Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Invertcukor

Invertcukor
Invertcukor
9 perc / előkészület: 3 perc főzés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az invertcukrot (vagy más néven glükóz-fruktóz szirupot) kevesen ismerik és használják a háztartásokban (vagy csak azt hiszik, ugyanis a mézeket is ezzel keverik fel, vagy egy az egyben csak invertcukrot mézként árulnak), pedig a sütőipari cukrászat egyik alapanyaga, és biztos mindenki találkozott már vele a termékek leírásában.

Bár a neve ijesztő lehet, valójában csak cukor és víz oldata, savanyítása és forralása. Ezt nevezik ínverziónak. (Iparban ezt sav helyett jellemzően enzimekkel csinálják, ami már emiatt nagy eséllyel GMO-s.) Ezzel érjük el, hogy a cukrunk (szacharóz) glükózra és fruktózra szakad, és stabilan meg is tartja ezt az állapotot (tehát nem kristályosodik vissza hideg hatására sem). Így egy méz tulajdonságú, de ízmentes édesítő szirupot kapunk, amivel simábbak, selymesebbek lehetnek a krémek, fagylaltok, zselék. Sütemény tésztához használva, a cukor egy részét kiváltva (5-10% arányban szirup, 90-95%-ban cukor) növelhetjük a készítmény nedvesség tartalmát, amivel hosszabb ideig lesz puha a végeredmény (hozzátéve, hogy az invertcukornak, nagyobb a vízmegmegkötő képessége). Nagyon hasznos továbbá karamell és fondant készítéshez, illetve minden olyan recepthez is használható, ahol kukorica szirup szerepel, mint alapanyag. Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert a kapott invertcukrunk fél évig szobahőmérsékleten tárolva minden további nélkül felhasználható.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Krémekhez, fagylaltokhoz, zselékhez, süteményekbe, fondant és karamell készítéshez, méz és kukoricaszörp kiváltására, kandírozáshoz.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lehetőleg duplafalú lábast alaposan elmosunk-zsírtalanítunk, fedővel együtt, majd 1-2 percig vizet forralunk benne, hogy minden zsírtól és szennyeződéstől megszabaduljunk. (Fontos technológiai lépés a visszakristályosodás megelőzésére… A cukor legnagyobb ellensége a kosz, így bármikor cukorral dolgozunk, ügyeljünk a fokozott tisztaságra! Ezért például érdemes fémkanalat használni fa helyett.)
  2. A vizet leöntjük, és az edényt hagyjuk kicsit kigőzölni (kb. 1 perc).
  3. Ha már nem gőzölög óvatosan, minél alacsonyabbról beleöntjük előbb a cukrot, majd a vizet. Fontos ügyelni arra, hogy minél kevesebb kristály tapadjon az edény oldalára eközben, ugyanis ha 1 kristály is olvadás nélkül marad, a szirupunkban a főzés során kihűlés után elkezdődik a visszakristályosodás. (Ha mégis feltapadna néhány delikvens kristályocska, akkor azt a későbbiekben vagy egy tiszta és zsírmentes vizes ecsettel leoldjuk főzés közben, vagy ha elolvadt a szirupunk és kellően meleg már, de még nem forr, óvatosan körbeforgatjuk a meleg oldatot, úgy hogy az szépen leoldja a szemcséket, közben kanalunkkal rásegítünk.)
  4. A cukrot a vízben óvatosan eloszlatjuk. (Nem keverjük, csak a cukrot elterítjük az edény alján.) Lefedjük, lassan melegíteni kezdjük , és beletesszük a citrom/borkő/ecetsavat is.
  5. Ha már meleg, óvatos lassú mozdulatokkal (hogy ne csapódjanak fel az edény oldalára a kristályok) a cukrot feloldjuk és felforraljuk.
  6. Ha felforrt, 1-2 percig kevergetve forrásponton tartjuk (nem égetjük, csak forraljuk!). A tetején keletkezett esetleges habot (melaszt) hideg vízbe mártogatott kis lyukú szűrővel (ennek hiányában kanállal) eltávolítjuk.
  7. Lefedve kihűtjük. (Ha valaki fél, hogy esetleg maradhatott benne kristály, az edényt lefedve alacsony hőmérsékleten tartva pár perc "melegen tartással" bebiztosíthatja magát.) Ha esetleg hígnak találjuk, 1-2 perc melegítéssel fedő nélkül kevergetve tovább sűríthető. (A szirupunk megfelelő sűrűséget az ujjunkkal ellenőrizhetjük… 1 csepp a mutató ujjra, hüvelykujjal összezárjuk, és ha széthúzásra 'stabil', egybefüggő szálat képez, akkor megfelelő az állag.)
  8. Kihűlés után, tiszta befőttes üvegbe, mézes csuporba vagy számunkra megfelelő, jól záródó üvegbe tesszük. Így körülbelül fél évig felhasználható szirupot, invertcukrot kapunk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 25 762
elküldve: 4
receptkönyvben: 224
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Carbohydrate

Mióta szakács: 2011.12.07.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, télire

egyéb elnevezések

glükóz-fruktóz szirup, hamis méz

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mass
Mass Thu, 2015-10-01 13:37

Nekem túl ragacsos és aranyszínű lett, tele buborékkal, mit rontottam el? Ha kis lángon tartottam, nem akart felforrni... És ebben az állapotában lett "stabil" szálú - tudnál segíteni?

Timike85
Timike85 / Timike85 Wed, 2014-02-05 12:47

Köszi a részletes leírást! Most akarok ilyen szirupot készíteni és az interneten annyi féle recept kering erről, de egyik sem írja le így! Örülök hogy rátaláltam a tiédre! Köszönöm! :)

baliz
baliz Thu, 2013-02-21 20:57

Köszönöm a receptet és a részletes leírást!

kiskegyed62
kiskegyed62 Thu, 2012-03-08 14:36

Nagyon köszönöm ezt a receptet, okosabb lettem tőle, mitöbb használni is fogom! :))

161
kockacukor 500 g
víz 240 ml
citromsav 2 késhegynyi