A Földközi-tenger térségéből származó fűszer sokkal többet tud, mint, hogy ízt adjon ételeinknek. Az oregánó a pizzák, tészták, szószok, raguk és rengeteg egyéb, főleg mediterrán étel elmaradhatatlan összetevője, amelynek ráadásul egészségügyi előnyei is bizonyítottak.
Az oregánó Európa és Közép-Ázsia területén különösen elterjedt, az olasz konyha egyik fő zöldfűszere. Fogyasztásának rengeteg egészségügyi előnye van, és nem nehéz belecsempészni a mindennapokba, mert valóban kellemes ízt az ételeknek.
Gyulladáscsökkentés, görcsoldó hatás
Fogyasztása sok-sok előnnyel jár, melyek közül kiemelendő, hogy antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti az oxidatív stressz mértékét, és semlegesíti a szabad gyököket. Antioxidánsainak köszönhetően, mint a flavonoidok és C-vitamin, serkenti a kollagén termelődését, ezzel pedig az izmok és ízületek egészségét támogatja.
Fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása bizonyított, és hozzájárul a térd- és hátfájás enyhítéséhez.
Görcsoldó hatása is ismert, illetve segíti az emésztést, ugyanis fokozza a gyomornedv termelését. Az oregánó vírusokkal, baktériumokkal és a gombákkal szemben is felveszi a harcot, például influenza, húgyúti fertőzések és herpesz esetén is a segítségedre lesz.
Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, köztük fehérjék, vas, kalcium, kálium, magnézium, cink, foszfor, niacin, A-vitamin, timol és karvakrol, melyek mind elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. A sok jótékony hatása mellett viszont fontos tudni, hogy túlzásba vitt fogyasztása idegrendszeri zavarokat okozhat - tény, hogy viszonylag nehéz ténylegesen túl sokat enni belőle.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: