Visszahozza a járvány az egyszer használatos műanyagokat?

A leghatékonyabb a koronavírus-járvány idején a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése lenne, úgy, hogy a csomagolóanyagok minél több százaléka kerülhessen újra használatba, és megvalósulhasson a körforgás.

Számos kormány tiltotta be az egyszer használatos műanyag termékek használatát a pandémia előtt, hogy csökkentse a környezeti terhelését. 2018 júliusáig 127 ország fogadott el törvényt az egyszer használatos műanyagok kezelésére. A legtöbb szabályozás a műanyagból készült tasakok, zacskók és szatyrok gyártására, használatára, kereskedelmére és az ebből keletkező szemét kezelésére vonatkozik - írja a Qubit.hu. Az egyszer használatos nejlonzacskók rehabilitálásával viszont további károkat okozunk a végletekig kizsigerelt természetnek. Felfedezésétől kezdve napjainkig több mint 8,5 milliárd tonna műanyag jött le a gyártósorokról, és ennek a mennyiségnek a felét az elmúlt 15 évben gyártották le.

A koronavírus-járvány miatt azonban ideiglenesen fordulni látszik a helyzet, a vírustól való félelemben sokan visszatalálnak az egyszer használatos műanyagokhoz - erre pedig ráerősítenek a műanyagipari érdekeket képviselő lobbiszervezetek:

"Az egyszer használatos műanyagok az élet és a halál közötti különbséget jelentik a világjárvány idején” – mondta a PLASTICS elnök-vezérigazgatója, Tony Radoszewski október elején a Reutersnek.

Az USA-ban Starbucksban március óta a koronavírus elleni harc jegyében nem töltenek kávét termoszokba és többször használatos poharakba. Az egyszer használatos műanyagok visszatérése Magyarországon is megfigyelhető. A Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője, Simon Gergely a Qubitnek elmondta: „Jó pár kedvenc kávézómban nem adnak újrahasznosítható poharat, pedig ha beraknák a mosogatógépbe, utána ugyanúgy lehetne használni. Így viszont az eldobható poharakat - amelyeket ugyanúgy megtapogatnak -, elviszi a szél, és ha rátapadt a koronavírus, akkor tovább fertőzhet, szóval a fertőzésveszélyt semmivel nem csökkenti”.

Június végén 18 ország több mint száz tudósa írta alá azt a nyilatkozatot, amely arról szól, hogy a jelenleg elérhető tudományos eredmények iránymutatása alapján az alapvető higiéniai szabályok betartásával a többszöri használatra gyártott tárgyak igenis biztonságosak. A tudósok hozzátették, az eddigi bizonyítékok azt mutatják, hogy a vírus elsősorban levegőben terjedő cseppek belélegzésével fertőz. Viszont a The New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a vírus laboratóriumi körülmények között műanyag felületen akár három napig is életben maradhat, így a fertőzésveszély elkerülése érdekében a tudósok azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy forró vízzel és tisztítószerrel alaposan mossák el újrahasznosítható műanyag eszközeiket. Ez azt is jelenti, hogy a vírus a műanyag zacskókon is megtapadhat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!