Zsiradékkalauz

Számodra is örök dilemma, mit használj sütéshez-főzéshez: zsírt, olajat, vajat vagy margarint? Hogy könnyebben dönts, segítünk eligazodni a zsírok világában, sőt még tippeket is adunk!

A fenti kérdésre egyértelmű válasz nem létezik, viszont jó, ha tisztában vagyunk vele, melyik zsiradék mire való, mitől lesz omlós a sütemény tésztája, és hogy vannak zsírok, amelyeket jobb, ha messziről elkerülünk.

A telítetlen, a telített és a transz

Vagyis a jó, a rossz és a legrosszabb zsírsavak. A zsírt étrendünkből száműzni nem szabad (és nem is lehet), hisz létfontosságú vitaminok (mint pl. az A-, D-, E- és K-vitamin) csak zsírban képesek oldódni és felszívódni. Ám közel sem mindegy, hogy az egészségre jótékony hatású, telítetlen cisz zsírok segítik őket, vagy a már veszélyesebb, telített zsírsavak. A minél nagyobb mértékű egyszeresen vagy többszörösen telítetlen cisz zsírsavbevitel mellett (pl. olívaolaj, lenmag-, repceolaj), mértékkel használhatunk állati eredetű zsiradékokat is. A titok a zsírfogyasztás megfelelő arányában rejlik, vagyis a lényeg, hogy döntő többségben az előbbiekre essen választásunk, jóval kisebb mértékben nyúljunk az utóbbiakhoz, a transzzsírsavakat (mesterséges „zsírféleségeket”) pedig próbáljuk meg teljességel kiiktatni életünkből/ételeinkből.

Konyhai megfontolások és tippek

Az egészségügyi szempontok mellett nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy mivel készítve a legfinomabb az adott étel.

  • A magyaros ételek szinte kivétel nélkül zsírral készítve a legízletesebbek, elég csak a pörköltre gondolni. (Meg se forduljon a fejünkben olívaolajon készíteni a pörköltalapot.)
  • A rétes tésztájába is elengedhetetlen egy kanálka zsír, akkor lesz az igazi.
  • Ahogy az omlós tészta a zsírtól lesz valóban porhanyós.
  • A zsírral készített sütemények tovább frissek maradnak, hisz a zsír megakadályozza a tészta kiszáradását.
  • Sokan a disznózsíron sütött rántott húsra esküsznek, ám ha szívesebben sütjük olajban, használjunk magasabb égési pontú olajat, például mogyoróolajat.
  • Némi olvasztott vajat keverve a palacsintatésztába, nemcsak finomabb lesz a palacsinta, nem is ragad le sütéskor.
  • A sütemények tésztájához adott vajtól puhább lesz a végeredmény.
  • Ropogósabb lesz a pogácsa, ha vajat és zsírt is adunk a tésztához a következő arányban: 75% vaj, 25% zsír.
  • Főzz vajjal! A vajat nemcsak sütéskor használhatjuk, hanem főzhetünk is vele, ahogy az indiai konyhai is előszerettel használja főzéshez a vajat, tisztított formában (ghí). Érdemes egyszer a rántott húst tisztított vajban sütve is kipróbálni. Vigyázat, függőséget okoz!

SZ

Vaj mindig legyen otthon! >>

Így használd az olajat! >>

Ne félj a zsírtól! >>

Hozzászólások

oxigen85

Kókuszzsírról semmi?

Petra

Sziasztok, Szándékosan maradt ki, külön cikkben hamarosan (többek közt) a kókuszzsírról is szólunk. További jó sütés-f?zést kívánunk, Petra

oxigen85

De jó, arra kíváncsi leszek! :D Mert sütök benne, az nem gond, de érdekelne hogy például süteményekbe is jó-e.

kvegh

Igen jó. Sütéshez, f?zéshez, testápoláshoz kiváló.

saslika

Én is csatlakozom,kókuszzsír?Rántott húst is csináltam vele,s nagyon jó lett!

koszider

A hidegen sajtolt olívaolajat (sz?z, extra sz?z) nem szabad hevíteni! Vagyis nem lehet vele f?zni! Egyrészt baromi gyorsan megég, másrészt égetten annyi káros anyag lesz benne, hogy még az is egészségesebb, ha kanállal eszed a transzzsírt. Vagyis ezeket a zsírokat a helyükön kell használni: süteménybe vajat, pörköltbe zsírt, saláta olívaolajt kell használni. Meg aztán itt van nekünk a jó kis kacsa-libazsír, azt se felejtsük el! Koszider

Oli(E)va

Kedves Koszider, az olivaolajjal kapcsolatos velemenyedet mire alapozod?

koszider

A Bertolli olajhoz mellékelt ismertet? füzetben olvastam, hogy NE f?zzünk vele. Máshol is találkoztam már ezzel az utasítással, de nekem a Bertolli elég autentikusnak t?nik, ?k csak értenek hozzá. Régebben fityegett egy kis füzet az olaj nyakán, benne a forgalmazott termékekkel. Azt írták, hogy az extra sz?z olajat csak saláta vagy hideg készítményekbe tegyük (pl. pesto). F?zni pedig a normál olajukat használjuk - na, ezt mostanában nálunk nem lehet kapni. Koszider

