Zsonglőrködés az ízekkel: pad thai

E heti gasztrobloggerünk, eztettem, egy igazi különlegességgel készült - megtudhatjátok tőle, hogyan készül egy igazi, hamisíthatatlan pad thai. Tartsatok velünk Ázsiába!

Ha az ember egy olyan országban írja ezt a cikket, ahol nyáron is elfért a farmer, és nagy az öröm, ha 2 egymás utáni napon nem esik, az ősz kicsit más értelmet nyer...

Itt egész nyáron lehetett őszre hangoltan főzni, és most, hogy 2 napja szürkeség van, ráadásul reggel óta esik is, valami olyanról fogok írni, ami engem mindig vigyorgásra késztet, amit évek óta nem tudok megunni. Délkelet-Ázsiáról, szűkebben a konyhájáról, még szűkebben a pad thairól (ejtsd: páttáj – ha magyarítani próbálnám, azt írnám sült rizstészta hússal/tofuval). Amit 2011-ben a CNN szavazásán az olvasók beválasztottak az 50 legízletesebb étel közé, ami a legegyszerűbb és legnépszerűbb utcai étel Bangkokban, ami nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Szerencsére már évek óta lehet igen kiváló pad thait enni Budapesten is (a Parázsban és a Kis Parázsban, pl.), de a kényemesebbeknek megpróbálok egy áttekintést adni a készítés alapvetéseiről. A hozzávalók ne riasszanak el senkit, legtöbbjük ma már könnyen beszerezhető ázsiai élelmiszereket áruló boltokban, de a Culinarisban mindenképp – érdemes egy-két szószt, fűszert megvenni: aki egyszer megkóstolja, egész biztosan rákap a thai ízekre, és újra meg újra akarja majd őket.

Amire mindenképp szükségünk lesz:

  • wok
  • halszósz
  • gyömbér
  • tamarindpaszta
  • rizstészta

A pad thai lelke a szósz, benne 4 ízzel, amelyek közt a thai konyha mindig egyensúlyoz. (Az utcai árusok sohasem a wokban fűszereznek: az előre elkészített szószból mernek a készülő tésztára. Mivel a kész szósz eláll egy darabig, érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.)

A szósz hozzávalói (6-8 főre):

  • 125 ml halszósz – a sós íz
  • 125 ml tamarindszósz – a savanyú íz (kapható kész változatban, ekkor csak langyos vízzel fel kell hígitani, ill. „krémként”, magokkal, ekkor is hígítjuk, majd sűrű szitán átszűrjük)
  • 75 g nádcukor (ideális esetben), helyettesíthető barna cukorral – az édes íz
  • chilipor/chili paprika ízlés/tűrőképesség szerint

A chili kivételével a hozzávalókat kis lángon összemelegítjük (amíg a cukor el nem olvad). Az elkészült szószba apránként adagoljuk a chilit, közben kóstolgassuk: addig igazgassuk az ízeket, amíg nem érezzük pont tökéletesnek a szószunkat. Ha kész, tegyük félre.

A következő lépés a tészta elkészítése: ez a legnagyobb kihívás – higgyétek el.

  • A rizstészta előzetes áztatást igényel, langyos vízben. Addig kell áztatnunk, amíg már lágy, hajlékony, de még nem evésre kész – mondjuk azt, hogy nagyon-nagyon al dente: ha készre áztatjuk, a wokban gusztustalanul mázgássá, ragacsossá fog válni. (10-20 perc, tésztától függően.) Ha kész, alaposan csöpögtessük le. (Egy 500 g-os zacskó 6-8 emberes adag.)

Amire szükségünk lesz még:

  • 5 cm-es darabokra vágott kínai metélőhagyma (isteni fokhagymás aromája van, épp ezért nyugodtan helyettesíthető medvehagymával – ha véletlenül az sincs kéznél, tegyünk bele zöldhagymát) - adagonként egy marékkal számoljunk.
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)
  • 1-2 ek reszelt gyömbér
  • fejenként 6 dkg csirke falatnyi kockákra vágva / 6-7 közepes rák tisztítva
  • egy jó nagy marék szójababcsíra minden adaghoz
  • 1-2 ek gyufaszálnyira vágott nyers uborka
  • 1-2 ek durvára tört földimogyoró.

Mivel gyorsan kell dolgoznunk, jó, ha minden a kezünk ügyébe van készítve a tűzhely körül. (Egyszerre 1, max. 2 adagot tudunk elkészíteni, a hozzávalókat ezekhez adom meg.)

  1. A wokot nagyon-nagyon melegítsük fel.
  2. Tegyünk bele 2-3 ek olajat.
  3. (Ha csirkével dolgozunk, most tegyük bele a 6 dkg felkockázott csirkét, pirítsuk meg, öntsünk rá 1-2 ek szószt, adjunk hozzá fokhagymát ízlés szerint.)
  4. Tegyünk 1 tk gyömbért és 1 gerezd zúzott fokhagymát a serpenyőbe, forgassuk át, épp csak addig, amíg illatozni kezd.
  5. Adjuk hozzá a tésztát (2 nagy marokkal), 60 ml szószt és két spatula segítségével keverjük folyamatosan (mint a salátát), addig, amíg meg nem puhul. Ne hagyjuk összeragadni! (Ha a szósz elpárolog, de a tészta még nincs kész, adjunk hozzá kevés vizet.)
  6. Ha a tészta kész, toljuk a wok egyik oldalára. Az üres oldalra üssünk fel 1 tojást, és nagyon gyorsan keverjük össze a tésztával.
  7. Most adjuk hozzá a rákot, a szójababcsíra felét, az uborkacsíkokat és 1 ek mogyorót. Keverjük át jól. (Mivel kész rákot használtam, nem kellett idő a rákhús átsüléséhez.)
  8. Szórjuk rá a maradék szójababcsírát és rögtön tálaljuk.

Az asztalra tegyünk kis tálkákban cukrot, halszószt és pár szelet lime-ot, hogy mindenki saját ízlésére szabhassa a tésztáját.

{ GALÉRIA = title:Pad%20thai%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6 }

Eztettem receptjei a NoSalty-n >>

Eztettem blogja >>

Eztettem a facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?