r
Nosalty Logó

Pacalpörkölt

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Pacalpörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 597 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3586 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 120 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    42.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    441 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    950.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    260 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    388.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    665 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 597 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    256.1 g

Zsír

  • Összesen
    258.4 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    2643 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5700.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    1503 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    334 mg
  • Foszfor
    1561 mg
  • Nátrium
    1997 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    2331.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    3988 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    203 micro
  • β-karotin
    1188 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    1036 micro
Összesen 3586 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    129 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 120 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
  2. Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
  3. Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
  4. A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kostóljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az "erejét". Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
  5. Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
  6. Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
  7. Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 329
  • 7 napos nézettség: 2375
  • Össznézettség: 519447
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 29.

Ajánló

Ajánlom ezt a receptet mindazoknak, akik igazából szeretik az "ízes" pacalpörköltet, túlzások nélkül. Legfinomabb házi savanyúsággal és friss, vastag héjú házi kenyérrel, de fogyasztható sós burgonyával is, ízlés szerint.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pacalpörkölt
Kornél 167 recept

Gyerekkoromban ettem először (életemben talán a legjobb) pacalpörköltet, Nagykőrösön. Azóta is kerestem azt az ízt, mindhiába. Sok helyen kóstoltam már pacalpörköltet, bízva abban, talán szerencsével járok, de nem voltam túl sikeres a témában. Így elkezdtem magam kísérletezni, illetve hagymányos recepteket kezdtem készíteni, keresve azt a régi ízt.... Úgy gondolom, végül sikerült hasonlót elérnem, legalábbis az én íz világom szerint. Elkergetve a tévhiteket: találkoztam olyan véleménnyel már, hogy a pacalhoz nagyon sok hagyma kell, majoránna, stb., miután nincs önálló íze. Ez ebben a formában nem igaz, sőt, a pacalt nagyon el lehet rontani, ha nem a megfelelő fajtájú, illetve mennyiségű fűszereket, és zöldségeket használjuk fel.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szerintem kenyérrel.

Kornél

Én is csak azzal szoktam...:o)

Geleva

Kedves Kornél! A 3 dkg vöröshagyma nem kevés egy kicsit a 2 kg pacalhoz? Vagy csak elírás? Látva a zöldpaprika és a paradicsom mennyiségét, a hagymát nagyon kevésnek tartom. Azért ennél én többel szoktam, ha nem is viszem túlzásba. Csak a kezd?k kedvéért!:) Üdv. Geleva

loncsi

Bocs, hogy közbe szólok, szerintem darab akart lenni:()

Kornél

Köszi az észrevételt. A moderátor b?ne, én 0,3 kg-ban adtam meg a mennyiséget...:o(

Kornél

A hagyma mennyisége megegyezik a zöldpaprikával.

Törölt felhasználó

3-4 db babér levél az el?f?zésnél szerintem nem rontja el.

Kornél

szokás kérdése, valóban nem rontja el, de ki lehet hagyni...

Törölt felhasználó

Nagyon sokszor készítek pörkölteket, szabad t?zön és nálam a bevált recept, ahány kiló hús annyi kiló hagyma. Ett?l lesz kellemesen s?r? szaftja a pörköltnek. Még egyszer sem fordult el?, hogy a hagymától édes, vagy esetleg kellemetlen íze lett volna. A Magyaros pörkölt lelke a hagyma, a hús csak ráadás.

Kornél

Kedves Sándor, nem mintha vitatkozni szeretnék, mindazonáltal egy ételhez kapcsolódó receptben vannak arányok, és az étel akkor lesz jó, ha meg van az összhang. Magam is jó pár éve ügyetlenkedek a bogrács mellett is, s?t f?ztem együtt nagyon komoly szakácsokkal is, de ?szintén szólva ilyet most hallok (olvasok el?ször). Teszem fel, ha pörköltet f?zöl nyilván adsz hozzá zöldpaprikát, paradicsomot is a hagyma mellé, nem gondolom, hogy egészséges arány egy pörköltben, ha több a zöldség benne, mint a hús...(nem zöldséges húst készítünk) Tanulmányaim szerint (tapasztalatom szerint szintén) a hús hagyma arány hús típustól függ?en 20, illetve 30%. A szárnyasokhoz kell a kevesebb hagyma, a nehezebb húsokhoz pedig a több. A pacal esetében megint csak kevesebb hagyma kell, és paprikából több, de ez mondjuk már tényleg ízlés dolga. Mindazonáltal kóstolás nélkül ne törjünk pálcát senki felett, de az én véleményem (ahogy itt mindenkinek lehet sajátja) ebben a témában ez.

