Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi krémsajt -mascarpone helyett

Házi krémsajt -mascarpone helyett
Házi krémsajt -mascarpone helyett
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mascarpone nem egy olcsó dolog, sajnos. Így amikor egyszer tiramisut akartam mindenáron csinálni, elkezdtem felkutatni a világhálót, hogy mivel lehetne helyettesíteni. Krémsajt...hmmm..az is drága:-( Mikor már majdnem feladtam, akkor találtam rá a megoldásra Wiselady blogján. Én csak tiramisut szoktam ebből a receptből csinálni, máshoz, amihez mascarpone kell, még nem csináltam, nem tudom, hogy ahhoz jól megy-e.
Az állaga keményebb, mint a mascarpone-é, valamint az íze kicsit savanykás, de elektromos habverővel és cukorral mindent meg lehet oldani:-)

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölt szobahőmérsékleten hagyjuk kb. két óráig.
  2. Levesszük a tetejét, és a mikróban kézmelegre melegítjük.
  3. A mullapot kétrét hajtjuk, és beletesszük egy tésztaszűrőbe, majd az egészet egy edénybe helyezzük (lehetőleg olyanba, amibe nem esik bele a tésztaszűrő), úgy, hogy a szűrő és az edény alja között maradjon hely.
  4. A tejföl dobozát kicsit megnyomkodjuk, vigyázzunk, hogy a tejfölt lehetőleg ne törjük össze, majd beleborítjuk a tésztaszűrőbe. A doboz aljára késsel fúrunk egy kis lyukat, hogy könnyen kicsusszanjon a tejföl.
  5. A mullapot befőttes gumival összekötjük, és az egészet betesszük a hűtőbe jó két napra.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 46 343
elküldve: 18
receptkönyvben: 1 085
elkészítve: 22/36
Facebookon megjelent: -

szakács

animoni

Mióta szakács: 2009.10.17.
21 recept

receptjellemzők

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hamis mascarpone, házi krémsajt tejfölből

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gullerzso
G. Zsófi / gullerzso Sat, 2014-08-30 19:56

Nagyon jó a recept, még nem készítettem el, de holnap nekiugrom. Azt szeretném megkérdezni, hogy le lehetne-e esetleg fagyasztani mert van úgy, hogy gyorsan kéne mascarpone, nem két nap múlva, a bolti ára pedig ugye nagyon drága.
Köszönöm a válaszokat!
Zsófi

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Wed, 2014-04-09 07:05

Én is nagyon köszönöm, szuper ötlet.
- én nem melegítettem a tejfölt, szobahőmérsékleten egy fél napot, hűtőben egy éjszakát csöpögött
- nem kötöttem össze a gézt, (igaz, a szűrőm oldalán sűrűn, "csíkosan" vannak a rések )
-2 nagy (375 gr-s) tejfölből fél kg lett
-itt talált, -tiramisu nem nyers tojással- receptet készítettem el vele, isteni lett!
(igaz, némi Bailey's is került a piskóta áztatóba és a krémbe is)...
- ki fogom próbálni sajttortához, és sós krémekhez is
Még egyszer hálásan köszönöm a receptet!

myldy
myldy Mon, 2013-12-30 12:39

Már többször elkészítettem vele több fajta sütit és mindeggyikbe kiváló volt!
Köszi :)

ancymancy
ancymancy / ancymancy Mon, 2012-11-05 16:08

Pont most ettem tele magam egy naaagy adag hamis mascarponés epres desszerttel. Nálam ez úgy ment, hogy, na csinálunk hamis krémsajtot. Elugrsztottam életem párját, vegyen már 2 nagy doboz zsíros tejfölt. Mire megjött, előkészítettem mindent, zutty bele a tejfölt a konyharuhával kibélelt szűrőbe. Na de ekkor jött a baj, nem fért be az istennek sem az én pici hűtőmbe. Elővettem minden erőmet, és olyan 20 percnyi csavargatás után kemény gombóc lett belőle. Bele egy kis méz, egy kis eper, habverővel kikevertem, éééééés, isteni. De legközelebb megoldom, nem csalok úgy lehet igazán jó :)))

andilawyer
andilawyer Tue, 2012-10-16 19:14

Nagyon köszi az ötletet!

