Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés pite 3. - egyszerű

Cseresznyés pite 3. - egyszerű
Cseresznyés pite 3. - egyszerű
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a pitereceptet egy régi szakácskönyvben találtam, és már nagyon régóta ki akartam próbálni. Most cseresznyével készítettem, de bármilyen más idénygyümölccsel (akár fagyasztottal is) elkészíthető. Gyors és egyszerű édesség, ajánlom kezdőknek is:).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető, pl. eperrel, barackkal, málnával, meggyel vagy akár ezek kombinációjával is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet.
  2. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük, így egy palacsintatészta állagú masszát kapunk.
  3. A vajjal vékonyan kikenjük a piteformát.
  4. Beleöntjük a tésztát a formába, és a tetején egyenletesen elosztjuk a kimagozott cseresznyéket.
  5. 190 fokra előmelegített sütőben először 10 percet sütjük, majd 180 fokon további 30 perc alatt készre sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 57 583
elküldve: 41
receptkönyvben: 1 068
elkészítve: 32/58
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejes pite, gyümölcsös tejes pite, egyszerű pite, gyors gyümölcsös pite

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mathnateri
mathnateri Sat, 2014-06-14 14:57

Kedves Vikki!

Sokadjára sütöm ezt a sütit, imádjuk, és akit eddig kínáltam vele, mind az ujjait nyalogatta utána. :) Ezúton is köszönet a receptért!
Gondoltam, megosztom a tapasztalataimat, hátha segítenek azoknak, akik először sütnék ezt a sütit. :)

A tészta hígsága ijesztően hatott, de pont emiatt még az első alkalommal kb. 10 percenként kikapkodtam a sütőből és a még híg és alig-sült részeket fakanállal óvatosan átkavargattam. A jobb átsülésnek nem tudom, használt-e, de a púposodást abszolút megúsztam. :) Azóta is így csinálom. A látványon az én esetemben a kavargatás nem rontott: többnyire almásan sütöm, ami amúgy sem ad túl egyenletes felületet.

Még 1-2 akaratlan merénylettel sem sikerült nagyon elrontanom a sütit. Egyszer 4 dl tejjel készítettem - egy picit szárazabb lett és jobban lekapta az alját, jobban oda kellett figyelni a sütőfokozatra és hogy mikor vegyem ki, de még abszolút az élvezhető kategóriába esett.
A minap pedig nem vertem fel rendesen a cukrot a tojással, még a szokásosnál is hígabb lett a tészta, de pont csak fél adagot sütöttem, így ebből sem lett semmi gond.
Az almát pedig előre be szoktam keverni cukorral, fahéjjal. Az elején a kieresztett levét nem mertem beleönteni a tésztába, de most már ezt is simán belekavarom az almával együtt, még így is átsül és finom fahéjas lesz a tészta is. :) Kb. 2,5 közepes alma fér a piteformámra mérten.

Az egyetlen, ami miatt még mindig megijedek néha, hogy milyen hamar megbarnul a tészta alja-oldala. Jénai piteformában sütöm, így minden látszik. Pedig még amikor már kezd kétséget keltően barna színe lenni, ízre még akkor is teljesen oké, és nem is ég oda a jénaiba. (Hozzá kell tenni, a sütőm elég korlátozott tudományú, van nagy láng, picivel-kisebb-de-még-mindig-nagy láng aztán a köv. fokozat a kis láng...) Egyszer túl gyorsan sült a teteje, megpróbáltam letakarni alufóliával, de csak megakadályoztam, hogy párologjon a nedvesség, így ez az egy dolog nem igazán volt célravezető, lassabban sült át.

A lényeg, hogy szuper, egyszerű és könnyű kis sütemény, és sütés közben 2-3 kavargatással elkerülhető mindaz, ami esetleg gondot okozhat. :)

debbybaba
debbybaba Fri, 2013-06-14 10:53

Kedves Viki! Én ma találtam rá a receptre, rögtön dupla adaggal kevertem be sütő méretű tepsibe. Tényleg jó híg a tésztája, nekem is sülés közben össze vissza púposodott, így is maradt, pedig híg állaga folytán bele öntéskor vízszintes volt! Légkeverésen sütöttem, mert azt szeretem egyenletes szokott lenni a tészta, Ilyenkor én is lentebb veszem a hő fokot mert a légkeverés felturbózza a meleget! Kb. 40 percig sütöttem,most hűl, kiváncsi leszek az ízére!! Kóstolás után írok. Üdv.

jorda
jorda Sun, 2013-06-02 17:16

Nagy csalódás volt a recept.
Egy híg palacsintatésztába dobált cseresznyét takar a recept.
Erre csak az abszolút kezdők monndhatják,hogy "Ez igen,ez fínom."

vikki
vikki / vikki Mon, 2013-06-03 19:36

Sajnálom, hogy nem ízlett:( A clafoutis is ugyanígy készül, azt javaslom, ha még nem próbáltad ki, akkor azzal se kísérletezz, mert az is ilyen, és csalódás lesz.

Riuska
Riuska Thu, 2012-06-28 21:09

Hú elég híg a tészta. Kíváncsi vagyok a végeredményre. :)

uganda85
uganda85 Sat, 2012-06-23 19:00

Ez lesz holnap a desszert!! Nagyon hasonlit a francia flanhoz igy ranezesre, es az egy kedvencem. Kicsit olyan sult puding jellegu.
Sajnos nincs itthon meg piteforma (kezdo haziasszony vagyok), sima tortakarika tul nagy hozza? Nem tudom hogy mekkora a piteformad atmeroje. Meg tudnad esetleg irni? Koszi!

vikki
vikki / vikki Sun, 2012-06-24 08:50

Szia!

A piteformám átmérője kb. 23 cm, de szerintem inkább egy sima tepsiben készítsd akkor, mert a kapcsos tortaformából kifolyhat és az nem lenne túl szerencsés:)

dallam'75
dallam'75 Mon, 2012-06-25 21:01

Szia! Közben megcsináltam, összeségében finom lett, tejpiteként szoktam ilyet csinálni kicsit más recepttel. Nekem sok volt volt a 30 perc sütésre, légkeverésesen hamar megkapta a tetejét. Egyébként már akartam más receptnél is kérdezni, most megteszem , ez a 180 fok légkeverésesen az 180 fok és légkeverés, vagy 150 fok és légkeverés? Mert a 180 fokot kb. ennyi hőfokkal érhetjük el légkeverésesen. Azaz ha 180 fokon megy a sütő + légkeverés akkor tulképpen olyan 200-210 fokon sütünk.
A tészta állaga fura volt, igaz írtad hogy palacsintatészta formátum, de nálam a palacsintatészta sűrűbb, ugyhogy ijedtemben löttyintettem bele még egy kis lisztet :DDD
Sütés közben úgy nézett ki a süti , mint valami hegyvonulat, völgyekkel-dombokkal :)), ami sütés után azt eredményezte hogy volt ahol vékony lett a tészta. Miért? Mixerrel elegyítettem a lisztet, ott gond nem lehetett.

vikki
vikki / vikki Tue, 2012-06-26 20:05

Szia!

Nálam a sütőn úgy lehet beállítani hogy 180 fok légkeverésen, szóval gondolom így a sütő is 180 fokos és nem 150. Sajnos nem tudom miért lett púpos, lehet hogy az volt a gond, hogy túl nagy volt a tepsi mérete és így nem egyenletesen oszlott el, ezért lett vékony néhol.

hektorka
hektorka Sun, 2012-06-17 09:06

Valoban rettentö egyszerü a recept, a pite tenyleg sült puddingos ällagu lesz, erdekes, de finom.
Egyszerü, gyors es finom, en sima meggyel (enyheh cukrozottan) sütöttem.
A 30 perc tenyleg keves legkeveresesben, en 40-45 percig sütöttem, es az also räcsrol feltettem a közepsö räcsra egy idö utän. De lehet, hogy 28as formäban elöbb megsült volna nekem 24-26os közti Ikeas formäm van.
Szoval jo, köszönjük!!
A ferjem nemet, de esküszik rä, hogy igazi nagymama recept!!

Csilla Pabin
Csilla Pabin Mon, 2012-06-11 08:25

Hello! Azt szeretnem megkerdezni, hogy a 2 dkg Rama margarin hova kerul. Annyi nem kell
a piteforma kikenesehez, es nincs feltunteve a receptben. Elore is koszi!

vikki
vikki / vikki Mon, 2012-06-11 16:04

Szia!

