt almás béles sütéssel melegítettük elő, amit aztán a nap folyamán el is csipegettünk. :-)

Hozzászólások (18)

Dacota

Imádom az ilyen régi pereckéket...f?leg, hogy kalákában lehet csinálni :) És egyszer?bb. mint az erd?horváti, mert nem kell f?zni! Köszönet érte! Szép napot! Nóra

nyamóka

Kedves Nóra! Örülök, hogy neked is tetszik, én is nagyon szeretem az ilyen közös er?vel készül? dolgokat, annak varázsa van. Persze a közös evéseknek is! :-) Szép estét neked: Éva

Törölt felhasználó

Nagyon aranyosak a perecek!!! Igazán tetszenek a képpel együtt! Pusz: Mrs Smith

nyamóka

Kedves Mrs Smith! Köszönöm! :-) A képet a "lakodalmas" szó ihlette, a nagypapám több hangszeren is játszott, penget?sökön, és harmonikán. Rengeteget hívták lakodalmakba muzsikálni. Több harmonikája is volt, ezt a legkisebbet én örököltem meg, nagy becsben van nálam, most meg is örökítettem a pereckékkel. :-) Puszi: Éva

P.

Jaaaaaj, de teccik! :-)

nyamóka

Kedves Eszter, nagyon-nagyon örülök ennek! :-) Puszi: Éva

bevuk

Én Hódmez?vásárhely mell?l származok és már nagyon régen ettem ezt a fajta perecet! Mindenképp megcsinálom a hétvégén! Köszönet a reciért! :)

nyamóka

Kedves bevuk, igazán nincs mit, én örülök, hogy elkészíted! Jó étvágyat kívánok hozzá! :-) Üdv: Éva

Törölt felhasználó

Gratulálok a képhez!!! GYÖNYÓR???! Juci.

nyamóka

Kedves Juci, nagyon köszönöm! De örülök! :-) Üdvözöl: Éva

Törölt felhasználó

Szia Éva! Szerinted nekem mi az egyik kedvencem?! Igen, pont ez! :-DDD Sajnos már nem él az a néni itt Hódmez?n, aki ennek a kisperecnek a nagymestere volt. Légyszíves, lépj a nyomdokaiba. :-))) Puszi:Gabi

nyamóka

Kedves Gabi! :-) Igyekszem, igyekszem. :-) Párom anyukája is nagyon profi benne, legalább ötven éve gyártja, de ? amúgy is fantasztikus szakács. Én sosem ettem ilyet amíg ide nem költöztünk, dehát ez tényleg hagyományos vásárhelyi perec. Mindenesetre pillanatok alatt nagy kedvencem lett nekem is, nem lehet abbahagyni! :-) Puszi: Éva Ui.: Most küldtem neked emilt! :-D

Törölt felhasználó

Sziaaa Évaaaa! Épp most olvastam!!! Nagyon örültem neki, f?leg, h. te is kisregényt írtál. :-D Ha itt mész el a mi utcánkban, akkor a felújított, fehér ablakosat keresd! Az ablaktoknál a k?por is hófehér, szinte világít. A parkolóautomata mellett a parkolóra néz? ablak az 1. emeleten a miénk. :-))) Igyekszem írni neked minél hamarabb, de most id?hiányban szenvedek. Puszi: Gabi

nyamóka

Szia Gabi! :-) Én is mindig az id?vel küzdök, pedig életemben most vagyok legkevésbé elfoglalt, de mégis, nem értem hogy van ez! :-) Majd jól kilesem azt az ablakot! :-D Szintén 1. emelet?? :-DDD Puszi: Éva

Törölt felhasználó

SZia Gabi! A nagymamám is nagymestere volt ennek, csak sajnos az ujjai már zsibbadnak (84 éves), és nem tud olyan pici gy?r? méret? pereceket csinálni. Ezért áttért a "Sós ropi" elnevezés? ropogós rudacskákra. :) ? kifejlesztette a margarinos verziót is, az még ropogósabb. :) Puszi, Kata

Törölt felhasználó

Szia Kata! Úgy látszik, ez a perec sokakban kedves emlékeket idéz fel, ami nem is csoda. Azok a ropogós rudacskák is jók lehetnek. Nem dobnál át egy Mikulás csomagnyi adagot az erkélyünkre...márha az a Kata vagy, akire tippelek? :-))) Boldog Karácsonyt: Gabi

Törölt felhasználó

Igen, az a Kata vagyok. :D Hát, most egy óriás zacskónyi mákos és diós kaláccsal jöttem épp Mamámtól. :) De majd átjössz egy kávéra, és csipegetünk egyszer. :)

Buktakukta

Nem olvasom hogy kellene keleszteni,akkor,mi tart 4 órán keresztül az el?készület? A gyúrmálás és a formázás? :)

nyamóka

Sajnos, pontosan így van, külön nem kell kelesztgetni, viszont a formázás elég id?igényes m?velet. A képen talán nem látszik a perecek mérete igazán, de igazi aprósüti, kb. gy?r? méret?. Úgy is készül, hogy az ujjunk köré tekergetjük. Párom anyukája kimondottan gyorsan csinálja, de neki is több órán át tart a dolog. Persze, ha két ember fog neki, fele annyi id? alatt készen van. :-) Viszont nagyon finom! :-) Üdv: Éva

Buktakukta

Köszi a választ,amint id?m engedi megcsinálom. :)

nyamóka

Igazán nincs mit, örülök, hogy megcsinálod! Remélem, hogy neked is ízleni fog. Majd írd meg, hogy sikerült! Üdv: Éva

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is szeretem ezt az aprósütit. A mi lakodalmunkban is volt ilyen. Mindenkinek nagyon ízlett, mert errefelé nem is ismertük addig, amíg a férjem szüleinél nem ettünk ilyet. És tényleg nagyon apró, a barátn?m gy?r?nek nevezte el és azóta is emlegeti, hogy milyen finom is az a perec! Köszi a receptet, így már bármikor meglephetem vele a családomat és a barátn?met!

nyamóka

Szia chriza! Én is pont így voltam vele, én sem ismertem ezt a perecet, mert én is csak a párom révén kerültem Vásárhelyre, itt kóstoltam el?ször. De tényleg szinte minden lagziban találkozni vele errefelé. Remélem, tényleg sikerül meglepned a szeretteidet, örülök, hogy közvetve ebben nekem is részem lehet! :-) Sok sikert hozzá + szép estét neked: Éva

ízsyke

Sziasztok:)) Köszönöm a receptet .... életem els? perecét megsütöttem ma délután és nagyon jól sikerült !!!! Ajánlom mindenkinek nagyon fini perec,fél kilóból csináltam hallgatva rád és mire a vége fele értem egész bele jöttem a pödörgetésbe.Nem beszélve arról,hogy mire kész lettem az egészet befalták volna ha hagyom.....úgyhogy legközelebb bevállalom a 1 kg is:) kösziiii mégegyszer a receptet. Hajrá Vásárhely:D :D

nyamóka

Szia ízsyke! Igazán szívesen osztottam meg, és nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a perecsütés! Ráadásul els?re, nagyon ügyi vagy! :-) Ugye milyen jól bele lehet jönni? Ha ráérez az ember a mozdulatra, már egész gyorsan megy a pödrés! Az eredmény nálunk is ugyanez, pillanatok alatt meg lehet enni, mi, ha elkezdjük, alig tudjuk abbahagyni. :-D Köszönöm a visszajelzést, örömet szereztél vele! :-) Üdvözlet Vásárhelyr?l: Éva

Mida

Kedves Éva, ezt a perecet az én szül?falumban Öcsödön is sütik. Kb. 60 km Hódmez?vásárhelyt?l) Eddig én is azt hittem, hogy csak ott, és máshol nem. A receptem majdnem teljesen megegyezik a tiéddel. Talán annyi a különbség, hogy nálunk két ágból is sodorják, és úgy formázzák "gy?r?vé". Én elkerültem a szül?falumból, de amikor terhes voltam, Anyukám csinálta nekem a perecet, és küldte postán csomagban. A lányom lakodalmába én is megsütöttem. Egyébként a kemencében sütött perec a legfinomabb. Üdv: Mida

nyamóka

Kedves Mida! Én még ugyan nem jártam arra, de símán el tudom képzelni, hogy Öcsödön is ismerik, hiszen 60 km nem olyan nagy távolság. Én a párom révén kerültem Vásárhelyre, itt ismertem meg a receptet, ezek szerint az országnak ezen a részén ez ismert lakodalmas süti. Szívesen megnézném, hogy nálatok hogy megy a sodrás! :-) Biztos vagyok benne, hogy a kemencében sütöttnek nincsen párja, ahogy az anyukák finomságainak sincsen, pláne, amikor az ember kinyitja a csomagot, amit a drága anyukák sütnek szeretettel! :-) Az én anyukám nekem mindig rétest küldött a kollégiumba, az volt a kedvencem! :-) Micsoda öröm volt az!:-) Üdvözöl: Éva

Törölt felhasználó

Szia Nagyon tetszik a recept, de konkrétan a só mekkora mennyiséget jelent? Remélem ránézel a receptre mert szilveszterre kipróbálnám! Üdv Jola

nyamóka

Szia Jola! Én két ev?kanál sót szoktam beletenni, és nem púpozom meg nagyon, de azért amikor már össze van keverve picit belekóstolok, hogy elég sós-e. Én azt tapasztalom, hogy még a só sem mindig egyforma, attól függ, milyen fajta, de átlagosan két ev?kanál kell bele. Örülök, hogy kipróbálod, remélem, nálatok is akkora sikere lesz, mint nálunk! :-) Szilveszterre én is megsütöm megint. :-) Üdvözöl: Éva

nyamóka

Szia Jola! Én két ev?kanál sót szoktam beletenni, és nem púpozom meg nagyon, de azért amikor már össze van keverve picit belekóstolok, hogy elég sós-e. Én azt tapasztalom, hogy még a só sem mindig egyforma, attól függ, milyen fajta, de átlagosan két ev?kanál kell bele. Örülök, hogy kipróbálod, remélem, nálatok is akkora sikere lesz, mint nálunk! :-) Szilveszterre én is megsütöm megint. :-) Üdvözöl: Éva

Szélné Éva

Szia! Ez a perec valóban nagyon finom, ha elkezdi az ember enni, nehéz abbahagyni. Én is szoktam ilyet enni, hisz én is Hódmez?vásárhelyi vagyok. Boldog Új Évet mindenkinek!

nyamóka

Kedves Varga1966! Köszi a meger?sítést! :-) Nagyon Boldog Új Évet Neked is! :-) Üdvözöl: Éva

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.