Kedvelt zöldfűszer, de ennél sokkal több: enyhíti a térdfájdalmat, és erősíti az ízületeket

Egy igen kedvelt fűszerről van szó, amely a mediterrán térség kedvence, de a mi konyhánkban is gyakran előkerül, hogy ízt adjon az ételeknek. Kivételes aromája mellett viszont gyógyhatása is van, amivel rengeteg kellemetlen panasz enyhítését szolgálja.

A Földközi-tenger térségéből származó fűszer sokkal többet tud, mint, hogy ízt adjon ételeinknek. Az oregánó a pizzák, tészták, szószok, raguk és rengeteg egyéb, főleg mediterrán étel elmaradhatatlan összetevője, amelynek ráadásul egészségügyi előnyei is bizonyítottak.

Friss oregánó
Az oregánó nemcsak kedvenc olaszos zöldfűszerünk, a térdfájdalmat is enyhíti

Az oregánó Európa és Közép-Ázsia területén különösen elterjedt, az olasz konyha egyik fő zöldfűszere. Fogyasztásának rengeteg egészségügyi előnye van, és nem nehéz belecsempészni a mindennapokba, mert valóban kellemes ízt az ételeknek.

Gyulladáscsökkentés, görcsoldó hatás

Fogyasztása sok-sok előnnyel jár, melyek közül kiemelendő, hogy antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti az oxidatív stressz mértékét, és semlegesíti a szabad gyököket. Antioxidánsainak köszönhetően, mint a flavonoidok és C-vitamin, serkenti a kollagén termelődését, ezzel pedig az izmok és ízületek egészségét támogatja.

Fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása bizonyított, és hozzájárul a térd- és hátfájás enyhítéséhez.

Görcsoldó hatása is ismert, illetve segíti az emésztést, ugyanis fokozza a gyomornedv termelését. Az oregánó vírusokkal, baktériumokkal és a gombákkal szemben is felveszi a harcot, például influenza, húgyúti fertőzések és herpesz esetén is a segítségedre lesz.

Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, köztük fehérjék, vas, kalcium, kálium, magnézium, cink, foszfor, niacin, A-vitamin, timol és karvakrol, melyek mind elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. A sok jótékony hatása mellett viszont fontos tudni, hogy túlzásba vitt fogyasztása idegrendszeri zavarokat okozhat - tény, hogy viszonylag nehéz ténylegesen túl sokat enni belőle.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...