Osztrák kisvárosból a hollywoodi csillagokig: dokumentumfilm készült Wolfgang Puck életéről

Mostohaapja azt mondta, nem lesz belőle senki, ő viszont bebizonyította, hogy igenis lehet a konyhában a férfi helye. A napokban nyitotta meg első európai éttermét az Oscar-gálák séfje, Wolfgang Puck, életéről pedig nemrégiben a Disney adott ki egy nem mindennapi dokumentumfilmet.

Wolfgang Puck a világ egyik leghíresebb séfje. A most 72 éves osztrák férfi csaknem 50 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy Európát hátrahagyva Amerikában próbál szerencsét, terve pedig bejött: néhány évtized alatt ő lett a kontinens egyik leghíresebb és legbefolyásosabb szakácsa.

Puck nemcsak hogy ismertté tette az amerikai háztartásokban a francia konyha különlegességeit, immáron negyed évszázada ő szolgáltatja az Oscar-gálák vacsoráját a legnagyobb sztároknak, Európában először pedig éppen Budapesten nyitotta meg Spago nevű éttermét néhány nappal ezelőtt.

A ma is aktívan dolgozó Wolfgang Puckról a Disney+ készített dokumentumfilmet, mely eredetileg június 25-én jelent meg a szolgáltató kínálatában.

De hogyan lesz egy osztrák kisvárosból származó, visszafogott fiúból igazi világsztár? Ezt a kérdést már Arnold Schwarzenegger esetében is sokan feltették, Wolfgang Puck története azonban szintén filmbeillő.

A Karinthia tartomány Sankt Veit an der Glan nevű, akkoriban alig 10 ezer embert számláló kisvárosában született Wolfgang már gyerekként is a konyhában érezte magát a legkomfortosabban. Édesanyja cukrász volt, innen jött az ételkészítés szeretete, mostohaapja azonban nem támogatta a fiatal fiú hobbiját, és azt mondta nevelt gyermekének, hogy senki nem lesz belőle, ha állandóan a konyhában lebzsel, az ugyanis nem férfinak való hely.

Wolfgang ekkor döntötte el, hogy bebizonyítja nevelőapjának, igenis lehet belőle valaki akkor is, ha férfiként a főzés a mindene. Fiatal felnőttként neves párizsi és monacói éttermekben kereste meg azt a pénzt, melyből végül alig 24 évesen, 1973-ban Amerikába emigrált.

A többi innentől kezdve már igazi gasztronómiai történelem, melynek részleteit David Gelb (ő rendezte a Netflixen is elérhető Chef's Table és Jiro Dreams of Sushi című dokumentumfilmeket is) Wolfgang című filmjéből ismerhetjük meg. Barátok, szakmabeliek és maga Wolfgang Puck mesél nekünk arról, hogyan tört fel a csúcsra, hogyan alkotta meg Hollywood leghíresebb éttermét, és hogyan sikerült egy fiatal, visszahúzódó osztrák fiatalembernek a gasztronómia koronázatlan királyává nőnie.


Ezeket a filmeket is nézd meg!

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek