Már napi négy perc sport is rengeteget tesz az egészségért

Két új tanulmány is rámutat, hogy a rendszeres, intenzív fizikai aktivitás betegségmegelőző tulajdonságokkal bír, és meghosszabbítja az élettartamot.

Az elmúlt évek során több tanulmány is született arról, hogy az intenzív terheléses testmozgás nagyobb előnnyel bír a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, mint a kevésbé erőteljes mozgásformák végzése. Most pedig két újabb felmérés született a témában, amelyek eredményeit az Europen Heart Journal októberi számában publikálták. Ezekben az UK Biobank adatait gyűjtötték be, és több mint 70 ezer felnőtt eredményeit dolgozták fel, azt vizsgálva, hogy a testmozgás működhet-e egyfajta „megelőző gyógyszerként”.

Már napi négy perc sport is rengeteget tesz az egészségért

Ezek a tanulmányok minden eddiginél egyértelműbbé teszik a »testmozgás a legjobb gyógyszer« kifejezést

– mondta Dr. Fernando de la Guía, a Spanyol Kardiológiai Társaság Sportkardiológiai munkacsoportjának koordinátora és a spanyol Glorieta Dénia Klinika kardiológiai igazgatója. Összehasonlítva a korábbi tanulmányokat az újakkal, hozzátette:

A kérdőíves tanulmányok arra utalnak, hogy heti 60-70 perc intenzív tevékenység 30%-kal csökkentheti a halálozás kockázatát. Dr. Matthew N. Ahmadi közelmúltbeli tanulmánya pedig azt sugallja, hogy hetente legalább 20 perc erőteljes »valódi« fizikai aktivitás is hasonló, alacsonyabb mortalitási kockázatot jelent.”

Az új kutatást tehát Dr. Ahmadi (Sydney-i Egyetem) vezényelte le, és közel 72 000 olyan felnőttet követett nyomon – az alanyok 56%-a nő volt, és az átlagéletkor 62,5 év volt –, akiknek nem volt szív- és érrendszeri betegségük vagy rákjuk az elmúlt hét évben. A kutatók azt találták, hogy mindössze heti 15 perc erőteljes fizikai aktivitás 15%-kal csökkentheti a halálozást, valamint a rák kockázatát. De ennél tovább mentek: ha a testmozgást további öt perccel – hetente összesen 20 percre – növeljük, akkor 40%-kal csökkenhet a szívbetegség kockázata.

Az intenzív testmozgás minimális dózisa az egészségügyi előnyök eléréséhez körülbelül heti 15-20 perc volt, de további egészségügyi előnyöket találtunk körülbelül heti 50-60 perc esetében, itt leltük meg az optimális pontot, ahol a bármilyen okból történő halálozás 36%-kal csökken

– magyarázza a tanulmány szerzője.

Ennél tehát nincs is jobb motiváció arra, hogy felvegyük a futócipőnket, összepakoljuk az edzőtermi táskánkat vagy bekapcsoljunk egy edzős videót, és aktivizáljuk magunkat!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több mozgás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.