Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mamika gyúrt tésztája

Mamika gyúrt tésztája
Mamika gyúrt tésztája
15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nosztalgia recept; számomra szeretetteljes emlékekkel teli. Mamikám, nagymamám sok házi finomsággal kényeztette egész családját, ameddig csak tudta. A rendszeresen sütött, ropogós héjú, puha bélű házi kenyér mellett a gyúrt tészta is gyakori finomság volt, a sok más, otthon sütött-főzött étel mellett. Lángos, kenyérlángos, finom levesek, lecsós pörkölt, friss zöldfőzelékek, májpástétom, szilvás gombóc, bejgli, házi krémes... felejthetetlen ízek!

Gyakran gyúrok tésztát; kézzel gyúrom és nyújtom, ahogy Mamika szokta. :) A kis kunkori-göndör, egyenetlenül vágott tésztáját gyakran próbálom utánozni; ilyenkor a gondolataim és érzéseim visszavisznek az ott töltött gondtalan, boldog időkbe - a nagyszüleim nyárikonyhás, virágos kis házába, a Duna mellett...

hozzávalók / 2 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba tesszük, ráütünk egy szép sárga tojást (bio vagy tanyasi, ha lehet), a tojásra szórunk egy csipet sót, majd annyi vizet teszünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Inkább keményebb legyen, mert a gyúrás utáni 30 perces pihenő alatt a tészta ellazul (mint a jógázók :)!
  2. A tésztát a tállal letakarva pihentetjük 10 percet (nem muszáj, de pihentetéssel könnyebb gyúrni), majd kb. 10 perc alatt rugalmasra gyúrjuk.
  3. 30 percet pihentetjük (folpackban); lehet tovább is, a hűtőben.
  4. Ezután kettévágjuk, majd lisztezett deszkán/konyhapulton mindkettőt kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk (lehet kör alakban, de én hosszú téglalap alakúra nyújtom; a szélessége olyan legyen, mint a nyújtófánk hossza!).
  5. Ha szép egyenletesen vékony, akkor feltekerjük a tésztát a nyújtófára, majd a nyújtófa tetején középen végigvágjuk egy éles késsel. Jó arasznyi széles (15-18 cm, a nyújtófa vastagságától függően), nyújtófahossznyi tésztalapokat kapunk.
  6. Széltében kettéhajtjuk a tésztalapokat, majd tetszőleges szélességűre vágjuk. (Drága Mamikám nem vágta őket egyformára, ezért én is szándékosan össze-vissza vágom... 2-5 mm szélesre, nem is párhuzamos a vágás).
  7. Mindkét kezünkkel felemelünk egy maroknyi tésztát, majd a két kezünk között megforgatva-sodorgatva lepottyantjuk a kis lisztes halmokat egy kissé lisztezett tálcára. Kunkori kis halmokat kapunk.
  8. Bő, lobogó, sós vízben, újraforrástól számítva csak 1-2 percig főzzük.
  9. Szűrőbe öntjük, csap alatt hideg vízzel hirtelen átöblítjük, és tálaljuk (a hideg víz megállítja a további főzést).
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 592
elküldve: 3
receptkönyvben: 64
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi gyúrt tészta, kézzel gyúrt és kézzel nyújtott tészta, gyúrt házi tészta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-10-30 09:11

Szia Torma!
Engem is meghatott a storyd. Nekem is sok kedves emlékem van a nagymamámról. 94 éves koráig volt velünk. 5 dédunokája volt amikor eltávozott közülünk. Sok mindent tanultam tőle és nemcsak a főzésre gondolok.
Nagyon guszta a gyúrt tésztád. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-10-30 22:33

A gyerekeknek nagyon-nagyon fontos a szerető családi közeg. Jó, hogy ebben neked is volt részed :))) én is rengeteget tanultam a Mamikámtól; mai napig a példaképem! Puszi, T :)

witch
witch / witch Tue, 2013-10-29 13:41

Szerintem egy hazi keszitesu teszta, de barmi mas is lehet, pont akkor jo ha nem tokeletes. Miert kell annak lennie, mi sem vagyunk azok. En ugyan nem emlekszem, hogy lattam volna valakit tesztat gyurni, meg csak nem is hallottam, hogy erre vetemedett volna. Amikor a parom miatt belekezdtem, megis a lelki szemeim elott lattam, hogy kell csinalni.
Koszonet a storyert + a "tokeletlen" tesztaert. :o)
udv:witch

