Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Glutén - műhús

Glutén - műhús
Glutén - műhús
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig úgy gondoltam, hogy glutént készíteni nagyon bonyolult. Mikor azonban egyszer elkészítettem rájöttem, hogy ez egyáltalán nem nagy dolog. Mivel a családnak tetszett, azóta is készítem. Mi kirántva szeretjük a legjobban :)

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy edénybe keverjük össze a lisztet és a vizet. Könnyen kezelhető rugalmas tésztát kapunk.
  2. A tésztára engedjünk annyi vizet, hogy ellepje, hagyjuk így állni 1-2 órát, majd mossuk ki belőle a keményítőt (folyóvíz alatt addig mossuk, míg a víz átlátszó nem lesz).
  3. Egy elasztikus anyagot, húst kapunk, amit forrásban lévő zöldségekkel teli vízbe kis lángon 20-30 percig főzzük. Ha tehetjük hagyjuk állni a zöldséglében egy éjszakát, hogy jól magába szívja az ízeket, de már 1-2 óra állás után is használható.
  4. Lehet felszeletelni és kirántani, kockára vágni és pörköltet készíteni belőle, de le lehet darálni és hús helyett bármilyen ételbe bele tenni.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 839
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Daniella

Mióta szakács: 2013.02.18.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

lisztpogácsa, műfasírt, rántott glutén

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sun, 2015-05-31 12:26

Én is szólnék egyet,de nem rosszat.Ez valóban mű kajának tűnik,de akinek ezeket kell fogyasztania,annak bizonyára ez a tökéletes.Ez így van rendjén.Sajnos senki nem tehet róla,ha érzékeny valamire.üdv.

Dolyi23
Dorothea / Dolyi23 Tue, 2014-11-18 17:43

Látom hogy régiek már a kommentek, de azért reagálnék, hátha még valaki, aki ide téved, ugyanezeket gondolná.
Ez semmiképp sem csiriz, mert a csiriz az liszt + víz, de itt kimossuk a keményítőt, így marad a búzasikér, ami a tömény glutén, és egyben magas fehérje tartalmú! Ez nagyon fontos, aki itt fújjog, meg gúnyolódik: vegetáriánusok és vegánok fogyasztják, mert nem kell érte megölni senkit, és mégis teljes értékű fehérje forrás. (100 g tartalmaz 25,5 g fehérjét! )
Ugyanolyan ízetlen, mint a hús: ez is a fűszerektől lesz finom, mint a hús.
Más néven egyébként szejtán.

Bibcsók
Bibcsók Sat, 2014-05-17 13:39

Köszönöm Daniella a receptet! Eddig mindig a boltban található búzasikérből készítettem el a szejtánt, de ezt is ki fogom próbálni, hiszen mi imádjuk. Húsvétra például fokhagymás tekercset készítettem, legutóbb meg a szabadban grillezve is kipróbáltuk és isteni finom lett.

Control
Control Sat, 2013-06-29 20:03

Szerintem nem kellene így felháborodni egy recepten sem. Akinek tetszik kipróbálja, akinek nem az nem. Nekem volt egy talán jógakonyha nevű könyvem, vagy valami hasonló, abban makrobiotikus ételek voltak, ez is benne volt, meg még sok olyan is, ami legalább úgy kiütné a biztosítékot mint ez, vagy még jobban. Keleten ilyeneket is esznek már régóta, aki vegetáriánus annak jó ha vannak ilyen receptek is. Én szeretem a húst, de nem találok semmi rosszat abban ha ilyen receptek is vannak ezen az oldalon, sőt.
Daniella! Mindenki azt eszik ami teszik neki, és csak tedd fel a recepteket, várjuk a többit is.
Üdv: Éva

szeag
Sz. Ági / szeag Sat, 2013-03-23 14:54

Hát, nem is tudom... íze nincs, vitamintartalma nincs, ásványianyagtartalma nincs...akkor meg minek? Nem igazán vagyok meggyőzve, hogy inkább kéne ezt ennem , mint egy szelet húst.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Mon, 2013-03-25 13:24

