Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méregdrága lesz a műanyag zacskó – Ennyivel nő majd az ára

Jelentősen növekedik majd a műanyag csomagolásokra kirótt termékdíj, így a jövőben nem hogy nem lesz ingyenes, de nem kevés összeget kell majd fizetni egy sima zacskóért is. 
Miután néhány héttel ezelőtt az Országgyűlés elfogadta az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozást, a jövőben arra kell számítani, hogy a még boltokban kapható műanyag zacskók ára jelentős mértékben fog növekedni. 
 
 
A témával kapcsolatban a Növekedés.hu oldala Nagy Miklóssal, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkárával készített interjút, melyből kiderült, hogy az egyszer használatos műanyag zacskók (így az, amibe a boltban a zöldségeket, gyümölcsöket és a pékárut rakjuk) árát is meg kell majd fizetnie a vásárlónak, az összeg pedig nem is lesz kevés, főleg ha azt vesszük, hogy ezek a termékek éveken át „ingyen” voltak. 
 
,,Fontos, hogy azt eredeti törvényjavaslat szerint az 50 mikron alatti falvastagságú zacskókat vagy szatyrokat tiltották volna be, de szerencsére ezt sikerült módosíttatni. Így az unió által is támogatott kompromisszum szerint 15 mikron alatti falvastagságú szatyrokat, zacskókat továbbra is lehet gyártani, illetve használni, cserében viszont jelentősen felemelték a termékdíjat" – nyilatkozta az internetes portálnak Nagy Miklós. 
 

A nem lebomló termékek esetében 57 forintról 1900 forintra emelték a kilogrammonként fizetendő összeget. 

Bár eddig a lebomló anyagból készült zacskók esetében nem volt termékdíj, a jövőben kilogrammonként 500 forint terheli majd a műanyag szatyrokat, melyeket a szakember szerint a fogyasztóknak kell majd kifizetniük, hiszen csak így lehet majd visszaszorítani a műanyag csomagolások használatát. 
 
 
Ha ugyanis a vásárló már nem ingyen tépheti le a zöldségek elcsomagolására szánt szatyrot, valószínűleg nem akar majd külön pénzt költeni rá, így pedig szépen fokozatosan mindenki átállhat más, környezetkímélőbb termékek, például a vászonszatyrok használatára, illetve ha zacskót is vásárol, abba nem csak egy, hanem több termék kerül majd. 
 

Ez is érdekelhet:

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

missike
missike Wed, 2020-07-22 09:13

Na és mi van azokkal a boltokkal, ahol nincs blokkolómérleg? Odaömlesztjük a pénztárosnak a 6 féle, 1-2 kilónyi zöldséget és gyümölcsöt, hogy mérje le? Nagyon fognak örülni. És mibe fogják rakni a húsféléket, ha nem kérek hozzá zacskót, mert nem akarok érte fizetni? Mi lesz az előre csomagolt húsfélékkel, meg fognak szűnni?

harylaszlo14
harylaszlo14 Tue, 2020-07-21 16:06

Eddig- ha pl. a SPARBAN vásároltam,, s vettem 6 féle zöldséget- lemértem zacskónként és a blokkolómérlegen "beáraztam". Most majd a SPAR pénztárosa "lenyeli" majd, hogy a 6 féle zöldség 2 zacskóban lesz, (Lenyeli, mert zacskóba tevés ELŐTT a pucér zöldséget árazzuk be...)