r
Nosalty Logó

Mamika gyúrt tésztája

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Torma
Mamika gyúrt tésztája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 308 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 615 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 300 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 308 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 615 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 300 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet tálba tesszük, ráütünk egy szép sárgatojást (bio vagy tanyasi,ha lehet),a tojásra szórunk egy csipet sót, majd annyi vizet teszünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Inkább keményebb legyen, mert a gyúrás utáni 30 perces pihenő alatt a tészta ellazul (mint a jógázók :)!
  2. A tésztát a tállal letakarvapihentetjük 10 percet (nem muszáj, de pihentetéssel könnyebb gyúrni), majd kb. 10 perc alatt rugalmasra gyúrjuk.
  3. 30 percet pihentetjük (folpackban); lehet tovább is, a hűtőben.
  4. Ezután kettévágjuk, majd lisztezett deszkán/konyhapultonmindkettőt kb. 1 mm vékonyranyújtjuk (lehet kör alakban, de én hosszú téglalap alakúra nyújtom; a szélessége olyan legyen, mint a nyújtófánk hossza!).
  5. Ha szép egyenletesen vékony, akkor feltekerjük a tésztát a nyújtófára, majd a nyújtófa tetején középen végigvágjukegy éles késsel. Jó arasznyi széles (15-18 cm, a nyújtófa vastagságától függően), nyújtófahossznyi tésztalapokat kapunk.
  6. Széltében kettéhajtjuk a tésztalapokat, majd tetszőleges szélességűre vágjuk. (Drága Mamikám nem vágta őket egyformára, ezért én is szándékosan össze-vissza vágom... 2-5 mm szélesre, nem is párhuzamos a vágás).
  7. Mindkét kezünkkel felemelünk egy maroknyi tésztát, majd a két kezünk között megforgatva-sodorgatva lepottyantjuk a kis lisztes halmokat egy kissé lisztezett tálcára. Kunkori kis halmokat kapunk.
  8. Bő, lobogó, sós vízben, újraforrástól számítva csak 1-2 percig főzzük.
  9. Szűrőbe öntjük, csap alatt hideg vízzel hirtelen átöblítjük, és tálaljuk (a hideg víz megállítja a további főzést).
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 28726
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nosztalgia recept; számomra szeretetteljes emlékekkel teli. Mamikám, nagymamám sok házi finomsággal kényeztette egész családját, ameddig csak tudta. A rendszeresen sütött, ropogós héjú, puha bélű házi kenyér mellett a gyúrt tészta is gyakori finomság volt, a sok más, otthon sütött-főzött étel mellett. Lángos, kenyérlángos, finom levesek, lecsós pörkölt, friss zöldfőzelékek, májpástétom, szilvás gombóc, bejgli, házi krémes... felejthetetlen ízek! Gyakran gyúrok tésztát; kézzel gyúrom és nyújtom, ahogy Mamika szokta. :) A kis kunkori-göndör, egyenetlenül vágott tésztáját gyakran próbálom utánozni; ilyenkor a gondolataim és érzéseim visszavisznek az ott töltött gondtalan, boldog időkbe - a nagyszüleim nyárikonyhás, virágos kis házába, a Duna mellett...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek