Sokáig mindenki azt vallotta, hogy a zabkása nagyon egészséges, és magas rosttartalma miatt kiváló reggeli. Most azonban igencsak nagy vita alakult ki körülötte.
A Good Housekeeping azt írja cikkében, hogy az Egyesült Királyságban októberben hatályba lépett egy új törvény, amely tiltja a gyorsételek reklámozását, és a listán a zabkása is szerepel.
Az teljesen érthető, miért kerültek fel feldolgozott ételek a listára, de a cikkben megszólaló szakértő, Laura Southern szerint mindeközben egy egész élelmiszercsoportot démonizálnak.
A szakértő úgy gondolja, hogy mivel a társadalom nagy része elhízással, magas koleszterinszinttel és a szívbetegségekkel küzd, nagy segítség lenne ennek leküzdésében egy olyan olcsó élelmiszer, mint a zabpehely és a belőle készült zabkása.
Természetesen azzal Laura is egyetért, hogy a zacskós, instant, édesített zabkásák, amelyeket többnyire mikrohullámú sütőben is el lehet készíteni, valóban károsak az egészségre, illetve a magas rost- és szénhidráttartalmuk miatt gyors vércukorszint-növekedést okozhatnak – viszont utóbbi csökkenthető, ha elegendő fehérjét és zsírt adunk hozzájuk.
Tehát igazából, ha otthon készítünk zabkását, akkor nem lehet probléma, amennyiben nem két kanál cukorral főzzük meg.
Még több az egészségről: