Kombucha gomba
Leírás
Kombucha gomba - receptek, leírás, tippek
A kombucha gomba (más néven SCOBY, tea gomba, „tea fungus”). Ez egy élő kultúra – szimbiotikus baktérium- és élesztőkultúra cellulosás állaggal (zoogleal mat) rendelkezik.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a kombucha gomba?
A kombucha gomba (szimbiotikus baktérium- és élesztőtelep) – egy zselés állagú, korong alakú kultúra, amely édesített tea erjesztésére szolgál. A fermentáció során a gomba lebontja a cukrot, és egy enyhén savanykás, pezsgő, probiotikus ital, a kombucha keletkezik. A kombuchát világszerte egyre többen fogyasztják, mivel emésztéstámogató és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki.
Hogyan vásároljuk?
A kombucha gomba házilag is nevelhető, de beszerezhető bioboltokból vagy online is. Fontos, hogy tiszta környezetben, megfelelő hőmérsékleten (ideálisan 22–27°C között) tároljuk és használjuk, hogy a fermentáció biztonságos és hatékony legyen.
Mire jó a kombucha?
Az ital népszerűségét egészségügyi előnyeinek köszönheti: sokan emésztéstámogató, immunerősítő, sőt, méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki – bár ezekre jelenleg korlátozott a tudományos bizonyíték.
Mi készülhet a kombucha gombából?
Házi kombucha, amit ízlés szerint rengeteg mindennel ízesíthetünk.
100 g Kombucha gomba
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok