Úgy fest, hogy ez az egyik legegészségesebb cukoralternatíva

Az utóbbi években számos alternatíva jelent meg a hagyományos fehér cukor helyettesítésére, ezek közül az egyik a kókuszcukor. De mi az, és hogyan kell használni? Napi Tippünkben eláruljuk!

Sokféle lehetőség létezik már a hagyományos fehér cukor helyettesítésére a piacon a nádcukortól kezdve az édesítőszerekig. Ezek közé tartozik a kókuszcukor is, ami aranybarna színével és karamellás ízjegyeivel egy izgalmas alapanyag lehet számos ételben. Eláruljuk, hogy mikor érdemes használnod, és mikor kerüld inkább, sőt, arra is kitérünk, hogy egészségesebb-e, mint a kristálycukor!

Bemutatkozik az egzotikus kókuszcukrot!

Mi az a kókuszcukor?

A kókuszcukor, más néven kókuszpálmacukor a kókuszpálmafa nedvéből készül. A fa a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsia más régióiban őshonos. A kókuszcukor előállításához a nedvet felforralják, redukálják, majd szemcsékké granulálják. A főzési folyamat során a cukor karamellizálódik, ami barnás árnyalatot eredményez.

Hogyan használd a kókuszcukrot a receptekben?

A kókuszcukor általában 1:1 arányban helyettesítheti a fehér cukrot a legtöbb receptben. Érdemes azonban a durvább kókuszcukrot előbb konyhai robotgéppel vagy turmixgéppel megőrölni, hogy kisebbek legyenek a szemcsék. Ez biztosítja, hogy sütés közben teljesen feloldódik a tésztában, ami különösen akkor hasznos, ha a kókuszcukrot szuszpenziókban, például habcsókban használod.

Ezt szem előtt tartva a kókuszcukor bizonyos helyzetekben jobban teljesít. Az édesítőszer ideális nedves tésztákhoz és ragacsos, rágód süteményekhez, mivel jól megtartja a nedvességet.

A kókuszcukor emellett arany színt ad a fogásoknak, ami ideális lehet bizonyos receptekhez. továbbá a kókuszcukor íze a barna cukoréhoz hasonló, és finom karamellás jegyekkel jellemezhető. Ez az ízprofil nagyon jól passzol vaníliához, almához, a banán kenyér- vagy fahéjas gofri-, illetve palacsintatésztákhoz.

Szintén jól működik intenzívebb ízekkel, például áfonyával, vörösáfonyával, csokoládéval, kardamommal. Ráadásul a kókuszcukor a délkelet-ázsiai receptekben is remekel, legyen az édes vagy sós.

Mikor ne használd a kókuszcukrot

Kerüld a kókuszcukor használatát olyan könnyű, légies receptek esetében, mint a szuflé, mivel elnehezítheti a tésztát. Ráadásul sütés közben karamellizálódik, így a végén elnyomhatja a lágyabb ízeket. Plusz, míg máshol előny az arany árnyalata, olyan receptekben, amelyeknek halvány színűnek kell lenniük, épp nem annyira előnyös ez a tulajdonsága.

Ugyanúgy kell tárolni a kókuszcukrot, mint a hagyományos fehéret

Kókuszcukor vásárlása és tárolása

Figyelj, hogy kókuszcukor vagy kókuszpálmacukor legyen a csomagoláson és ne pálmacukor vagy épp kókuszvirágcukor (mert ahogy a neve is jelzi, ez a fa virágjának nektárjából készül). Ma már sok bioboltban és az interneten is könnyen be lehet szerezni.

Tárold a kókuszcukrot ugyanúgy, mint a hagyományos cukrot; száraz, lezárt edényben a kamrában, és akár egy évig is eláll.

Jobb a kókuszcukor, mint a fehér cukor?

Bár a kókuszcukornak vannak egészségügyi előnyei a hagyományos cukorral szemben, nem feltétlenül a "jobb" választás. A kókuszcukor több tápanyagot tartalmazhat, többek között cinket, vasat, kalciumot, káliumot, C-vitamint és B-vitaminokat. Azonban ezek akkor jelentenének igazi különbséget, ha hatalmas mennyiségű cukrot fogyasztanánk.

Ami viszont a kókuszcukor mellett szólhat, hogy kevésbé feldolgozott, mint a hagyományos fehér cukor. Ha az a célod, hogy kevesebb feldolgozott alapanyagot használj, a kókuszcukor egy jó alternatíva lehet.

Ettől függetlenül minden cukor hasonlóan reagál a szervezetben, függetlenül a forrásától. Ha oda akarsz figyelni a cukorfogyasztásodra, netalán ügyelned kell rá, akkor ugyanúgy közelítsd meg a kókuszcukrot, mint a hagyományos cukrokat.

Te használtál már kókuszcukrot?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...