De, a vaj a forma kikenéséhez kell csak. Azért írtam a 2 dkg-ot, hogy tutira elég legyen:)

sch
sch Wed, 2012-05-30 17:19

Kedves vikki!
szeretném megkérdezni, hogy mekkora sütőformában készítetted? csak az arányok miatt!
NAGYON TUTI A RECEPT!!!!!!
válaszodat előre is köszönöm!

palice
palice / palice Sat, 2011-06-25 20:21

szia Vikki!
Tegnap elkeszitettem es nagyon izlett! :) Alig varom mar a szilvat,hogy azzal is kiprobaljam,de a barackot sem hagyom ki :D
Koszonom a receptet.
Udv.Alice.

macskanyuka
macskanyuka Tue, 2011-06-21 20:30

nagyon köszönöm ezt az egyszerű de mégis remek receptet. harmadik napja minden ebédhez megcsinálom más-más gyümölccsel, sosem marad :)

gabka
gabka / gabka Tue, 2011-06-21 16:04

Én valamit biztos elrontottam, mert inkább gumi állagúra hasonlít mint pudingra. Az igaz, hogy rettentő sokáig sütöttem, mert a teteje nem akart megszilárdulni, folyamatosan nyálkás volt :( mit csináltam rosszul?

vikki
vikki / vikki Fri, 2011-06-24 10:10

Gabka!

Valószínűleg nem az volt a gondja, hogy nem sült meg, nem azért volt "nyálkás" a teteje, hanem mert a gyümölcs levet enged, miközben sül. Ezt később beissza a tészta, mialatt hűl. Legközelebb (ha még van kedved) próbáld meg nagyobb tepsiben/sütőformában megsütni, akkor vékonyabb lesz és gyorsabban és könnyebben megsül.

gabka
gabka / gabka Fri, 2011-06-24 21:42

Köszi Vikki! Erre nem is gondoltam. Az a szerencse, hogy tényleg gyerekjáték összeállítani a süteményt, így nem ment el a kedvem tőle, és ki fogom próbálni ahogy ajánlottad :)

vikki
vikki / vikki Mon, 2011-06-20 18:30

Igen, a sütési idő eltérhet a sütő fajtájától függően. Én légkeverésesben sütöttem, abban elég volt a 40 perc, hogy teljesen átsüljön.

Eszterke86
Eszterke86 Sat, 2011-06-18 19:30

Elrontottam a sorrendet :).... A tej helyett először a lisztet tettem bele, de így is tökéletes, és ráadásul a csomócsodást is el lehet kerülni.
Egyébként éppen sül, vanilia fagyival fogjuk enni :)

Caryna
Caryna / Caryna Sat, 2011-06-18 17:41

Tegnap megsütöttem én is, estére nem maradt belőle semmi.Nekem viszont a megadott hőfokon tovább kellett sütnöm, mert a 40 perc után még híg volt a közepe!Ennek elleére tetszett a recept, egyszerű és finom!Köszönjük:)

horianita
horianita Fri, 2011-06-17 12:30

  Megcsináltam.Azt hittem meg se fog sülni,na meg kezdö is vagyok.Isteni finom lett.Kicsit tényleg pudingos állaga van.El fog fogyni,még ma.Köszönöm!

konczzso
Zsófi / konczzso Fri, 2011-06-10 15:39

szia vikki!

tetszik a recepted, ki is szeretném próbálni, de hogy képzeljem el a kész süteményt? mert a képen olyan mintha vaníliás puding lenne a tészta helyén, ezért nem tudom milyen végeredményt várjak. :)

vikki
vikki / vikki Fri, 2011-06-10 17:39

szia konczzso!

A tészta készen leginkább az aludttejes prószáéra hasonlít, remélem ezzel segítettem valamennyit:) (a pudingnál jóval tömörebb, de ránézésre valóban arra hasonlító, könnyen és szépen szelhető tészta)

418
tojás 2 db
tej 5 dl
cukor 10 dkg
finomliszt 15 dkg
margarin 2 dkg
cseresznye 30 dkg