Így lehet gyönyörű házi zöldségeskerted egyszerűen

Hiába lehet lassan a szezon legjobb zöldségeit megkapni a piacon és a zöldségesnél, sokan lehetnek, akik az egyre magasabb árak miatt inkább maguk nevelnék fel az idei koktélparadicsom-palántákat, vagy termesztenének otthon friss paprikát. Adunk pár tippet, amivel te is csodás kis kertet készíthetsz akár az erkélyre is.

Otthoni zöldséges kiskertet készíteni nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk, kell viszont megfelelő felszerelés, türelem és kitartás hozzá, hiszen ha egyszer kertésznek állunk, és elültetjük a palántákat, azokkal bizony folyamatosan törődni kell. Ahhoz, hogy augusztusra vagy kora őszre mi magunk is dicsekedhessünk a saját paprikánkkal vagy paradicsomunkkal, esetleg legyen egy szép bazsalikombokrunk, most még nem késő elkezdeni a saját, földtől magasabban fekvő ágyások kialakítását. Most olyan inspirációkat mutatunk, amelyeket két ügyes kéz és egy kis segítség otthon, a kertben vagy akár az erkélyen is el tud készíteni.

Kényelmes, könnyen karbantartható, látványos – ezért is érdemes magaságyást készíteni

Az emelt ágyások vagy magaságyások több szempontból is kiválóak. Könnyen hozzájuk lehet férni, egyszerűen gyomlálhatóak, kiváló vízelvezetést biztosítanak, és szinte bárhová telepíthetők. Magaságyást kezdő kertészként is nagyon egyszerűen lehet építeni, ráadásul mindenféle alapanyagból – fából, téglából vagy akár fémből is készülhetnek, lehetnek többszintesek is, és kis helyen is elférnek ott, ahol van elegendő fény.

Miért ne lehetnének színesek?

Készítheted vagy vásárolhatod őket akár fa elemekből, akár acéllemezből, kifesteni, színt adni nekik azonban sosem késő. Akár csak egy-egy gerendát vagy tartóelemet is érdemes lefesteni:

Alakítsd át a peremeket kis padokká!

Fából készült magaságyások esetében érdemes lehet néhány szélesebb gerendát szerelni a peremre, amelyek kitűnő kispadként is tudnak szolgálni kertészkedés közben. A növények ápolása és a gyomlálás során úgyis a magaságyás széleinél fogsz guggolni vagy ülni, miért ne lehetne akkor már kényelmesebbé tenni a munkát?!

Maradt néhány tégla az építkezésről? Legyen belőle magaságyás!

A magaságyások leggyakrabban fából készülnek, de semmi sem tiltja, hogy helyette más anyagot használj. Egy találékony kertész valószínűleg egy korábbi építkezésről megmaradt téglamaradékból épített gyönyörű ágyásokat az udvarán – ez a módszer kezdetben valószínűleg drágább lesz, de rendkívül tartós is.

Legyen kis mobilkerted!

Ha kicsi a kert, vagy egy erkéllyel kell beérned, nem biztos, hogy képes leszel teljes méretű magaságyást telepíteni. Ez a mobil megoldás azonban tökéletes lehet – a megemelt kialakítás ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint egy hagyományos magaságyás, és még dróttal is körül van kerítve, hogy megakadályozza, hogy a kártevők megrágják a terményeket.

Este is lehetnek látványosak!

Ha a kert kialakítása megengedi, díszítsd fel a magaságyásokat kültéri égősorokkal, amelyek este is gyönyörűen megvilágítják gondosan berendezett kiskertedet. Látványos, hangulatos, egyszerű – mi ezért imádjuk ezt az ötletet!

Van lépcső a kertben? Magaságyást oda!

Az alábbi példa nemcsak mutatós, de praktikus is, a lépcsők ugyanis kitűnő sámli- vagy székhelyettesítőként tudnak szolgálni, ha kertészkedünk, nem kell hajolgatni, így a derekunk sem fájdul meg a munkában.

Nem tudod, mit válassz?

Ma már rengetegen használnak magaságyást saját kertjükben, éppen ezért érdemes blogokat olvasni, barkácsáruházakban bátran kérdezni arról, melyek a leginkább ajánlott megoldások. Ha biztosra szeretnél menni, ma már számos kész magaságyás közül lehet választani a boltokban, az egészen egyedi megoldások pedig bőven váratnak magukra még néhány évet, amíg bele nem jössz a barkácsolós kertészkedésbe.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek