r
Nosalty Logó

Húsvéti fonottas kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Amam
Húsvéti fonottas kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 895 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5370 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 288 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 895 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.1 g

Zsír

  • Összesen
    151.4 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    683 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4908.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    374 mg
  • Kálcium
    819 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    251 mg
  • Foszfor
    1442 mg
  • Nátrium
    1987 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    841.1 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    244.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1181 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    624 micro
  • Kolin:
    429 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1161 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 5370 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 288 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A maradék cukrot 1tojással kikeverjük.
  3. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk.
  4. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel kb. 1/4 óra, kézzel legalább kétszer ennyi).
  5. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1/2 óra).
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk.
  7. Először a két kisebb darabot egyenként kb. 40 cm-es hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük.
  8. A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot.
  9. Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (1/4 óra-20 perc).
  10. Végül a kalácsot megkenjük a másik, felverttojással, és az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 357
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 44408
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 18.

Ajánló

Füstölt-főtt sonka mellé, vajjal, retekkel, újhagymával és tormakrémmel tálalom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalács receptjét egy régi képeslapban találtam, és legalább negyed százada minden húsvétkor "kötelező" megsütnöm. Kitűnő ünnepi vendégváró, mert nagyon finom, és minden előre elkészíthető. Ráadásul már bekerült a családi legendáriumba, a Mama kalácsa címmel. A 10 tagú, "szűk" család ragyogóan jóllakik belőle - igaz, egy morzsa sem marad belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek