Zsiradékkalauz

Számodra is örök dilemma, mit használj sütéshez-főzéshez: zsírt, olajat, vajat vagy margarint? Hogy könnyebben dönts, segítünk eligazodni a zsírok világában, sőt még tippeket is adunk!

A fenti kérdésre egyértelmű válasz nem létezik, viszont jó, ha tisztában vagyunk vele, melyik zsiradék mire való, mitől lesz omlós a sütemény tésztája, és hogy vannak zsírok, amelyeket jobb, ha messziről elkerülünk.

A telítetlen, a telített és a transz

Vagyis a jó, a rossz és a legrosszabb zsírsavak. A zsírt étrendünkből száműzni nem szabad (és nem is lehet), hisz létfontosságú vitaminok (mint pl. az A-, D-, E- és K-vitamin) csak zsírban képesek oldódni és felszívódni. Ám közel sem mindegy, hogy az egészségre jótékony hatású, telítetlen cisz zsírok segítik őket, vagy a már veszélyesebb, telített zsírsavak. A minél nagyobb mértékű egyszeresen vagy többszörösen telítetlen cisz zsírsavbevitel mellett (pl. olívaolaj, lenmag-, repceolaj), mértékkel használhatunk állati eredetű zsiradékokat is. A titok a zsírfogyasztás megfelelő arányában rejlik, vagyis a lényeg, hogy döntő többségben az előbbiekre essen választásunk, jóval kisebb mértékben nyúljunk az utóbbiakhoz, a transzzsírsavakat (mesterséges „zsírféleségeket”) pedig próbáljuk meg teljességel kiiktatni életünkből/ételeinkből.

Konyhai megfontolások és tippek

Az egészségügyi szempontok mellett nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy mivel készítve a legfinomabb az adott étel.

  • A magyaros ételek szinte kivétel nélkül zsírral készítve a legízletesebbek, elég csak a pörköltre gondolni. (Meg se forduljon a fejünkben olívaolajon készíteni a pörköltalapot.)
  • A rétes tésztájába is elengedhetetlen egy kanálka zsír, akkor lesz az igazi.
  • Ahogy az omlós tészta a zsírtól lesz valóban porhanyós.
  • A zsírral készített sütemények tovább frissek maradnak, hisz a zsír megakadályozza a tészta kiszáradását.
  • Sokan a disznózsíron sütött rántott húsra esküsznek, ám ha szívesebben sütjük olajban, használjunk magasabb égési pontú olajat, például mogyoróolajat.
  • Némi olvasztott vajat keverve a palacsintatésztába, nemcsak finomabb lesz a palacsinta, nem is ragad le sütéskor.
  • A sütemények tésztájához adott vajtól puhább lesz a végeredmény.
  • Ropogósabb lesz a pogácsa, ha vajat és zsírt is adunk a tésztához a következő arányban: 75% vaj, 25% zsír.
  • Főzz vajjal! A vajat nemcsak sütéskor használhatjuk, hanem főzhetünk is vele, ahogy az indiai konyhai is előszerettel használja főzéshez a vajat, tisztított formában (ghí). Érdemes egyszer a rántott húst tisztított vajban sütve is kipróbálni. Vigyázat, függőséget okoz!

SZ

Vaj mindig legyen otthon! >>

Így használd az olajat! >>

Ne félj a zsírtól! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek