Pizza tészta, paradicsomos alap 5. - burgonyás
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
wsedfcgjmt
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
300 °C
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)
-
167g finomliszt607 kcal
-
83g víz0 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
13g sajt47 kcal
A szószhoz
Összesen
884
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g víz0 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
6g só0 kcal
-
64g olívaolaj566 kcal
-
80g sajt282 kcal
A szószhoz
-
1000g passzírozott paradicsom240 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
21g fokhagyma28 kcal
-
9g oregánó24 kcal
Összesen
5303
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)
-
33.7g finomliszt123 kcal
-
16.8g víz0 kcal
-
6.7g burgonya4 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.2g olívaolaj19 kcal
-
2.7g sajt9 kcal
A szószhoz
-
33.7g passzírozott paradicsom8 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.3g oregánó1 kcal
Összesen
179
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 23.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1905.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 322 mg
-
Nátrium 1261 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 144.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 288.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 23158 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
884
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.6 g
Zsír
-
Összesen 140.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11431 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 364 mg
-
Kálcium 1033 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 478 mg
-
Foszfor 1934 mg
-
Nátrium 7564 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 864.4 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 1733.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 155 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 801 micro
-
Kolin: 257 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 2706 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 138950 micro
-
Lut-zea 607 micro
Összesen
5303
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 384.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4678 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
179
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)
- Tészta elkészítése
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és feltesszük főni kevés vízben.
- Amíg a krumpli puhul, kimérünk a lisztből 90dkg-ot egy kelesztő tálba (a lényeg, hogy a tálat le lehessen fedni). A lisztre rámérjük a sót, oregánót, és ha úgy gondoljuk az olajat és a sajtot, majd jól elkeverjük őket egy kanállal. Ezek után belemorzsoljuk az élesztőt, ezt szintén elkeverjük. (Az burgonyától könnyebben nyúlik a tészta, az olajtól és a sajttól lágyabb lesz, kevésbé száraz és könnyebben megpirul.)
- Ha megfőtt a krumpli, akkor egy kanállal kiszedjük a krumplinyomóba, és belenyomjuk a kelesztő tálba. A vizét nem dobjuk el, hanem hideg vízzel felöntjük, hogy langyos legyen. Ebből lesz szükség fél literre a tésztához.
- Ha beleöntöttük a vizet, akkor összedolgozzuk. Nem kell félni attól, hogy túl vizes, így könnyebben kel meg, a maradék 10dkg lisztet pedig majd a végén hozzátesszük. (Ha valaki nem tálban keleszti, hanem deszkán, akkor nyilván több liszttel és kevesebb vízzel dolgozik, hogy ne ragadjon oda.)
- A kelesztés körülbelül egy óráig tart 20°C-on, addig csinálhatjuk a szószt.
- Ha megkelt a tészta át lehet gyúrni egy kis liszttel, és 6 felé vágni. A 6 adagból 6 db 30 centis pizza lesz.
- A maradék 10dkg liszt pont elég a nyújtáshoz. Egyszerre csak egy pizzát nyújtsunk ki néhány milliméteres, maximum fél centis vastagságúra. Nyújtás után azonnal tegyük a sütőlapra, mert ha sokat áll, akkor könnyen a deszkához, vagy a sodrófához ragadhat. (Sokan mondják, hogy nem jó sodrófával nyújtani a pizzát, mert kiszorítja a levegőt. A helyzet az, hogy aki tudja nyújtani az ujján pörgetve az nyugodtan csinálhatja úgy, a többieknek marad a sodrófa...)
- A szósz elkészítése
- Vegyünk egy lábast, fontos, hogy lefedhető legyen, mert a szósz fröcsög.
- Kevés olajon minimálisan megpirítjuk a fokhagyma gerezdeket, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. (Lehet sűrítettet is használni, azt pirítsuk egy kicsit a fokhagymával, majd utána öntsük fel vízzel.)
- Szórjuk meg oregánóval, keverjük el, fedjük le, és legalább 20 percen át hagyjuk rotyogni, de inkább addig, amíg a tészta megkel. Minél tovább fő, annál több vizet veszít, és annál jobb lesz. Leégni nem tud, de azért jó, ha megkeverjük néha. (Az édesszájúak beletehetnek egy-két evőkanál cukrot.)
- A pizzák elkészítése
- A vékony pizzánál alapvetően fontos, hogy gyorsan süljön meg, és közben ne száradjon ki. A hőlégkeverés nem tesz jót neki, attól inkább szenesedik, mint sül. A lassú sütés sem tesz jót neki, mert attól meg kiszárad. Az igazi a kemence, abban 600°C-on 2 perc alatt megsül. Ha nincs kemencénk, akkor javíthatunk a helyzeten úgy, hogy kikapcsoljuk a hőlégkeverést, és a sütőben a legfelső szintre tesszük a pizzát. (Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért ott a legforróbb a sütő.) Sütésre én egy jó széles tepsi hátoldalát szoktam használni. Lehet még pizzakövet, tárcsát, serpenyő hátoldalát, vagy bármi egyebet használni. Mindenkinek a kreativitására bízom, a lényeg, hogy ne legyen pereme, mert úgy könnyebben lecsúszik róla a pizza a sütés után ...
- A kinyújtott pizzákat tegyük a sütőlapunkra. (Ha kiszakad, tapasszuk be, mert a kifolyó szósz tud odaragadni, a tészta a sütés után könnyen leválik, ha alulról kapja a hőt, és rendesen megpirul.)
- Kenjük meg vékonyan a szósszal, majd halmozzuk rá a feltéteket. (Én a szósznál a pizza szélén 2 centit ki szoktam hagyni, mert szeretem a ropogós tésztát. A feltétek közül a kukoricát érdemes a szósz alá tenni, vagy elkeverni a szósszal, mert különben könnyen kiszárad. Az olajbogyót érdemes belenyomkodni a tésztába, úgy az sem szárad ki. Ha sajt van legfelül, akkor arra szintén lehet oregánót, vagy más zöldfűszert szórni, attól jobb lesz az íze.)
- Tegyük be az előmelegített sütőbe, várjunk addig, amíg az alja megpirul. Ez sütőtől és sütőlaptól függően 2-15 perc lehet. Ha rendesen megpirult, akkor magától le kell csúsznia a sütőlapról. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 300 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 200 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 36590
- Feltöltés dátuma: 2011. május 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
wsedfcgjmt
7 recept
Ezt a receptet elsősorban vékony tésztájú pizzához ajánlom azoknak, akik nem tudnak ujjon pörgetve pizzát nyújtani. A vastag tésztás pizzához, és az ujjon pörgetéses nyújtáshoz azért nem megfelelő, mert a burgonya miatt lágyabb a tészta, és könnyebben szakad. Ezt az ujjon pörgetéses módszert megtaníthatná nekem valaki, mert normál tésztával sem jön össze... :D A receptet több forrásból merítettem, és hozzátettem a saját tapasztalataimból is az évek során: A tésztáról azt írták egy pizzákról és lángosokról szóló füzetben, hogy eredeti nápolyi recept. Nem mondom, hogy hittem nekik, de vékony pizzához bevált... A paradicsomszószt Nighella Lawson műsorában láttam. A sütés módját Heston Blumenthal műsorában láttam.