Körözött
346 kcal
Kaszinótojás Helga konyhájából
506 kcal
Mókás körözöttes szendvics
Leírás
Körözött – receptek, leírás, tippek
A körözött egy klasszikus magyar kence, amely túróból, fűszerekből és gyakran vajból készül. Pikáns, fűszeres ízét leginkább a paprika, a kömény és a hagyma adja, de sokféle változata ismert. Egyszerű, de laktató fogás, ami hidegtálakon, szendvicskrémként vagy vendégváróként is remekül megállja a helyét.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a körözött?
A körözött alapját a friss túró adja, amelyet vajjal vagy tejföllel krémesítenek, majd fűszerekkel ízesítenek. Hagyományosan őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel és finomra vágott hagymával készül, de régiónként és családonként eltérő receptváltozatok élnek. Ismert például az osztrák–német eredetű Liptói túrókrém, amely nagyon hasonló a magyar körözötthöz.
Hogyan vásároljuk?
A körözöttet legjobb frissen, otthon elkészíteni, mivel gyorsan összeállítható, és ízlés szerint variálható. Ugyanakkor a boltokban is kapható kész körözött, többnyire kenhető állagban, kisebb dobozokban vagy tégelyekben. Vásárláskor érdemes megnézni az összetevőket: a minél magasabb túrótartalmú, kevesebb adalékot tartalmazó változat a legjobb választás.
Hogyan tároljuk?
A házi körözöttet mindig hűtőszekrényben kell tárolni, jól lefedve, hogy ne száradjon ki és ne vegye át más ételek szagát. Frissen készítve 2–3 napig fogyasztható, a bolti változat a csomagoláson feltüntetett ideig áll el.
Mire jó a körözött?
A körözött igazi sokoldalú étel: leggyakrabban kenyérre kenve fogyasztjuk, de kiváló kísérője lehet zöldségeknek, ropogtatnivalóknak, sőt, vendégváró falatkák alapjaként is nagyszerű. Fehérjében és kalciumban gazdag, így a szervezet számára értékes tápanyagokat biztosít. Íze egyszerre krémes és fűszeres, ami miatt a magyar konyha egyik ikonikus kenőkrémjeként ismerjük. 100 gramm körözött energiatartalma általában 150–200 kalória között mozog, attól függően, hogy mennyi vajjal vagy tejföllel készül.
Mi készülhet a körözöttből?
A körözött elsősorban kenyérre vagy más ropogtatnivalóra, például kétszersültre kerül, de zöldségekkel tunkolva is remekül felhasználható.
Még több körözöttes receptért görgess lejjebb!
Kép forrása: Nosalty
100 g Körözött
fehérjetartalom
20 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok