Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erős Pista és Édes Anna újratöltve

Erős Pista és Édes Anna újratöltve
Erős Pista és Édes Anna újratöltve
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elég sok magyaros jellegű ételt készítek, és bizony egy időben rászoktam a különböző tubusos ízesítőkre, mint pirosarany, gulyáskrém és társai. Na, ezek egyre drágábbak lettek, és már sajnáltam érte annyi pénzt adni, tehát előszedtem anyukám, nagymamám régi, jól bevált szokását: azzal ízesítek, amim van. Akkoriban nem voltak ilyen konyhakész paszták, még is isteni ételeket készítettek. 

Így következett be, hogy a kamrába sűrített paradicsommal telt üvegek kerültek a polcra, azok mellé pedig a régi, jól bevált recept alapján a "paprikalekvár", amit a boltban Édes Annának vagy Erős Pistának neveznek, attól függően, hogy csípős vagy nem. Hagyma meg mindig akad a kosárban, tehát kis ügyeséggel és egyéb fűszerekkel nagyon ízletes pörköltek készíthetők. Így kíméljük a pénztárcánkat, meg az egészségünket is, hiszen ezek nem tartalmaznak túl sok tartósítószert, az egyéb adalékanyagok meg teljes mértékben hiányoznak belőle.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg paprika (jó sötétpirosra érett)
  • 20 dkg

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paprikákat szedés után megmossuk, lecsepegtetjük, és néhány napig szikkadni hagyjuk, hogy csökkenjen a létartalma.
  2. 3-4 nap eltelte után gyorsan leöblítjük az esetleg rárakodott port, és kiszedjük a csumáját, magját, és az így nyert paprikahúst megmérjük.
  3. Hagyományos húsdarálón ledaráljuk, és összekeverjük a sóval. Ahány kg volt a paprikahús, annyiszor 20 dkg sóra van szükségünk.
  4. Az előkészített üvegekbe kanalazzuk, miközben a felesleges levet lecsepegtetjük róla. Ügyeljünk arra, hogy közben kevergessük, mert a só hajlamos leülepedni, és akkor nem lesz egyenletes az eloszlása.
  5. Az üvegeket 1-1 lap celofánnal lefedjük, és a jó erősen rácsavarjuk a tetejét, majd a kamrába, végleges helyére tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 913
elküldve: 4
receptkönyvben: 112
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica Konyha

Mióta szakács: 2012.02.09.
19 recept

egyéb elnevezések

paprikakrém, házi erős pista

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

49margo
49margo Tue, 2015-09-08 14:18

Kérdésem, hogy kevesebb sóval is készíthető. Esetleg só és tartósítószer együttes használatával. Köszi a segítséget.

rfeher
rfeher Mon, 2013-10-21 15:21

sziasztok.nekem semmifele husdaralom sincs.apritogeppel fogok probalkozni,gondolom ez is megfelel.Kerdesem lenne..semmi tartosito nem szukseges? koszonom!

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Thu, 2013-11-07 20:34

Hali! Bocsika! Régen jártam erre, gondolom, már elkéstem a válasszal, de azért küldöm. Nem szükséges bele tartósítószer, a só konzerváló hatása tökéletesen elég, de aki nem bízik benne biztosan tehet hozzá valamilyen tartósítószert is.

rfeher
rfeher Sat, 2013-11-09 08:14

szia, koszi a választ. még nem fogtam hozzá, ugy gondoltam hagyom jól kiszáradni. Meg az az igazság kevés a kis üvegem, most ezek után nézelödök.. Szép hétvégét

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Sat, 2013-11-09 14:29

Azért kell, legyen valamennyi nedvesség tartalma, amivel a só megolvad. Olyan 360-400 gramm töltősúlyú üvegek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Felbontás után hűtőben tárolom.
Neked is kellemes hétvégét!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-09-01 10:27

Kedves Vica !
A recepted alapján gondoltam újra ezt a történetet. Mindig készítek édes pirospaprikából
ilyen pépet, de soha sem jutott eszembe -megmagyarázhatatlan számomra miért-
erős paprikából is elkészíteni holott a férjem gyors egymásutánban vásárolja
az erős Pistát !Semmilyen ételt nem képes lenyelni anélkül !
Köszi az ötletet és szép napot neked:Anci

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Sat, 2012-09-01 13:22

Kedves Anci!
Már megérte feltöltenem a receptet, mert sikerült legalább egy valakinek ötletet adni a költségcsökkentéshez. Pont ma néztem kíváncsiságból az egyik nagy áruházban, mennyibe is kerül egy 200 gr-os Erős Pista, hát..... mit ne mondjak, nekem az összes igen sokat spóroltam, mert a paprikát magam termesztettem. Nálunk is nagyon kedveli mindenki a csípős ízeket, innen jött az ötlet valamikor régen.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-09-02 09:37

Kedves Vica !
Ma megvette a férjem a piacon az erős paprikát és hamarosan elkészítjük.
Valóban drága a boltban. Köszönjük szépen a receptet !
Szép hétvégét kívánok: Anci

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Tue, 2012-09-04 13:55

Ancika! Remélem, kellemesen erős lesz a paprikakrém és akkor már minden évben ez is ott szerepel a befőzési repertoárotokban! További kellemes "raktározást" kívánok!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-08-31 08:03

Kedves Vica !
Ma fogom üvegbe tölteni a sós darált pritaminpaprikát, aminek a receptje teljesen azonos a tieddel..
Nagykőrösi vagyok és ez nálunk hosszú évtizedek óta ez a hagyományos recept. A fényképeket is készítettem és most akartam felrakni a receptet. Még jó. hogy megnéztem az ajánlót így, legalább nem fogom leégetni magam ugyanazzal a recepttel. Kedden, amikor nekiálltam a darálásnak még nem volt fenn. Most 10 kg .nyers paradicsom- vagy más néven pritaminpaprikából készítettem, amiből 8 kg darált lett. Nagyon sűrűn használom és nagy a család, ezért ekkora a tétel. Mi a darálás és a só belekeverése után két napig állni hagyjuk és naponta többször megkeverjük. Ezután kerül csak üvegbe.
További jó sütés - főzést kívánok : Zoli

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Fri, 2012-08-31 16:30

Kedves Pataygyz!
A sztoriban említettem, hogy ez egy régi, jól bevált recept, csak úgy gondoltam, vannak nálunk ifjabb háziasszonyok is, akik nem rendelkeznek azzal a bizonyos, "jó rongyos, régi szakácskönyvvel", amiben ez a recept megtalálható. Köszönöm szépen a jókívánságot, Neked is kellemes és sikeres ténykedést kívánok a konyhában.

marcsi668
marcsi668 Thu, 2012-08-30 19:42

Én is pontosan így készítem, bár elektromos húsdarálóval darálom, pedig van hagyományos is, csak így sokkal gyorsabb

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Fri, 2012-08-31 16:32

Tudod a nosztalgia időnként felüti a fejét a konyhámban, ilyenkor szedem elő az "ősi" eszközöket.

41
paprika 1 kg
20 dkg