Más szemlélet szerint a hús pedig ehetetlen, nem embernek való. Nem kötekedésből mondom, de nem mindenki osztja azt a nézetet, hogy a húsnak kedvező hatásai lennének. Azt sem, hogy a hús "vitaminos". Ez egy vitatható téma, aláírom, de egy picit érdemes lenne valóban elgondolkodni azon, hogy mi a szerepe ezeknek a húspótlóknak.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-03-25 13:36

Kedves Tuvia,
a hús nem ehetetlen, az emberi étkezés egyik alapköve. Nem véletlen a fogak szerepe, formája, elrendezése. Az egy másik kérdés, hogy van aki nem szereti a húst minimális mennyiséget eszik, vagy húskerülő étrendet tart jónak. Ezeket tiszteletbe is tartja az ember, nincs benne semmi rendkivüli. DE!!! én mikor ezt a "receptet" megláttam, azt hittem elsőre a Nosalty április elsejei tréfája, csak az időzítéssel van gond. Lisztet és a vizet én is összegyúrom, és az unokáimmal gyurmázok vele. A játék kedvéért megsózom nekik, sütit gyártunk kisütjük és vízfestékkel kifestjük. De eszünkbe nem jutna megenni. Ha én húspótlóként ilyet tennék az asztalra -húsmentes napként- azt hinnék megháborodtam. A zöldséges lébe áztatás sem mentene meg a véleménytől. Maradjunk annyiban, hogy ez a gyurma ételként hülyeség. Van, szója, zöldség, stb. De ilyen tartalmatlan izé tök felesleges. Konkrétan azt sem értem, ez a valami, hogy kerülhetett fel receptként az oldalra. Üdv: G

mohonc
Mohonc / mohonc Sat, 2013-03-23 08:26

Engem érdekel. :) Mekkora adag lesz belőle?
Ártani nem árt, akinek meg nem tetszik, nem eszi. Láttam már ennél sokkal rosszabbat is - italporból készült levest -
Szerintem a hús szót tedd idézőjelbe, és akkor senkinek nem lesz miért belekötni.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Fri, 2013-03-22 23:10

Nem értem a támadásokat. A búzahús (szejtán) igen kedvelt a vegetariánusok körében. És miért ne lehetne így hívni? Megfelelő ízesítéssel gyrosba is mehet, én ettem már rántva is. Nagyon finom!

KisnéTimi
KisnéTimi / KisnéTimi Fri, 2013-03-22 22:54

Ne haragudj, de szerintem ez a kifejezés, hogy hús, nagyon erős! Nem tudom milyen pörkölt készülne belőle? Vajon a férjem mit szólna, ha ezt tenném elé? Azt hinné, hogy elment az eszem!

málnuci
málnuci Fri, 2013-03-22 19:20

Azt hiszem, én inkább maradok a rántott karajnál :)))))))

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Fri, 2013-03-22 21:43

Én is, vagy ha már feltétlenül a húspótlót akarok enni akkor legyen az rántott karfiol, vagy cukkini, esetleg krokett :)

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sat, 2013-03-23 12:19

"A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával..."

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2013-03-22 23:37

:D:D:D:D:D:D Nekem tetszett ez a hozzászólás! Egyébként a paleolit és fitness életmód követőjeként én inkább le sem írom, mit gondoltam, mikor megláttam ezt a receptet... Hacsak valaki nem nagyon-nagyon-nagyon szegény, és nincs pénze húsra (IGAZIRA), akkor ez..ez... nem találok szavakat. Bocsánat, nem szoktam így kifakadni, de most elszakadt a cérna.

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sat, 2013-03-23 12:34

Sajnos, a Bokros csomag idején született a harmadik gyerkőcöm, és megtapasztaltam, h mi az egyik napról a másikra élni...Gyakran került az asztalra paprikás krumpli, héjában főtt krumpli, és zsíros kenyér is, de ilyesmivel sem akkor, sem ezután nem fogom etetni a gyerekeimet (nem is hiszem h egyáltalán megennék)...

Akunyin
Akunyin Fri, 2013-03-22 19:56

Azert ez egy kicsit durva megjegyzes volt CsakMiattadRegisztraltam!

910
finomliszt 100 dkg
víz 0.5 l