Törölt felhasználó

Kedves Kornél, egyetértek Veled teljesen...egyrészt, azért gondoljunk már utána, csak úgy "józan paraszti ésszel", hogy egy kiló vöröshagyma az BRUTÁLIS mennyiség, és most nem els?sorban arra gondolok, hogy esetleg keser? lesz t?le az étel...hanem ehhez képzeletben társítsuk már akkor hozzá az 1 kg húst, mondjuk egy sertéscombot. Én 1 kg húshoz kb 2-3 fej vöröshagymát használok (mérett?l függ, szemre:)) A zúzapörköltemhez, amit az imént tettem fel, egy fél kg húshoz egy közepes fej hagymát aprítottam, és a képen is látszik, milyen szép szaftja lett :))) A lényeg, hogy nem egy fürd?kádnyi vízzel kell felönteni:) Máskülönben pedig, az a gasztronómiai tévhit, hogy a pörkölt szaftját az adja, minél több benne a hagyma, régen megd?lt, Csíki Sándor szakújságíró írt err?l egy nagyon kimerít? cikket, javaslom elolvasni, nagyszr? írás, kimerít?en foglalkozik azzal is, etimológiailag hogyan kapcsolódik össze a pörkölt és a "Gulasch" . Ami a hagymára vonatkozik, be is idézem: "A pörköltkészít?ket a ?pörkölés? módján kívül talán leginkább a felhasznált hagyma mennyisége osztja meg. Széls?séges, de gyakori felfogás, hogy a pörkölt szaftját a hagyma adja, ezért akár elképeszt? mennyiségek is kerülnek a bográcsba. E nézet eredete érzésem szerint a kaszárnyák konyhái körül keresend?. " Szóval íme a cikk: http://www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras/ Szerintem kötlez? olvasmány:) de én elfogult vagyok Csíki iránt. Üdv, Juci

Kornél

Köszi Juci, én meg Veled értek egyet....:o)

Kornél

Kedves Sándor, ma birkapörköltet f?zök, eszembe jutott egy gondolat a s?r? pörköltszaft révén: Ha emlékezetem nem csal "szakaszos lepárlás"-nak hívja szakzsargon azt az eljárást, amely során a pörköltszaft ízanyagai, valamint s?r?sége kialakul. És tényleg nem kioktatásként...:o) Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Kedves Sándor! Na ez egy nagy hülyeség!!!!!!!!!!!!!!!! Most szombaton f?zök 20kg-ot és egy bográcsban ha most tennék bele 20kg hagymát eleve bele se férne a legnagyobb bográcsba. A megrendel?m meg elzavarna p.....a!

Törölt felhasználó

Sziasztok! én a pacalpörkölt ízesítését egy kicsit "meg bolondítom"! Amikor már majdnem kész van a pörkölt akkor teszek bele apróra vágott petrezselymet és egy kicsi mustárt ez nagyon kellemes pikáns ízt ad az ételnek! Most biztos sokan felszisszennek de nekem bevált!! Szerintem egy próbát megér!

Szabolcsi Ildikó

Sziasztok Kedves Pacalkedvel?k! :) Bár nagyon szeretem, de most készítettem el el?ször. Az én receptem címe: Pacalpörkölt 10 órán át f?zve. Ráadásul - úgy mondták - állítólag konyhakész pacalt kaptam..... nem vagyok benne olyh :) biztos. Kérdésem: egy pacalbolt el?tt állva honnan tudjátok, hogy vegyétek-e vagy nem? (Persze azt tudom, hogy szép fehér legyen.) Köszönöm! Ildi

Kornél

Kedves Ildi, A legjobb, ha ismer?s hentest?l vásárolsz. Amúgy a másik lehet?ség a szaglás. Normál esetben a pacalnak van szaga (ha nincs tisztítva rendesen, még azt is lehetne mondani, hogy büdös...:o( ), de az többnyire sárga szín?. A fehér szín? legtöbbször már átesett egy tisztításon, s?t el?f?zésen is. Visszatérve, ha már enyhe szúrós szagot is érzel, ami emlékeztet az ammóniára, akkor semmiképp nem szabad megvenni. A másik teszt: ha két ujjal megpróbálod elmorzsolni a pacalt, és sikerül is, akkor már nem rugalmas, mitöbb helytelenül olvasztották ki, amit kés?bb visszafagyasztottak. (ez elvileg tilos, de találkoztam ilyennel már én is) A legjobb szerintem (bár melós), ha a sárga szín?t (friss) vásárolsz, TE tisztítod és abálod, akkor nem lehet tévedés. Független ett?l a 10 órás f?zés rendkívül sok, nem tudom ennyi id? után azzal a pacallal már mi történhetett...:o) üdv.: Kornél

Szabolcsi Ildikó

Szia Kornél! Köszönöm a válaszod! Valószín?, hogy nem mostanában lesz, de úgy fogok tenni, ahogy javasoltad. (Az érdekesség, hogy fehér volt.) Hogy mi lett a 10 órán át f?tt pacallal? Nem bírok bel?le jóíz?en enni, így családunk négylábúinak lett ünnepi lakoma. Egyik szemem szomorú - a másik nevet. :) Ildi

Kornél

Kedves Ildi, köszönöm, hogy elfogadod a javaslatom, a legegyszer?bb megoldás a jó, megbízható hentes. Üdv: K.

