Nem mindenkinek egészséges a zabpehely fogyasztása: itt a válasz, kinek kéne kerülnie

Azt gondolhatnánk, hogy a rostban gazdag zabpehely mindenki számára szuper választás, pedig vannak olyanok, akiknek nem ajánlott a fogyasztása.

Dmitrij Bistrov, a műszaki tudományok kandidátusa, a ROSBIOTECH Egyetem Élelmiszeripari, Szállodai Üzleti és Szolgáltatási Tanszékének docense elmondta a RIA Novostinak, hogy kinek veszélyes a zabpehely fogyasztása.

Nem mindenkinek egészséges a zabpehely fogyasztása

A zabpehely rostban gazdag, azonban egyesek számára a túlzott mennyiség emésztési problémákat és a gyomor-bél traktus működési zavarait okozhatja, az irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, és fokozatosan kell beiktatniuk a zabpelyhet az étrendbe

– mondja Bistrov.

Másik probléma, hogy a zabpehelyben található szénhidrát jelentős mennyisége a vércukorszint éles ugrását idézheti elő, ennek következtében pedig glükózkontroll-problémát okozhatja. Éppen ezért a cukorbetegek mindenképp ellenőrizzék az elfogyasztott zabpehely mennyiségét.

Ezen kívül a zabban található fitinsav egyeseknél megzavarhatja a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását is.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...