Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hidegen kelesztett lilahagymás tönkölypogácsa

Hidegen kelesztett lilahagymás tönkölypogácsa
Hidegen kelesztett lilahagymás tönkölypogácsa
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hidegen kelesztés mindig is érdekelt. Be kell, hogy valljam, nem sok reményt fűztem hozzá, mivel  nem tudtam elképzelni, hogy a tészta a hideg hűtőben hogyan tud levegősre kelni. Jelentem, nagyon jól tud! :)
Másik előnye, hogy elég előző este elkészíteni, reggel kivenni a hidegről és már süthetjük is. Egy órán belül frissen sült pogácsának örülhet a család. Annyira megtetszett ez a technológia, hogy gyakran fogom ezután is alkalmazni!

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egy deci tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Közben a két fajta lisztet összekeverjük a sóval, hozzátesszük a felolvasztott margarint, az egy tojás sárgáját, végül pedig a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, legalább öt percig dagasztjuk, hogy egységes, lágy tésztaalapot kapjunk.
  3. Ha elkészült, nyújtsuk ki és hajtogassuk meg (a két oldalát és az alsó- felső részét hajtsuk középre, egymásra), majd újra nyújtsuk ki. Ezután halmozzuk, rá az olívaolajon megpirított, sóval, borssal ízesített lilahagymát, újra hajtsuk meg, majd tegyük a hűtőszekrénybe (én lefekvés előtt megismételtem a hajtogatást) egy éjszakára.
  4. Reggelre a tésztánk finom puhára kel. Hajtogassuk meg még egyszer, utoljára, és szaggassunk belőle közepes méretű pogácsákat.
  5. A tetejét kenjük le a felvert tojással és előmelegített 190 fokos sütőben süssük meg kb. fél óra alatt.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 940
elküldve: 0
receptkönyvben: 177
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tönkölybúza lisztes pogácsa, hajtogatott hagymás tönkölypogácsa, hajtogatott lilahagymás pogi

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

greenpearl
greenpearl / greenpearl Tue, 2015-04-28 18:49

Ugyanúgy jártam mint az elődeim, csak én nem estem kétségbe :-) Nagyon jól viselkedett a sütőbe, felesleges izgulni a passzivitásán a hűtőben, későnérő típus a tészta :-)

medea_89
medea / medea_89 Wed, 2015-04-29 07:23

Örülök, hogy Neked is ízlett, annak meg külön, hogy nem estél kétségbe és bíztál a receptben. Minden jó, ha a vége jó...:) Üdv: M.

zizi77
zizi77 Sun, 2015-04-12 21:13

Nekifutottam még egyszer! Egy dl tej helyett kettővel csináltam , sokkal könnyebben lehetett gyúrni! Raktam bele pirított magokat is . Szuper finom!!! Köszi :-D

medea_89
medea / medea_89 Wed, 2015-04-29 07:21

De jó!! :) Nagyon örülök, hogy sikerült úgy átdolgozni a receptet, hogy megfelelő legyen. Legközelebb azt hiszem én is duplázni fogom a tej mennyiségét...;) Üdv: M.

zizi77
zizi77 Tue, 2015-04-07 20:11

Alig lehetett összegyúrni, kis tejet öntöttem mèg hozzà, hogy sikerüljön. Nyújtani is nehéz, leginkább a betonhoz hasonlított :-) kelesztés utàn sem lett sokkal nagyobb . Pàrszor gondolkoztam rajta hogy kidobom. Szerencsére nem tettem mert a sütőben megszàllta a szentlélek :-D szépen megemelkedett és finom lett :-) Azért írtam le hogy ne kételkedjetek !!!! FINOM!!!!

medea_89
medea / medea_89 Wed, 2015-04-08 08:56

Szia! Azért örülök, hogy a végén, mégis jó dolog "sült ki belőle"! :-))

Kodia1
Kodia1 Fri, 2015-01-02 08:48

Finom a pogácsa, bár meggyűlt a bajom az összegyúrással, és a hajtogatással. Próbáltam egy kicsit lazítani a tésztáját, de az sem segített a helyzetemen. Tudom, hogy nehezebb bánni a tönkölylisztes dolgokkal, de ezzel nagyon nehéz volt.

medea_89
medea / medea_89 Sat, 2015-01-03 06:15

Igen, sajnos a tönkölyliszttel készült tészták sokkal nehezebbek, mint a finomliszttel készültek. Elsőre kicsit keménynek is tűnhet a tészta, de ezt a sülésnél elvesztik és a pogácsa már könnyű állagú lesz. Örülök, hogy ízre azért ízlett! :) További szép napot!

309
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 25 dkg
finomliszt 15 dkg
1 ek
friss élesztő 2 dkg
cukor 1 teáskanál
tej 1 dl
margarin 10 dkg
tojássárgája 1 db
lila hagyma 4 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db