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-29 22:45

Szia Witch! Egyetértek; a kézzel készítettnek legyen kézi, szabad formája...azt tudom, hogy neked nem kell bemutatni a tésztagyúrást: a wonton levesedre, meg a kis töltött tészta-hajókra (tegnap bukkantam a receptre!) most is emlékszem!!! Ki is fogom őket próbálni! A kis tésztahajós különösen tetszik; csak joghurt és liszt!!! Ropogósra sütni majd forró levessel leöntve, fokis joghurttal tálalni....azt hiszem megszórtad chili-pehellyel is....ez aztán a nekem való recept!!! Már betelt a receptkönyvem, de elküldtem magamnak emailben; megcsinálom a lányomnak a hétvégén!!! Köszi a sok fantasztikus receptet! Üdv, Torma :)

witch
witch / witch Thu, 2013-10-31 00:31

Nahat, meg a Te receptednel az en eteleimet "reklamozod". :o)
Ha betelt a konyved, akkor az elkeszitem oldalra is el lehet menteni.
A recepteket pedig nagyon szivesen!
udv:witch

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-10-31 12:58

Szia witch! Mi a neve a Torma altal emlitett joghurtos teszta hajos recidnek? Nagyon jol hangzik, de nem talaltam meg a sok recepted kozott. Hatasos volt a Torma reklamozasa:o) En is szivesen elkeszitenem!
udv. Veronika

witch
witch / witch Thu, 2013-10-31 14:16

Szia Veronika! Mire felkeltem, a Tormus mindent elintezett.
Ez aztan a gyorsasag.:o)
udv:witch

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-10-29 11:32

Kész, vége, nincs további ellenállás............A tészta a képen, és a sztorid engem egy Tisza parti kisházba repített, fehérkötényes, igazi mesebeli, galamblelkű nagymamához, aki varázslatos gyorsasággal vágta a cérnametéltet. És sose vágta el az ujját, velem ellentétben:) Megadom magam Tormusom! :) Újra gyúrni fogok. Puszim ♥ :) Gabi
(a vizet kihagytad a felsorolásból, bár én úgy emlékszem a Nagyi sose tett bele, csak tojást. Tudod, ahány tojás, annyi tojásos lett a tészta. A tojás-liszt mennyiséggel vacakolt, hogy egy jól gyúrható nyújtható de kicsit kemény tésztát kapjon. Én igy láttam, azt hiszem:)))...)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-29 22:32

Szia Gabci! Hát milyen szerencsés vagy te is, hogy ilyen kedves nagyid volt!!! Örülök, hogy a mesém felhozta az emlékét a szívedben :))) kellemes tesztagyúrást kívánok! Pusszancs, Tormus :)

Ui: úgy is lehet, hogy 1, vagy 2 tojáshoz adagolod a lisztet, akkor nem használsz vizet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-29 10:49

Szia Tormácska!
Nagyon szép történetet meséltél a Mamikádról, meg is hatódtam. Olyan jó, hogy kézzel gyúrod, nyújtod a tésztát, mint a régiek, és hogy úgy vágod, ahogy. Mert le ugyan a kalappal azok előtt, akik olyan szabályosra tudják vágni, mintha gépi lenne, de ha nem szabályos, az meg annyira emberi, annak lelke van. Sugárzik a szeretet a tésztakészítésedből, mint ahogy a nap sugárzik át a tésztádon, ott a képen! :)
Meg kell próbáljam végre...
Puszillak: Fahéj :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-29 22:25

Gondoltam, hogy tetszik majd neked a story Fahéjjjkám; Te jó mesélő vagy és értékeled a régi hagyományokat is :) kis adag tésztagyúrás nem igényel időt, fáradságot és legalább olyan jó dolgozni a tésztával, mint az agyaggal, vagy gyurmával....én mindkettővel szerettem formázni!!! sok puszi, T :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-10-29 08:10

Tormuci, nagyon szivrehato a sztorid. Elso pillantasra hirtelen azt hittem, hogy csak nekunk volt Mamikank:))). Azert irom, hogy "nekunk" mert akirol en beszelek az nem csak az en Mamikam, hanem az anyosom volt, akit ugyan ugy szerettem es a gyerekeim is mintha az en anyam lett volna. Ugyes vagy nagyon! Te vagy a tesztak es kenyerek kiralynoje:))))
Puszi: Cs.:))

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-29 22:15

Emlékszem Csukikám, mikor írtál a Ti Mamikátokról! A túrós tésztánál is, mikor a tejfölt felforralta....jó recept! érdekes, hogy mennyire megmaradnak emlékek az emberben, pedig nem tudatosan figyeltem gyerekként Mamikát sütés-főzés közben...egyébként zavarba hoztál a dicsérettel, mert túlzás, de ismerlek, hogy szívből jött, azért pedig megköszönöm. Csak szeretem mindkettőt csinálni! Puszillak, Tormi :)

308
finomliszt 1 bögre
tojás 1 db
1 csipet