Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őzgerinc egyszerűen nagymamámtól

Őzgerinc egyszerűen nagymamámtól
Őzgerinc egyszerűen nagymamámtól
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám csinálta ezt az őzgerinc sütit mindig az unokáinak (nekünk), és nagyon szerettük. Amikor már kicsit gyakorlottabb háziasszony lettem, elkértem tőle a receptet, és azóta is csinálom. Ma már a családban az én nevemhez fűződik az őzgerinc süti készítése, a sógorom gyermekei minden alkalommal azzal a kérdéssel fogadnak, hogy hoztam-e nekik gerincet?

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megolvasztjuk a margarint, majd hozzáadjuk a porcukrot.
  2. Ha az is megolvadt, hozzáadjuk a kakaót, alaposan elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tojást is, és alaposan elkeverjük.
  4. Hozzáöntjük a lisztet, és azt is alaposan belekeverjük.
  5. Végül hozzáadjuk a vagdalt diót is. Levesszük a tűzhelyről.
  6. Az őzgerinc formát folpack-kal kibéleljük, egy kevés masszát rakunk az aljára, és fejjel lefelé fordítva 3 babapiskótát belefektetünk egymás után rakva.
  7. Beborítjuk masszával, majd 2x3 babapiskótát fektetünk rá.
  8. Beborítjuk a maradék masszával, és ráhajtjuk a folpack-ot.
  9. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 28 306
elküldve: 30
receptkönyvben: 310
elkészítve: 10/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Kókai Bea

Mióta szakács: 2012.11.23.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

néger mosoly, kakaós őzgerinc, kakaós babapiskótás szelet

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nereida
nereida Fri, 2012-11-30 22:04

Szia!

Biztos hogy 50dkg cukor kell bele? Kíváncsiságból gondoltam kipróbálom, nagyon gusztán néz ki. Én nagyon régóta sütök már minden fajta sütit - ne haragudj ha ezzel megbántalak- ez borzalmas lett. Nagyon csömör, édes nyúlós formátlan masszát kaptam belőle és ehetetlen :( Lehet, hogy én csináltam rosszul valamit?!

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sat, 2014-08-30 08:12

Neredia!...igazad van!...én is belefutottam a csapdába.
Elkészítettem,de ehetetlen lett.

Fullerén
Kókai Bea / Fullerén Sat, 2014-08-30 13:44

Szia K Atica01!

Nem tudom mit rontottál el, én már kb. 10 éve csinálom, előtte nagymamám csinálta és nekem mindig sikerült. A hozzávalókat előre ki szoktam mérni, mert ugye folyamatosan hozzá kell adagolni őket. A férjem szokta kevergetni, én meg adagolom hozzá a hozzávalókat. Egyedül is meg tudná csinálni, már fejből tudja nagyjából a mennyiségeket is. A végén egy sűrű masszát kapok, amit az őzgerincsütőben hagyok kihűlni és utána egy éles késsel szeletelhető.
Ha Székesfehérvár környékén jársz szívesen megkínállak belőle!

Szép napot!

Bea

Fullerén
Kókai Bea / Fullerén Sat, 2012-12-01 11:54

Szia Nereida!

Kell bele egy csomag porcukor, mert anyósom szokta kispórolni belőle, mert apósomnak ez túl édes, és neki nem sikerül soha olyan jól, mint nekem. Mindig mondjuk neki a férjemmel, hogy ha bele kell rakni ennyi cukrot, akkor bele kell, különben nem lesz olyan jó, mint az enyém. Azért raktam fel ezt a receptet, mert hasonlókat láttam ezen az oldalon, de mondet bonyolultabban kell megcsinálni, ezért gondoltam, hogy ezt csak össze kell főzni, késő este is gyorsan össze lehet dobni és másnapra megvan az édesség. Lehet, hogy kicsit édes, nekem nem az, én ezt szoktam meg, édesszájú vagyok, nem szeretem a keresű dolgokat. Csak gyorsan össze kell főzni a hozzávalókat, hogy ne égjen nagyon oda. Egy sűrű masszát kapunk, amit gyorsan bele szoktam kanalazni a folpackkal bélelt őzgerinc formává és kicsit elnyomkodom. Másnapra (vagy jó pár óra alatt, mire kihűl) megszilárdul és egy recés vékony pengéjű késsel lehet szeletelni. Az is eléggé fontos, hogy puha babapiskótát kell belerakni, mert akkor könnyebb szeletelni. Meg szoktam nyomogani a babpiskótát az üzletben. A férjem is csodálkozott miért nem sikerült neked, ő is azt mondta, hogy ezt nem lehet elrontani, mert csak össze kell főzni a hozzávalókat. Vagyis inkább csak összemelegíteni.
Sajnálom, hogy nem sikerült, vagy lehet te nem szereted az ilyen édes sütiket.
Remélem tudtam neked segíteni és legközelebb jobban sikerül!

Üdvözlettel: Bea

nereida
nereida Sat, 2012-12-01 16:10

Szia!

Köszönöm válaszodat :)
Nagyon sok hasonló receptet készítettem már el. Párom egyik nagy kedvence a hasonló típusú sütik. Sajnálom, hogy nem sikerült :(

Üdv.

584
margarin 25 dkg
porcukor 50 dkg
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
tojás 1 db
finomliszt 25 dkg
dió 12 dkg
babapiskóta 9 db