Budapesti élményeiről is beszámolt Wolfgang Puck a 24.hu interjújában

Budapesti étterme megnyitásának alkalmából készített interjút a 24.hu Wolfgang Puck-kal, a Hollywood-i sztárséffel, aki egyáltalán nem szereti a sztárséf kifejezést. Élettörténetéről, a budapesti vendéglátás és gasztronómia helyzetéről mesélt, és megosztott néhány konyhatitkot is.

Európában legelőször Budapestre érkezett Wolfgang Puck, hogy itt nyissa meg a kontinens első Spago éttermét. A 24.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy milyen fontos a séf kapcsolata vendégeivel, személyes motivációjáról is mesélt, valamint arról, miben inspirálta a magyar főváros. Wolfgang Puck neve mára összefonódott az Oscar-gálákkal, ahová legközelebb már a budapesti Spago magyar szakácsát is magával viszi, ezzel is öregbítve kis hazánk jó hírét.

Budapesti élményeiről is beszámolt Wolfgang Puck a 24.hu interjújában

Ausztriából Hollywoodba

A gasztronómiai sikersztori Ausztriában kezdődött, ahonnan Wolfgang Puck 17 évesen jött el, és néhány év franciaországi tartózkodás után végül Amerikában kötött ki. Elmondása szerint itt érte a legtöbb nemzetközi hatás, ami éttermeinek étlapjáról is visszaköszön.

Los Angeles sokszínű olvasztótégelyéből nemzetközi „birodalommá” nőtték ki magukat a Puck keze alatt futó vendéglátóhelyek. Felidézte, hogy nem ő kezdett terjeszkedésbe, egyszerűen híre ment a sikerének, és egymás után keresték fel különböző városok, hogy nem szeretne-e ott is éttermet nyitni.

Odajött Los Angelesbe pár japán vállalkozó, és megkérdezte, akarok-e Tokióban éttermet nyitni

- emlékezett vissza Puck. Tokiót követte San Fransisco, Las Vegas, és egy sor más hely, a legutóbb pedig Budapest csatlakozott a rangos gyűjteményhez.

Budapest egy kihívás

Arra a kérdésre, hogy miért nem hazájában nyitott új helyet, hanem a szomszédos Magyarországon, egy érdekes választ adott. „Mert jobban érdekelnek az új kihívások, és az olyan dolgok, amiket még nem ismerek.”

És hogy miben kihívás Budapest?

Egyrészt személyesen sem ismeri a várost, az itteni termékeket, alapanyagokat (de elkezdett ismerkedni velük, a Fővám téri Nagycsarnokban például már körülnézett). A felkészülés részeként járt már borkóstolón, zöldségesnél és hentesnél is. Fontosnak tartja, hogy amit lehetséges, helyben szerezzenek be az ételekhez.

Ezért érdekesebb terep neki Budapest, sok az új íz, felfedezni való lehetőség. Az újdonságokat nagyon fontosnak tartja:

Ez a legfőbb hajtóerőm az életben: a kíváncsiság és az elapadhatatlan vágy, hogy új dolgokat sajátítsak el.

Helyünk a világban

Nagy jelentősége van, hogy egy nemzetközileg elismert séf a mi fővárosunkat választotta első európai helyszínként. A magyar gasztronómia és Budapest népszerűségi ívének az elején tart, mondta Puck. Az új, minőségi éttermek nyitása azért is fontos, hogy a város felkerüljön a világtérképre, a nemzetközi színtéren is minél többen megismerkedjenek Budapesttel.

Talán a tokaji aszút és még pár borfajtát ismernek az emberek, de éttermeket már nem nagyon.

Évek óta Puck felelős az Oscar-gálákon felszolgált menüért

Azonban nem akarja, hogy budapesti étterme egy magyaros hely legyen. A séf, Szántó István tanácsára ugyan felkerült az étlapra néhány klasszikus (például a gulyás), de összességében a Spago nem akar más lenni, mint a világszerte jól ismert, magas színvonalú brand.

A csillagok szakácsa

Évek óta Puck felelős az Oscar-gálákon felszolgált menüért. Itt rendszeresen több mint 200 szakács dolgozik alatta, és ebben a csapatban legközelebb Szántó István is benne lesz. „Szerintem élményt jelenthet a magyar nézőknek is, ha látják, hogy egy magyar séf ott készít pár magyar fogást a sztároknak” - mondta.

A sztárokkal való kapcsolata amúgy teljesen kiegyensúlyozott. Nyilván tudja, hogy kinek mi a kedvence, azonban véleménye szerint sokkal fontosabb, hogy minden vendégét (függetlenül attól, hogy híres vagy sem) egyenlő bánásmódban részesítse.

Az étteremben száz férőhelyünk van, így nem szólhat az egész öt emberről.

Minden hozzá betérő vendég ugyanazt a kellemes hangulatot, udvarias kiszolgálást és minőségi ételeket élvezheti, legyen híres színész, arisztokrata vagy egyszerű budapesti polgár.


Olvass még többet a gasztronómia nagyágyúiról:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek