Itt a szezonja – süssünk-főzzünk spárgát!

Ha kimegyünk a piacra, rögtön szembetűnik, hogy a zöldséges pultokat elárasztották gyönyörűen zöldellő spárgával. De mit készítsünk belőle?

Ezeket olvastad már?

Első találkozásom a spárgával egy egészen egyszerű krémleves formájában történt. A leves a hazai éttermek által elkövetett két tipikus hiba átkát magán viselte. A tetején egy éktelenül nagy sajtos “kruton” úszkált, amit valamely nagyon olcsó típusú tartós, szeletelt kenyérből készítettek. Hiába pirították meg, az alja a levesben teljesen szétázott. Kanállal lehetetlenség volt vágni, a sajt nem hagyta magát egy könnyen. A spárga ízéből pedig semmit sem lehetett érezni magas ételízesítő leveskocka-tartalma miatt. Nem egy csodás kezdet, de a folytatás már sokkal jobbra sikerült.

A zöldspárga az igazi!

Mentás-mogyorós spárgasaláta recept

Spárgás-csiperkés rizottó recept

A fehér spárga mai napig nem lett kedvenc, ellenben zöld társával, amelyet később ismertem meg. Kapcsolatunk valódi sikersztori. Bármikor felbukkan egy számomra ismeretlen zöldspárgás recept az interneten, rögtön el akarom készíteni azt, most már főleg azért is, hogy a gyermekeimmel megszerettessem. Legutóbb egy mentás-mogyorós salátaleírást találtam. Ez egy nagyszerű nyers saláta, mely ünnepnapot hoz a hétköznapi spárgás receptek sorába. Mivel nem főzzük meg a spárgát, így megtartja nemcsak élénk zöld színét, de friss ízét is, és jó roppanós marad minden falat. Csak egy jó zöldséghámozó szükségeltetik, mellyel a spárgaszeleteket és a parmezánforgácsokat is elkészíthetjük, a mogyoró pedig nagyszerűen kihozza a sajt ízét. Ez az alapanyag-összeállítás egy valódi energia bomba! A maradékot másnap reggel is felhasználhatjuk. Locsoljuk meg egy kevés vinaigrette öntettel, tálaljunk hozzá vajas pirítóst, buggyantott tojást vagy sajtos omlettet.

Zöldellő, roppanós, friss spárgahajtások a rizottóban, hát igen. Ez az egyik legjobb felhasználási módja a gyönyörűségnek. A spárgás rizottó csodálatos és elegáns fogás, krémesen omlós rizsből és roppanós zöldségekből készül. Ezt egészítettem ki némi pirított gombaszórással, így a tradicionális rizottóhoz teljes mértékben idomul...és vegák is bátran fogyaszthatják!

Spárgát még!

Leggyakrabban, ahogyan gondolom sok más háziasszony is ezt teszi, csőben sütöm a spárgát. Ha kicsit több időm van, biztosan rakott zöldek kerülnek az asztalra. Ritkán készítem hollandi mártással, mivel rajtam kívül senki sem szereti, viszont ha serrano vagy más sonkába/baconbe tekert spárga-kévék kerülnek a tányérra, akkor beindul az érdeklődés.

Tészta és spárga

Végezetül, de nem utolsó sorban meg kell még említenem a spárgával készült tészták sokaságát is. Megvallom őszintén, ha spárgát vásárolok, ez a felhasználási mód az utolsó, ami eszembe jut – a piték világába inkább beleillik zöldellő barátom.

Jövő héten remélhetőleg már végre jön a jó idő és a kerti partik időszaka. Addig is várjuk az enyhülést spárgás finomságokkal!

Gréti

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!