3 módszer az emésztés felpörgetésére

Nem biztos, hogy az a legjobb módszer, ha táplálékkiegészítőkhöz nyúlunk, amelyek felpörgetik az anyagcserét.

Az anyagcsere a testünk azon képessége, ami rejtélyes módon eldönti, hogy az elfogyasztott ételt energiává, vagy plusz kilókká alakítsuk át. Éppen ezért általában a „lassú” anyagcsere az első dolog, amit hibáztatunk, amikor a súlyvesztéssel küzdünk. Ilyen esetben sokan nyúlnak különböző étrendkiegészítők után, pedig egyáltalán nem biztos, hogy ezek jelentik a megoldást.

Először is érdemes az alábbi természetes módszereket kipróbálni, amelyek szintén képesek arra, hogy felgyorsítsák az anyagcserét.

Ügyeljünk arra, hogy mit eszünk!

Egyáltalán nem mindegy, milyen típusú ételeket eszünk, hiszen az étrend döntően befolyásolja azt az energiamennyiséget, amelyet a szervezet az élelmiszer megemésztésére, felszívódására és anyagcseréjére fordít. Ezt a folyamatot diéta által kiváltott termogenezisnek nevezik – más néven az élelmiszer termikus hatásának – és a napi energiafelhasználásunk körülbelül 10%-ának felel meg.

A kutatások azt mutatják, hogy az élelmiszerek termikus hatása a fehérjében gazdag élelmiszerek esetében a legmagasabb, mivel szervezetünknek több energiát kell felhasználnia a fehérjék lebontásához és megemésztéséhez. A fehérjében gazdag ételek fogyasztása körülbelül 15%-kal növeli az anyagcserét – az összes élelmiszer átlagos 10%-ához képest. Ezzel szemben a szénhidrátok 10%-kal, a zsírok pedig kevesebb mint 5%-kal növelik.

3 módszer az emésztés felpörgetésére

Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak fehérjét tartalmazó étrendre kellene váltani ahhoz, hogy felgyorsítsuk az anyagcserét. De az ételeinknek minél több zöldséget és fehérjeforrást kell tartalmazniuk, teljes kiőrlésű szénhidrátokkal és jó zsírokkal egyensúlyban.

Mozduljunk meg!

A rendszeres fizikai aktivitás növeli az izomtömeget és felgyorsítja az anyagcserét. Az izomtömeg növelése növeli az alap anyagcserét, ami azt jelenti, hogy több kalóriát égetünk el akkor is, amikor nyugalomban vagyunk.

A mozgás is segíthet

Ezt úgy érhetjük el, hogy beiktatunk 30 perc fizikai aktivitást a napi rutinunkba, ezt pedig kiegészítjük heti két nap erőnléti vagy edzőtermi edzéssel.

Az edzés elhanyagolása ugyanilyen gyorsan az izomtömeg csökkenéséhez vezet, az elvesztett izomzat pedig lelassítja az anyagcserét és hátráltatja az erőfeszítéseinket, hogy lefogyjunk.

Aludjunk eleget!

Egyre több kutatás igazolja, hogy az alváshiány jelentősen befolyásolhatja az anyagcserét, a nem megfelelő alvás ugyanis megzavarja a szervezet energiaegyensúlyát. Emiatt étvágyhormonjaink fokozzák az éhségérzetet és az étkezés utáni sóvárgást, miközben megváltoztatják a cukoranyagcserénket és csökkentik az energiafelhasználásunkat.

Ha szeretnénk felpörgetni az anyagcserét, aludjunk minden éjjel minimum 7 órát, mégpedig zavartalanul!

Egy dolog, amit jobb kerülni

Nem érdemes a pénzünket különböző diétás tablettákra és egyéb termékekre, étrend-kiegészítőkre pazarolni. Ezek azt ígérik, hogy aktiválják az anyagcserét és felgyorsítják a fogyást. Tény, hogy némelyik tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek azonnal felpörgetik az anyagcserét – ilyen például a koffein és a kapszaicin – a kutatások azonban megerősítik, hogy a hatás átmeneti, azaz nem támogatják a hosszú távú fogyást. Ráadásul a legtöbb ilyen termék hatásosságára nincs tudományos bizonyíték.

Forrásunk volt.


Még több anyagcsere:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?