Szemtelenül fiatal séffel készült új sorozat, amiben Magyarország is főszerepet kapott

Diego Garcia Vega fiatal környezetvédelmi aktivista, hobbi geológus, a párizsi Fenntartható Fejlődés és Nemzetközi Kapcsolatok hallgatója. Még csak 25 éves, de saját dokumentumsorozata van a HBO Max gondozásában, melynek első évadában magyar kisvállalkozások, termelők, vendéglátók és séfek is megjelennek, mi több, egy egész epizódnyi műsoridőt kapunk!

A közelmúltban nevet váltó streamelő csatorna Zero Waste Chef című utazó dokumentumsorozatának hetedik része különösen ismerős tájakra kalauzol: Budapest, Zebegény és a Balaton-felvidék a főszereplők, hiszen a hazai fenntartható gasztronómiáról, ellátási láncokról, szezonalitásról és helyi alapanyagokról szól Diego Zero Waste Chef című műsora.

A forgatást 2021-ben ejtették meg és abszolút kellemes képet festenek mind a fővárosi, mind a vidéki gasztroszíntérről, remek felvételekkel körítve. Egyszeri nézőnek is kedve volna hozzánk látogatni a jelenetek láttán: a Derrick nevű vadászkutyával szarvasgombát keresnek a rábakecöl Érsek Édenben, Palágyi Eszterrel a tapolcai pisztrángok mesterséges élőhelyét mutatják be, a Budapest Bike Maffia önkéntesei éjszakára szendvicseket készítenek a fővárosi hontalan embereknek, a zebegényi Natura Hill eszméletlen kilátással rendelkező levendula illatú birtokán sétálgatnak, a Káli-medencében szőlőt taposnak.

Szarvasgomba vadászat az Érsek Édenben

Külön öröm, hogy nemcsak a megszokott országimázsfilmes vakítás megy, hanem például a Felelős Gasztrohős szervezet részéről őszintén kiderül, hogy jó úton járunk fenntartható vendéglátás és rövidebb ellátási láncok területén, de még bőven van hova fejlődnünk.

Ez így őszínte és valós információ, hiszen tényleg nagyon gyerekcipőben jár még itthon ez a téma. De minél több publicitást kap, remélhetőleg annál többen „zöldíteni” vállalkozásukat, saját háztartásukat.

A Natura Hill részéről például elhangzik, hogy ez nem csak a bolygónak, a földnek és a hazai termelőknek jó, de üzletileg is megéri fenntarthatósággal, tudatos vendéglátással foglalkozni.

A zebegényi Natura Hill

Diego a Budapestről aztán Balatonra tartó úton az autóból figyelve többször is megjegyzi, hogy neki nagyon kedvező fekvésűnek és jó adottságokkal rendelkezőnek tűnik Magyarország, mégis stábtagjaival például kukoricát szerettek volna vásárolni és csak Új-Zélandról érkező zöldséget kaptak. Ez szomorú jelenség, de mi is minden egyes nap találkozunk vele. Holott amellett, hogy a magyar, a helyi termékkel a hazai gazdaságot és a kistermelőket támogatjuk, a karbonlábnyomunkon is jelentősen csökkenthetünk.

Hiszen nagyon nem mindegy, hogy 8000 kmről, vagy 40 km-ről érkezik az asztalunkra a sütőtök, a cukkini vagy az alma.

Ez a műsor minden részében a szezonalitás fontosságára ösztönöz, hogy ne csak a kedvünk és ízlésünk szerint tevékenykedjünk az otthoni konyhában, hanem vegyük figyelembe a természet idényszerűen érkező kincseit és eszerint alakítsuk az étkezésünket.

A Zero Waste Chef 7. részének utolsó etapját szokás szerint főzéssel zárják: Palágyi Eszter készít a Tapolcán beszerzett pisztrángból egy mutatós és izgalmas főételt. Hozzá nyári tököt és a felhasznált zöldség- és halmaradékokkal veloutét készít. A gyönyörű halhúst szőlőlevélbe tölti és így hőkezeli.

Több spoliert nem árulnánk el, a portugál, svéd, dán, spanyol, lengyel, holland és norvég gasztro-és fenntarthatósági kalandok mellett nagy büszkeség, hogy Magyarország is helyet kaphatott ebben a szériában!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: interempresas.net


Még több érdekes, izgalmas, formabontó film:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.