Oli(E)va

Koszi, hogy valaszoltal, a Bertolli olajat nem ismerem, viszont mar tobb, mint 26 eve olivaolajjal fozok minden etelt, kiveve azokat, amiket sok olajban kell sutni (french fries), persze ilyesmi evente talan ketszer van nalunk. Minden evben, januarban hozok olivaolajat a mamitol egy 25 literes demizsonnal, ami elottunk van frissen kisajtolva az altalunk szedett sajat olajbogyobol es ez eleg kabe egy evig. Ahogy a magyar receptek igy kezdodnek, zsiron pirits meg egy kis szalonnat (otthonrol mindig ezt hozom), nalunk; olivaolajon piritsd meg a hagymat:) Persze nem tudom, hogy van e tudomanyos magyarazata a Bertolli ismertetonek, a gorog etelek az olivaolajjal tokeletesek es egeszsegesek, a legnagyobb fogyasztok a kretaiak, szinte nincs naluk koleszterin- es szivbeteg. Nem tudom, mert ne fozhetnenk olivaolajjal, az allaga, ize, szine nem valtozik a fozes-sutes soran, nalunk mindenki ezzel foz generaciok hosszu soran at. Talan meg kene kerdezni egy kemikust...Udv, Eva

koszider

Kedves Éva! Na, most már nem nyughattam, búvároltam egyet a neten. Az alábbiak derültek ki. 175 fok fölé semmilyen olajat nem szabad hevíteni, mert felbomlanak a benne lév? zsírsavak és annyi neki. Általában azt javasolják, hogy 130 fok fölé ne hevítsünk semmilyen olajat se. Különösen veszélyes a sült krumpli és a csipsz, amiben felszaporodik valami akrilamid nev? vegyület és simán elpatkolsz rákban (egész pontosan: veserákban). Egyébként ez az akrilamid a pörk-anyagban van, vagyis a pirítós és a jól megsütött sütemény is veszélyes. Tehát a megoldás az olívaolaj használatára a konyhatechnológiában van. Miután a magyar konyha szeret mindent jól megpirítani (mert miért hívnánk máskülönben pörköltnek?), alapjában egészségtelen. Olajjal megfejelve meg különösen. (A zsírról még nem tudok nyilatkozni, arra még nem kerestem rá, de nem hiszem, hogy jobb lenne a helyzet: a pörk - egészségtelen, ha zsíros, ha olajos.) Elment a kedvem az evést?l. Úgy látom, életveszélyes. Koszider

Oli(E)va

Szia, kedves Koszider, koszi, hogy utananeztel, en is gondoltam, hogy a hevitesnel van valahol a trukk, persze ki homerozget a fozesnel...Szeretem en is karamellizalni a hagymat, utana adom hozza az alapanyagokat, na errol akkor le kene szokni. Lehet azt alacsonyabb hofokon is parolgatni, az ize benne lesz (na meg a vitaminok sem tunnek el), talan igy megmenekulunk az akrilamidtol, szerintem a zsirnal is ez lehet a helyzet, talan nem muszaly frocsogtetni. A megoldas; olivaolaj szirtakival, mangalicazsir rezgos csardassal...:) Udvozollek, Eva

koszider

Kedves Éva, van mit tanulnunk a görögökt?l, különösen életszeretetb?l, az a legjobb orvosság és prevenció. Szerintem egyébként is Kréta a világ közepe (esetleg Théra, még nem döntöttem el). Koszider

Oli(E)va

??? ???, ???????...) en Thyrara szavazok, ott valami kellemes, megmagyarazhatatlan borzongas fog el mindig, ez a vilag ket helyen tortenik velem; a masik pedig az Erzsebet hid kozepen, Budarol jovet, a Margitsziget fele fordulva...mintha a szervezetem nem tudna feldolgozni ennyi szepseget...persze, neha a ciprusi hegyekben, ketezer meter magasban a cedrusok volgyeben is elall neha az ember lelegzete...Udv, Eva

koszider

Nagyivánban, a Hortobágy szélén, amikor elnézek a puszta határba, a végtelen f?tengerbe... Láttam egyszer ott nyári vihart kerekedni - na, ahhoz kevés fogható van. Bocs, jól elkeveredtünk a zsírtól. De ez a jó.

Törölt felhasználó

Az extra sz?z változat valóban nem alkalmas sütésre,a sz?z vagy az extra könny? használható.Több cikkben is ez olvasható.

koszider

Ó, én már semmiben se vagyok biztos. Kicsit utánaolvastam (lásd lejjebb, amit írtam), és kiderült, hogy a magyar konyhatechnológia valójába orosz rulett: a pirítással szúrjuk el. De az is lehet, hogy nem szabad ilyen hülyeségeket olvasni, hanem jól el kell ropogtatni a sült krumplit meg a piskóta égett szélét (azt szeretem a legjobban), és szirtakit kell táncolni, mint a krétaiak, akkor semmi bajod se lesz. A lényeg a pozitív gondolkodás! Koszider

Címlapról ajánljuk

További cikkek