r
Nosalty Logó

Canestrelli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Canestrelli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 606 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 2423 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 461 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    368.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    299 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    293 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 606 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    136.1 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    811 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1474.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    730 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.5 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    98 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    136 micro
  • Kolin:
    424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1173 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    277 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    538 micro
Összesen 2423 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 461 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat krémesre verjük a tojássárgákkal, a citromhéjjal és a porcukorral.
  2. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, de csak addig keverjük, míg éppen egyneművé nem válik a masszánk.
  3. Hűtőbe tesszük egy órára pihenni.
  4. Előmelegítjük a sütőt - ha statikus, 190 fokra, ha hőlégkeveréses, 165 fokra.
  5. 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat (csak annyit lisztezzünk alá, ami nagyon szükséges ahhoz, hogy ne ragadjon le), apró virág formákat szaggatunk belőle, közepüket pedig kiszúrjuk.
  6. Sütőpapíros vagy szilikonos sütőlapon 15 perc alatt készre sütjük őket.
  7. Porcukorral meghintve fogyasszuk! Légmentes dobozban akár 60 napig is eltarthatóak!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5365
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 17.

Ajánló

A főtt tojássárgája adja a sütemény omlósságát, nem helyettesíthető nyers sárgájával. Eljárhatunk a hagyományos módszer szerint, mikor az egész tojásokat főzzük meg. Ha azonban a fehérjéket szeretnénk a későbbiekben másra használni, akkor a szétválasztás után a sárgákat kevés porcukorral elkeverjük, majd mikróálló fóliával letakart, mikrózható edényben közepes fokozaton megfőzzük. 800 Watt-os maximális teljesítmény mellett körülbelül 2 percet vesz mindez igénybe. Jól lezárt dobozban, zacskóban, fénytől védve sokáig elállnak, kívül ropogósak, belül puhák, omlósak maradnak a kis margarétáink.

Receptkategóriák

A canestrelli számos olasz régió tipikus édességének mondható, de Piemonte és Liguria területein a legelterjedtebb. Eredete a középkorra vezethető vissza, amikor még nebule (ködfátyol) néven került az asztalokra elsősorban esküvők, keresztelők, vallási ünnepek, farsangok alkalmával. A vajas tészta alapú canestrelli majd csak jóval később és mint tipikus húsvéti édesség jelent meg. Neve valószínűsíthetőleg a "canestro" szóból ered, mely olyan szalma- vagy fonott kosár, melybe akkoriban a frissen sült süteményeket tették hűlni, majd ebben tárolták, illetve ebből kínálták azokat vendégeik számára. A recept az egyik leghíresebb olasz cukrász, az Olasz Cukrászmesterek Akadémiájának igazgatója, Giovanni Pina könyvéből származik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek