Meddig elég még a víz? – Fontos témákat feszeget nyár végén a Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusi kampányában a víz témakörét járja körbe. A hónapban élelmiszereink vízlábnyomával, ivóvizeink minőségével és víztakarékossággal kapcsolatos információkat osztanak meg online felületeiken.

Ha a bolygónkra gondolunk, sokszor beugrik a kék bolygó elnevezés, nem véletlenül, hiszen a földfelszín kb. 70%-át borítja víz, azonban ennek csupán 0,5%-a alkalmas fogyasztásra. Ennek tudatában és a klímaváltozás hatására évek óta fel-felüti a fejét a kérdés a köztudatban, meddig lesz még elegendő édesvizünk?

Az idei nyár tikkasztó, hőhullámokkal terhelt időszakaiban pedig hazánkban is akadtak olyan települések, ahol korlátozásra került a vízhasználat, de a probléma csak részben írható a klímaváltozás számlájára. Az azonban, hogy természetes vizeink is eltűnőben vannak, már annál inkább; az elmúlt két évben a Velencei tó vizének majdnem fele eltűnt. Habár mi még nem tartozunk bele abba az - UNICEF adatai alapján - 1,42 milliárd emberbe, aki megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz nélkül él, a probléma nemcsak a harmadik világbeli országokat érinti. Az Európai Unió közel egyharmadán vannak időszakok, amikor a kereslet meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot.

Életünk minden területén szükségünk van vízre. Amellett, hogy a legjobb szomjoltó, főzünk és tisztálkodunk vele, a legtöbb használati tárgyunk, sőt még az általunk használt energia előállításához is szükség van rá. Emellett élelmiszereink is komoly mennyiségű rejtett vizet tartalmaznak; átlagosan 160 kádnyi vizet fogyasztunk el közvetetten, étkezéseink során

- mondta el Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője, aki azt is kiemelte, hogy a mennyiség mellett nagyon fontos a minőségre is figyelnünk.

“Az elmúlt években az NNK által végzett vízvizsgálati kutatásokból kiderült, hogy közel 750 ezer ember él olyan épületben, ahol a víz ólomtartalma meghaladja a határértéket. Szeretnénk erre is felhívni a figyelmet a kampány során, és megoldásokat mutatni arra, hogyan tudunk környezettudatos és egyben biztonságos módon vizet fogyasztani.”

Ahogy a Gasztrohősöktől már megszokhattuk a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermeket is bevonja a szemléletformáló kampányba. A résztvevő éttermek - az Almalomb, a Csillaghegyi Megálló, a FourBites, a Fruccola, a HellóAnyu, a Jardinette Kertvendéglő, a KIOSK Budapest, a Larus, a Mártogatós, a NaturaHill, a Púder Bár, a Reggeli és a Zöldülő Terasz - víztakarékos eszközöket használnak, és kis vízlábnyomú fogásokat is kínálnak. Az alapítvány Nálatok mi folyik?! kampánya során közösségi média felületein(Facebook, Instagram) víztakarékossággal, vízlábnyommal, vízminőséggel kapcsolatos tippekkel, információkkal és egy nyereményjátékkal is találkozhatnak az érdeklődők, blog oldalukon pedig a témával kapcsolatos cikkeket olvashatunk majd.

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...