felelős gasztrohős

Öntsünk tiszta kávét a bögrébe a Felelős Gasztrohőssel

Szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját. A nap célja a kávé ünneplése mellett a kávé társadalmi és környezeti hatásaira való figyelemfelhívás, ehhez évről évre egyre több kávéfogyasztó és kávézó csatlakozik, a Felelős Gasztrohős Alapítvány pedig elindította új, "Öntsünk tiszta kávét a bögrébe!" kampányát.

Nosalty

Ha nem akarsz rovart és laborhúst enni – Ezek a...

Mostanában egyre többször felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy vajon mit fogunk enni jövőre, a következő évben, ésatöbbi ésatöbbi... A tudománynak megannyi válasza van erre a laborhústól kezdve a szintetikus élelmiszerekig. De nem választhatnánk ezek helyett egy természetesebb, fenntarthatóbb, egészségesebb utat? A Felelős Gasztrohős szerint: dehogynem!

Nosalty

Nagy változás következik a vendéglátóhelyek minősítésében

2017 óta június 18-án ünnepeljük a Fenntartható Gasztronómia Napját. A kezdeményezést öt évvel ezelőtt az ENSZ, a FAO és az UNESCO indította útjára. Nem véletlen, hogy épp ezt a napot választotta a hazai fenntartható étkezést és vendéglátást népszerűsítő Felelős Gasztrohős Alapítvány, hogy elindítsa megújított Fenntartható Vendéglátóhely minősítését. A sajtótájékoztatóra a legújabb fővárosi rendezvényhelyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben került sor, ahol a vendéglátóhelyek megkapták minősítéseiket és díjaikat, valamint lehetőségük volt a jelenlegi helyzetet is értékelni.

Nosalty

„A vendégek szexinek találják a Reggelit, az egész csomagot, amit...

A pécsi Király utcában már 11 éve megkerülhetetlen hely a Nappali, ám 2017-ben megnyitott párja, a Reggeli is, nagyszerű konyhával és olyan szemlélettel, amire még a sokat látott urbánus vándor is felkapja a fejét. Igyekeznek a legtudatosabban főzni, alkotni és vendéget látni. Az imádnivaló hely egyik tulajdonosával, Felcser Dáviddal beszélgettünk környezettudatos életstílusról, maradékmentő burgerről, ökológiai lábnyom csökkentéséről és a karobos csiga titkairól.

Nosalty

Szemtelenül fiatal séffel készült új sorozat, amiben Magyarország is főszerepet...

Diego Garcia Vega fiatal környezetvédelmi aktivista, hobbi geológus, a párizsi Fenntartható Fejlődés és Nemzetközi Kapcsolatok hallgatója. Még csak 25 éves, de saját dokumentumsorozata van a HBO Max gondozásában, melynek első évadában magyar kisvállalkozások, termelők, vendéglátók és séfek is megjelennek, mi több, egy egész epizódnyi műsoridőt kapunk!

Pákozdi Nóra

Ma van az újratöltés világnapja – Mutatunk egy számtalanszor újrahasznosítható...

Június 16-a minden évben az Újratöltés napja, vagyis a World Refill Day. A naphoz hazánkban csatlakozik a RAKUN Dobozközösség is, céljuk, - ahogy a globális figyelemfelkeltő kezdeményezésnek is - hogy felhívják a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira, és arra buzdítsák a lakosságot és a vendéglátóhelyeket, váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra.

Nosalty

Ezek lettek a legjobb, krízishelyzetben is felelősségteljes magyar vendéglátóhelyek

Csütörtök este tartotta a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Gasztrohős és NetPincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben verseny díjátadóját. A győztesek kihirdetése mellett megismerhettük egy kerekasztal beszélgetés keretein belül a zsűri döntési szempontjait és a júliusra várható műanyag-szabályozás részleteit is. Az est házigazdája Fiala Borcsa, a WMN főszerkesztője volt.

Nosalty

Fenntartható étkezés, szezonalitás, kevesebb élelmiszerhulladék: a Felelős Gasztrohőssel beszélgettünk

A klímaválság az emberi tevékenység következménye, amiben óriási szerepet játszik az, hogy mit és hogyan eszünk. Az élelmiszerek előállítása, a szállításuk, a csomagolásuk óriási terhelést jelent a Föld számára, de már kis lépésekkel is nagy változást tudunk elérni a saját életünkben is. A Felelős Gasztrohős munkatársa, Szabó Eszter mesélt nekünk ezekről.

Szász Nóri

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.