r
Nosalty Logó

Invertcukor

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Invertcukor
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 161 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1935 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 261 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    1 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 161 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    32.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    499.9 g
  • Cukor
    499 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    239.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1935 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    2 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 261 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy lehetőleg duplafalú lábast alaposan elmosunk-zsírtalanítunk, fedővel együtt, majd 1-2 percig vizet forralunk benne, hogy minden zsírtól és szennyeződéstől megszabaduljunk. (Fontos technológiai lépés a visszakristályosodás megelőzésére… A cukor legnagyobb ellensége a kosz, így bármikor cukorral dolgozunk, ügyeljünk a fokozott tisztaságra! Ezért például érdemes fémkanalat használni fa helyett.)
  2. A vizet leöntjük, és az edényt hagyjuk kicsit kigőzölni (kb. 1 perc).
  3. Ha már nem gőzölög óvatosan, minél alacsonyabbról beleöntjük előbb a cukrot, majd a vizet. Fontos ügyelni arra, hogy minél kevesebb kristály tapadjon az edény oldalára eközben, ugyanis ha 1 kristály is olvadás nélkül marad, a szirupunkban a főzés során kihűlés után elkezdődik a visszakristályosodás. (Ha mégis feltapadna néhány delikvens kristályocska, akkor azt a későbbiekben vagy egy tiszta és zsírmentes vizes ecsettel leoldjuk főzés közben, vagy ha elolvadt a szirupunk és kellően meleg már, de még nem forr, óvatosan körbeforgatjuk a meleg oldatot, úgy hogy az szépen leoldja a szemcséket, közben kanalunkkal rásegítünk.)
  4. A cukrot a vízben óvatosan eloszlatjuk. (Nem keverjük, csak a cukrot elterítjük az edény alján.) Lefedjük, lassan melegíteni kezdjük , és beletesszük a citrom/borkő/ecetsavat is.
  5. Ha már meleg, óvatos lassú mozdulatokkal (hogy ne csapódjanak fel az edény oldalára a kristályok) a cukrot feloldjuk és felforraljuk.
  6. Ha felforrt, 1-2 percig kevergetve forrásponton tartjuk (nem égetjük, csak forraljuk!). A tetején keletkezett esetleges habot (melaszt) hideg vízbe mártogatott kis lyukú szűrővel (ennek hiányában kanállal) eltávolítjuk.
  7. Lefedve kihűtjük. (Ha valaki fél, hogy esetleg maradhatott benne kristály, az edényt lefedve alacsony hőmérsékleten tartva pár perc "melegen tartással" bebiztosíthatja magát.) Ha esetleg hígnak találjuk, 1-2 perc melegítéssel fedő nélkül kevergetve tovább sűríthető. (A szirupunk megfelelő sűrűséget az ujjunkkal ellenőrizhetjük… 1 csepp a mutató ujjra, hüvelykujjal összezárjuk, és ha széthúzásra 'stabil', egybefüggő szálat képez, akkor megfelelő az állag.)
  8. Kihűlés után, tiszta befőttes üvegbe, mézes csuporba vagy számunkra megfelelő, jól záródó üvegbe tesszük. Így körülbelül fél évig felhasználható szirupot, invertcukrot kapunk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 38967
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 08.

Ajánló

Krémekhez, fagylaltokhoz, zselékhez, süteményekbe, fondant és karamell készítéshez, méz és kukoricaszörp kiváltására, kandírozáshoz.

Receptkategóriák

Az invertcukrot (vagy más néven glükóz-fruktóz szirupot) kevesen ismerik és használják a háztartásokban (vagy csak azt hiszik, ugyanis a mézeket is ezzel keverik fel, vagy egy az egyben csak invertcukrot mézként árulnak), pedig a sütőipari cukrászat egyik alapanyaga, és biztos mindenki találkozott már vele a termékek leírásában. Bár a neve ijesztő lehet, valójában csak cukor és víz oldata, savanyítása és forralása. Ezt nevezik ínverziónak. (Iparban ezt sav helyett jellemzően enzimekkel csinálják, ami már emiatt nagy eséllyel GMO-s.) Ezzel érjük el, hogy a cukrunk (szacharóz) glükózra és fruktózra szakad, és stabilan meg is tartja ezt az állapotot (tehát nem kristályosodik vissza hideg hatására sem). Így egy méz tulajdonságú, de ízmentes édesítő szirupot kapunk, amivel simábbak, selymesebbek lehetnek a krémek, fagylaltok, zselék. Sütemény tésztához használva, a cukor egy részét kiváltva (5-10% arányban szirup, 90-95%-ban cukor) növelhetjük a készítmény nedvesség tartalmát, amivel hosszabb ideig lesz puha a végeredmény (hozzátéve, hogy az invertcukornak, nagyobb a vízmegmegkötő képessége). Nagyon hasznos továbbá karamell és fondant készítéshez, illetve minden olyan recepthez is használható, ahol kukorica szirup szerepel, mint alapanyag. Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert a kapott invertcukrunk fél évig szobahőmérsékleten tárolva minden további nélkül felhasználható.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek