Erős Pista és Édes Anna újratöltve

- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19481.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 19385 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 192.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 165 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 426 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 699 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 77925.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 77541 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 770.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 659 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 172 micro
-
β-karotin 1706 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2796 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6493.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 6462 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 233 micro
Elkészítés
- A paprikákat szedés után megmossuk, lecsepegtetjük, és néhány napig szikkadni hagyjuk, hogy csökkenjen a létartalma.
- 3-4 nap eltelte után gyorsan leöblítjük az esetleg rárakodott port, és kiszedjük a csumáját, magját, és az így nyert paprikahúst megmérjük.
- Hagyományos húsdarálón ledaráljuk, és összekeverjük a sóval. Ahány kg volt a paprikahús, annyiszor 20 dkg sóra van szükségünk.
- Az előkészített üvegekbe kanalazzuk, miközben a felesleges levet lecsepegtetjük róla. Ügyeljünk arra, hogy közben kevergessük, mert a só hajlamos leülepedni,és akkor nem lesz egyenletes az eloszlása.
- Az üvegeket 1-1 lap celofánnal lefedjük, és a jó erősen rácsavarjuk a tetejét, majd a kamrába, végleges helyére tesszük.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 25580
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Elég sok magyaros jellegű ételt készítek, és bizony egy időben rászoktam a különböző tubusos ízesítőkre, mint pirosarany, gulyáskrém és társai. Na, ezek egyre drágábbak lettek, és már sajnáltam érte annyi pénzt adni, tehát előszedtem anyukám, nagymamám régi, jól bevált szokását: azzal ízesítek, amim van. Akkoriban nem voltak ilyen konyhakész paszták, még is isteni ételeket készítettek. Így következett be, hogy a kamrába sűrített paradicsommal telt üvegek kerültek a polcra, azok mellé pedig a régi, jól bevált recept alapján a "paprikalekvár", amit a boltban Édes Annának vagy Erős Pistának neveznek, attól függően, hogy csípős vagy nem. Hagyma meg mindig akad a kosárban, tehát kis ügyeséggel és egyéb fűszerekkel nagyon ízletes pörköltek készíthetők. Így kíméljük a pénztárcánkat, meg az egészségünket is, hiszen ezek nem tartalmaznak túl sok tartósítószert, az egyéb adalékanyagok meg teljes mértékben hiányoznak belőle.
Hozzászólások
Én is pontosan így készítem, bár elektromos húsdarálóval darálom, pedig van hagyományos is, csak így sokkal gyorsabb
Tudod a nosztalgia id?nként felüti a fejét a konyhámban, ilyenkor szedem el? az "?si" eszközöket.
Kedves Vica ! Ma fogom üvegbe tölteni a sós darált pritaminpaprikát, aminek a receptje teljesen azonos a tieddel.. Nagyk?rösi vagyok és ez nálunk hosszú évtizedek óta ez a hagyományos recept. A fényképeket is készítettem és most akartam felrakni a receptet. Még jó. hogy megnéztem az ajánlót így, legalább nem fogom leégetni magam ugyanazzal a recepttel. Kedden, amikor nekiálltam a darálásnak még nem volt fenn. Most 10 kg .nyers paradicsom- vagy más néven pritaminpaprikából készítettem, amib?l 8 kg darált lett. Nagyon s?r?n használom és nagy a család, ezért ekkora a tétel. Mi a darálás és a só belekeverése után két napig állni hagyjuk és naponta többször megkeverjük. Ezután kerül csak üvegbe. További jó sütés - f?zést kívánok : Zoli
Kedves Pataygyz! A sztoriban említettem, hogy ez egy régi, jól bevált recept, csak úgy gondoltam, vannak nálunk ifjabb háziasszonyok is, akik nem rendelkeznek azzal a bizonyos, "jó rongyos, régi szakácskönyvvel", amiben ez a recept megtalálható. Köszönöm szépen a jókívánságot, Neked is kellemes és sikeres ténykedést kívánok a konyhában.
Kedves Vica ! A recepted alapján gondoltam újra ezt a történetet. Mindig készítek édes pirospaprikából ilyen pépet, de soha sem jutott eszembe -megmagyarázhatatlan számomra miért- er?s paprikából is elkészíteni holott a férjem gyors egymásutánban vásárolja az er?s Pistát !Semmilyen ételt nem képes lenyelni anélkül ! Köszi az ötletet és szép napot neked:Anci
Kedves Anci! Már megérte feltöltenem a receptet, mert sikerült legalább egy valakinek ötletet adni a költségcsökkentéshez. Pont ma néztem kíváncsiságból az egyik nagy áruházban, mennyibe is kerül egy 200 gr-os Er?s Pista, hát..... mit ne mondjak, nekem az összes igen sokat spóroltam, mert a paprikát magam termesztettem. Nálunk is nagyon kedveli mindenki a csíp?s ízeket, innen jött az ötlet valamikor régen.
Kedves Vica ! Ma megvette a férjem a piacon az er?s paprikát és hamarosan elkészítjük. Valóban drága a boltban. Köszönjük szépen a receptet ! Szép hétvégét kívánok: Anci
Ancika! Remélem, kellemesen er?s lesz a paprikakrém és akkor már minden évben ez is ott szerepel a bef?zési repertoárotokban! További kellemes "raktározást" kívánok!
sziasztok.nekem semmifele husdaralom sincs.apritogeppel fogok probalkozni,gondolom ez is megfelel.Kerdesem lenne..semmi tartosito nem szukseges? koszonom!
Hali! Bocsika! Régen jártam erre, gondolom, már elkéstem a válasszal, de azért küldöm. Nem szükséges bele tartósítószer, a só konzerváló hatása tökéletesen elég, de aki nem bízik benne biztosan tehet hozzá valamilyen tartósítószert is.
szia, koszi a választ. még nem fogtam hozzá, ugy gondoltam hagyom jól kiszáradni. Meg az az igazság kevés a kis üvegem, most ezek után nézelödök.. Szép hétvégét
Azért kell, legyen valamennyi nedvesség tartalma, amivel a só megolvad. Olyan 360-400 gramm tölt?súlyú üvegek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Felbontás után h?t?ben tárolom. Neked is kellemes hétvégét!
Kérdésem, hogy kevesebb sóval is készíthet?. Esetleg só és tartósítószer együttes használatával. Köszi a segítséget.