Nosalty Logó

Erős Pista és Édes Anna újratöltve

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Vica Konyha
Erős Pista és Édes Anna újratöltve
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 41 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 164 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19481.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    19385 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    165 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    426 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    699 micro
Összesen 41 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77925.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    77541 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    659 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    172 micro
  • β-karotin
    1706 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2796 micro
Összesen 164 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6493.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    6462 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    233 micro
Összesen 14 Kcal

Hozzávalók

  • 1 kg paprika (jó sötétpirosra érett)
  • 20 dkg (ahány kg paprika, annyiszor 20 dkg só)

Elkészítés

  1. A paprikákat szedés után megmossuk, lecsepegtetjük, és néhány napig szikkadni hagyjuk, hogy csökkenjen a létartalma.
  2. 3-4 nap eltelte után gyorsan leöblítjük az esetleg rárakodott port, és kiszedjük a csumáját, magját, és az így nyert paprikahúst megmérjük.
  3. Hagyományos húsdarálón ledaráljuk, és összekeverjük a sóval. Ahány kg volt a paprikahús, annyiszor 20 dkg sóra van szükségünk.
  4. Az előkészített üvegekbe kanalazzuk, miközben a felesleges levet lecsepegtetjük róla. Ügyeljünk arra, hogy közben kevergessük, mert a só hajlamos leülepedni,és akkor nem lesz egyenletes az eloszlása.
  5. Az üvegeket 1-1 lap celofánnal lefedjük, és a jó erősen rácsavarjuk a tetejét, majd a kamrába, végleges helyére tesszük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 25580
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 30.

Receptkategóriák

Vica Konyha 19 recept

Elég sok magyaros jellegű ételt készítek, és bizony egy időben rászoktam a különböző tubusos ízesítőkre, mint pirosarany, gulyáskrém és társai. Na, ezek egyre drágábbak lettek, és már sajnáltam érte annyi pénzt adni, tehát előszedtem anyukám, nagymamám régi, jól bevált szokását: azzal ízesítek, amim van. Akkoriban nem voltak ilyen konyhakész paszták, még is isteni ételeket készítettek.  Így következett be, hogy a kamrába sűrített paradicsommal telt üvegek kerültek a polcra, azok mellé pedig a régi, jól bevált recept alapján a "paprikalekvár", amit a boltban Édes Annának vagy Erős Pistának neveznek, attól függően, hogy csípős vagy nem. Hagyma meg mindig akad a kosárban, tehát kis ügyeséggel és egyéb fűszerekkel nagyon ízletes pörköltek készíthetők. Így kíméljük a pénztárcánkat, meg az egészségünket is, hiszen ezek nem tartalmaznak túl sok tartósítószert, az egyéb adalékanyagok meg teljes mértékben hiányoznak belőle.

Hozzászólások

marcsi668

Én is pontosan így készítem, bár elektromos húsdarálóval darálom, pedig van hagyományos is, csak így sokkal gyorsabb

Vica Konyha

Tudod a nosztalgia id?nként felüti a fejét a konyhámban, ilyenkor szedem el? az "?si" eszközöket.

Zoli

Kedves Vica ! Ma fogom üvegbe tölteni a sós darált pritaminpaprikát, aminek a receptje teljesen azonos a tieddel.. Nagyk?rösi vagyok és ez nálunk hosszú évtizedek óta ez a hagyományos recept. A fényképeket is készítettem és most akartam felrakni a receptet. Még jó. hogy megnéztem az ajánlót így, legalább nem fogom leégetni magam ugyanazzal a recepttel. Kedden, amikor nekiálltam a darálásnak még nem volt fenn. Most 10 kg .nyers paradicsom- vagy más néven pritaminpaprikából készítettem, amib?l 8 kg darált lett. Nagyon s?r?n használom és nagy a család, ezért ekkora a tétel. Mi a darálás és a só belekeverése után két napig állni hagyjuk és naponta többször megkeverjük. Ezután kerül csak üvegbe. További jó sütés - f?zést kívánok : Zoli

Vica Konyha

Kedves Pataygyz! A sztoriban említettem, hogy ez egy régi, jól bevált recept, csak úgy gondoltam, vannak nálunk ifjabb háziasszonyok is, akik nem rendelkeznek azzal a bizonyos, "jó rongyos, régi szakácskönyvvel", amiben ez a recept megtalálható. Köszönöm szépen a jókívánságot, Neked is kellemes és sikeres ténykedést kívánok a konyhában.

Olaszné Anci

Kedves Vica ! A recepted alapján gondoltam újra ezt a történetet. Mindig készítek édes pirospaprikából ilyen pépet, de soha sem jutott eszembe -megmagyarázhatatlan számomra miért- er?s paprikából is elkészíteni holott a férjem gyors egymásutánban vásárolja az er?s Pistát !Semmilyen ételt nem képes lenyelni anélkül ! Köszi az ötletet és szép napot neked:Anci

Vica Konyha

Kedves Anci! Már megérte feltöltenem a receptet, mert sikerült legalább egy valakinek ötletet adni a költségcsökkentéshez. Pont ma néztem kíváncsiságból az egyik nagy áruházban, mennyibe is kerül egy 200 gr-os Er?s Pista, hát..... mit ne mondjak, nekem az összes igen sokat spóroltam, mert a paprikát magam termesztettem. Nálunk is nagyon kedveli mindenki a csíp?s ízeket, innen jött az ötlet valamikor régen.

Olaszné Anci

Kedves Vica ! Ma megvette a férjem a piacon az er?s paprikát és hamarosan elkészítjük. Valóban drága a boltban. Köszönjük szépen a receptet ! Szép hétvégét kívánok: Anci

Vica Konyha

Ancika! Remélem, kellemesen er?s lesz a paprikakrém és akkor már minden évben ez is ott szerepel a bef?zési repertoárotokban! További kellemes "raktározást" kívánok!

rfeher

sziasztok.nekem semmifele husdaralom sincs.apritogeppel fogok probalkozni,gondolom ez is megfelel.Kerdesem lenne..semmi tartosito nem szukseges? koszonom!

Vica Konyha

Hali! Bocsika! Régen jártam erre, gondolom, már elkéstem a válasszal, de azért küldöm. Nem szükséges bele tartósítószer, a só konzerváló hatása tökéletesen elég, de aki nem bízik benne biztosan tehet hozzá valamilyen tartósítószert is.

rfeher

szia, koszi a választ. még nem fogtam hozzá, ugy gondoltam hagyom jól kiszáradni. Meg az az igazság kevés a kis üvegem, most ezek után nézelödök.. Szép hétvégét

Vica Konyha

Azért kell, legyen valamennyi nedvesség tartalma, amivel a só megolvad. Olyan 360-400 gramm tölt?súlyú üvegek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Felbontás után h?t?ben tárolom. Neked is kellemes hétvégét!

49margo

Kérdésem, hogy kevesebb sóval is készíthet?. Esetleg só és tartósítószer együttes használatával. Köszi a segítséget.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.