Törölt felhasználó

Én azért még majorannát sem hagynám ki bel?le, valamint csülköt is tennék bele. A hagyma mennyisége pedig harmada a húsnak nálam

Kornél

Az már akkor nem pacalpörkölt lenne, hanem csülkös pacal. A majoranna pedig ízlés dolga, nálam nincs helye a pacalban, egészen más irányba tereli az étel ízét. De ez mint említettem, szuverén. Amúgy a Pet? féle szakács tankönyv sem említ majorannát, azokat a f?szereket írja el?, amiket én is használok, tehát valószín?síthet?, hogy a majoranna valóban nem idevaló. Számtalan helyen ízesítik majorannával a pacalt, bár én ezt el?re meg szoktam kérdezni, és miután nem az én ízvilágom, ezesetben ki is hagyom.

Törölt felhasználó

Hát igen, csülkös pacal lenne, de az is nagyon üt?s étel friss kenyérrel. Én nem vagyok szakács, de még nagyon régen a Bp. XVII. Csévéz? u. Gyorsforgalmi sarkán lév? kif?zdében ettem olyan pacalpörköltet, hogy a kanál megállt a szaftjában, és a szakács, mondta, hogy a majoranna adja azt nagyon különleges és finom ízt, amit éreztem benne. Én azóta azzal csinálom, a Pet? szakácskönyvet nem ismerem, én minden f?szert érzés szerint teszek bele. És a legjobb bográcsban készíteni. Lényeg az, hogy imádom :)

Törölt felhasználó

Amikor kicsi voltam, anyukám ecettel f?zte ki a pacalt...... hát akkor utáltam meg az ecetet...meg a pacalt. De szerencsémre tavaly rávettek egy kis kóstolóra amit egy régi vendégl?s készített. Mondhatnám mennyei volt. :) Kb egy hónappal rá ki is próbáltam és majoranna nélkül nem hasonlított az íze arra amibe beleszerettem.

Törölt felhasználó

Kornél recepje egyszer?, de nagyszer?. Persze itt is érvényes a "mindenki másképp csinálja" igazsága. Mondom a magamét: Miután a pacalt konyhakészre rendeztem, kuktába rakom f?szeres lében (1 fej felszeletelt vöröshagyma, néhány gerezd felaprított fokhagyma, majoránna, bors, ?rölt babér, ételízesít?), s 45-50 percig f?zöm. Amíg f?, elkészítem a magyaros pörkölt alapot, ami a hagymán, f?szerpaprikán, köményen, zöldpaprikán, paradicsomon kívül vágott zellerlevelet, vagy zöldségzöldet is tartalmaz, esetleg mindkett?t. Ügyelek arra, hogy a f?zés végén ne maradjon túl sok lé rajta, hogy a rövid lével együtt az alaphoz adhassam. Jól összepárolom, s máris tálalható. Van egy olyan változatom is, amikor kevés liszttel besürítem. Ilyenkor nincs az alapban kömény és paradicsom, viszont az utolsó fázisban jól meghintem morzsolt majorannával és kevés borssal. A kuktázás ugyanúgy történik, de ott majoránna helyett szurokf?vet (oregano néven emlegetik, a magyar elnevezést mell?zve) használok.

Törölt felhasználó

Senki sem tesz borsot a pacalpörköltbe?!?!

Kornél

Az oktató recept szerint (Pet? könyv) nem kell bele. Attól még nem rontja el, inkább a bors, mint a majoranna...:P

Törölt felhasználó

Gyerekek! Nekem még mindig hiányzik valami! Hát senki sem tesz ebbe a nyomorult pacalba egy kis vörösbort? Hát milyen magyarok vagyunk? Hol marad a z egri bikavér? Vízzé válik bennetek? ( Ismeritek a viccet a vörösborról? A vörös bornak nagyobb a tápértéke, mint a fehér bornak. Mert, ha fehér bort iszunk, akkor is világosat pisilünk és ha vörös bort iszunk, akkor is. Tehát valami bent is marad bel?le. ;) )

Törölt felhasználó

nincs

Törölt felhasználó

Hölgyek, Urak! A paradicsom és paprika helyett jó bele a lecsó?

Kornél

igen, használhatsz lecsót is, a végeredmény ugyanaz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.