Vége a „szódakultúrának" – Ilyen vizet isznak a magyarok

A nyári időszakban jóval több ásványvizet fogyasztunk, mint az év bármely más időszakában. A fogyasztói szokások változásáról számolt be a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Ami biztos: a magyar „szódakultúra" véget ért.

Az ásványvízfogyasztási szokások és preferenciák jelentősen eltérhetnek vidék és főváros között, és természetes, hogy a helyi vizek előnyt élveznek bizonyos régiókban, hiszen ezeket nem terheli szállításbeli extra költség. 

Már nem a szénsavas víz a legkelendőbb ásványvíz

A vidéki és fővárosi vásárlási szokások jelentősen eltérnek: míg Pesten a 15 ezer forint feletti kosárérték 18,6 százalék, addig vidéken ez mindössze 5,9 százalék. A budapesti nagy kosarak értéke 29 748 forint, ez vidéken 13 351 forint.

A korábbi „szódakultúra" helyét átvette az egészségtudatosság, így a mentes ásványvizek aránya már 60 százalék a szénsavasok rovására.

Emellett, különösen a nyári időszakban, egyre kelendőbbek az ízesített ásványvizek is.

Budapesten a szuper- és hipermarketekben való vásárlás a legnépszerűbb a széles választéknak és rendszeres akcióknak köszönhetően, illetve az online bevásárlás is egyre elterjedtebb, ami lehetőséget ad a nagyobb mennyiségű ásványvíz beszerzésére is.

Az elemzés szerint Budapesten az egészségtudatosabb életmód jellemző, így sokan választják a szénsavmentes, kalóriamentes vagy alacsony kalóriatartalmú ízesített vizeket.

Vidéken pedig a helyi adottságok miatt a többség számára vonzó a helyi forrásból származó termék, azok közül is a szénsavas a preferált. 

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...