Elkészítettem, és meglepetésemre tényleg működik! :) Én textilpelussal csináltam, holnap egy újabb - ezúttal nagyobb adagot csinálok.
Köszönöm!

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2012-09-12 09:04

Tetszik az ötlet!-viszont mikor akciós a Lidl-ben a Mascarpone (259ft),na én akkor veszek többet belőle,és tudok finomakat készíteni.Majd kipróbálom a te ötletedet is.... :-))

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2012-09-12 06:39

Ez egy fantasztikus otlet. En is mindig a mascarpone ara miatt huzodozok ha tiramisut ker a csalad. Ezutan surubben lesz nalunk is tiramisu. Nagyon koszonom, orulok neki. Udv. Veronika

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-06-24 22:08

Igazán jó ötlet, az emberi leleményesség határtalan.Jó, hogy megosztjátok a tippeket. Még vén fejjel is tanulok tőletek.Üdv.Olgis.

receptvadasz
receptvadasz Thu, 2012-04-26 14:40

Sziasztok!
Tényleg szuper, én is jónéhányszor elkészítettem már. De mivel én (általában) nem használok mikrót, a sütő maradékhőjében (sütés után, a már kikapcsolt sütőben) szoktam meglangyosítani úgy, hogy előtte óvatosan kizuttyantom egy lábaskába. Ha már langyos, akkor pedig egy nagyon sűrű, műanyag szűrőbe borítom, így csöpögtetem. A sűrűsége attól függ, hogy meddig csöpögteted--> minél tovább, annál sűrűbb :-) A szűrőből kivéve én frissen tartó tálkába szoktam tenni és ott szilikon spatulával jól kikeverni, így jó krémes lesz :-)
Mindenkinek szívből ajánlom!

sibylla
sibylla Wed, 2012-04-25 16:56

sziasztok! én is nemrégiben próbáltam ki ezt a módszert és valóban jó édesen és sósan is. Tiramisuban a mascarpone rajongó kolléganőim észre sem vették a csalást. A lecsöpögött savó is hasznosítható pl. kenyér készítéshez, de láttam már kefires sütihez ajánlva is. A szűrést egy még bontatlan hagyományos rongy zsepivel csináltam és nagyon bevált. Egy normál méretű zsepibe belefér a 850 g-os vödrös tejföl.
Üdv: Ivett

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 16:14

sziasztok, sima egyszerű (tiszta) konyharuha is tökéletes hozzá!
és köszönöm az ötletet, nagyon jó lett!! :)

timma
timma Wed, 2010-11-10 14:02

Hali!
Házi tejfölből készülhet ? Mert az nem annyira egyben "marados" inkább krémes.
Köszi!

animoni
animoni / animoni Wed, 2010-11-10 23:20

Szia!

Erre sajnos nem tudok válaszolni, én "eredeti" boltiból csinálom:-) Próbáld ki egy kisebb adaggal!

Üdv:animoni

-EdinA-
-EdinA- Mon, 2010-10-18 22:36

Szia!
Igazán nem akarok a pénztárcádban kutakodni, de megkérdezhetném, hogy milyen ár kategóriában mozog egy ekkora mull lap?

-EdinA-
-EdinA- Tue, 2010-10-19 19:42

De jó! Én vagy a tízszeresére számítottam. Most már semmi sem állhat az utamba:) Ha jól sikerül utána szerintem nagyüzemi gyártásba fogok.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-10-18 23:29

Gyógyszertárban fejkötözó kendő tán méterszer méteres mullap is van, nem nagy összegért, bár mivel régen vettem, már nem emlékszem rá, mennyiért. Mrs Smith

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2010-08-19 10:43

Kedves Animoni!
Köszönöm ezt a jó ötletet! Én a tiramisun kívül szendvicskrémet is készítettem belőle. Kétfélét.
Az egyikbe friss kaprot, sót és kevés fokhagymát tettem. A másikba lilahagymát apróra vágva, őrölt köményt és szintén sót kevertem. Most a paradicsomos, bazsalikomos változat felé kacsintgatunk a lányommal. Nálunk pirítóssal nagyon kapós volt. Esetleg próbáld ki. Üdv. Edit.

animoni
animoni / animoni Sun, 2010-09-19 11:46

Szia!

Kipróbáltam...Nyammmmm...Most készül a következő adag, mert párom és 2 haverja egy ültő helyükben megették az összeset:-)

piakistvanne
piakistvanne Mon, 2010-06-07 17:37

Valamikori ruha pelenka is meg teszi a csepegtetéshez körül kell nézni a baba boltokban,de méterárú boltban lehet kapni géz anyagot csak több rétegben kell összevarni vagy türni.

Piroska58
Piroska58 Thu, 2010-05-27 16:55

Az organza egy függöny anyag, bármelyik méteráru boltban lehet kapni.
Üdv! Piroska

animoni
animoni / animoni Thu, 2010-05-27 09:46

Üdv!

Örülök, hogy tetszik ez az ötlet! :-D
Az íze kicsit olyan, vagyis nekem, mintha tettem volna egy kis citromot a krémbe. Általában én vaníliás cukorral szoktam kicsit semlegesíteni ezt az ízt. De a tiramisuban már nem szoktam érezni, csak amikor összeállítom a krémet és közben kóstolgatom. Mondom máshoz még nem próbáltam ki, de nekem bevált.
Én általában mullapot használok, igaz, hogy csak egyszer használatos, de viszont steril. Nylonharisnyával még nem próbáltam, az organza anyagot pedig nem ismerem.
Miért kell melegíteni? Ha jól tudom, talán azért, hogy a savó jobban kicsöpögjön, de ez most egy tipp tényleg!
Szép Napot!
Üdv:animoni

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-05-27 09:37

Sziasztok!Ebből a mennyiségből kb hány dkg-os krémsajt marad majd?Köszi.Bogi

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág Thu, 2010-05-27 05:01

zseniális vagy, köszönöm szépen az 5letet, holnap már megy is egy cca. kilós doboznyi tejföl lógni! :) nylonharisnya egyébként nem jó? abban csináltam anno túrót (merthogy azt itt messzeföldön nem lehet kapni).

Piroska58
Piroska58 Wed, 2010-05-26 18:44

Én is a Wiselady blogján olvastam erről a módszerről, aminek nagyon megörültem a mascarpone ára miatt. Egyébként egyáltalán nem savanyú,sőt teljesen semleges az íze. Wiselady organza anyagot javasolt. Nekem nagyon bevált, batyut csinálok a tejföl köré, aminek nem szabad összetörni, és kicsit segítek a savónak kicsorogni úgy, hogy megtekerem a batyut. Hidegen szoktam készíteni én is. Bármihez jó, amibe mascarpone kellene.

FEDRA
FEDRA Wed, 2010-05-26 17:22

Hetente elkeszitem ezt a hazi mascarponet, mindenhez felhasznalom, husokhoz is, sajttortat is csinaltam mar belole, pont olyan mintha az "igazi" mascarponebol lenne.Batran kiprobalhatja mindenki, mindenhez :) Ja, en sem melegitem , 3-4 napig hagyom csopogni a hutoben.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-26 15:52

Mascarpone helyett?! dehiszen a mascarponének az izetlenség a lényege míg a tejfölnek van egy igen jellegzetes íze... Vagy a melegítés során megváltozik ez íze?:O Én ezt nem nagyon értem:S

neni
neni Wed, 2010-05-26 16:09

Ha a tejfölből kicsöpög a savó, akkor már nem is olyan jellegzetes az íze. Én már régóta ezzel a módszerrel készítek krémsajtot, azzal a különbséggel, hogy én egyáltalán nem melegítem fel, csak egyszerűen hagyom (kb. én is két napig) hogy jól lecsöpögjön a tejföl.

sz.ildiko
Sweetie Pie / sz.ildiko Wed, 2010-05-26 14:45

ez szuper!!!! pont gondolkodtam mi legyen a pünkösd alkalmából felhalmozott tejfölmennyiséggel :)
egy kis tipp, ha mondjuk mégse egy darabban jönne ki az a fránya tejföl:
a szűrő felett a gézlapot finoman, enyhén megcsavarjuk, amíg el nem érjük a tejfölt magát, mint mikor a tömlős krémsajtot próbáljuk kipasszírozni a csomagolásból, tehát manuálisan csinálunk belőle egy darab tejfölgombócot. a többit megoldja a gravitáció :)

217
tejföl 450 g