Itt a Műanyagmentes Július: 10 tipp, hogy lépésről lépésre letedd végre a műanyagot

Ebben az évben is eljött a július, és a milliók által követett műanyagmentes hónap. Kis lépésekkel segítünk, hogy ne legyen annyira drasztikus a váltás!

Mára mindennapossá kezd válni a felhívás: "Használj kevesebb műanyagot!", "Vigyázz a Földre!", "Vásárolj tudatosan!" A környezetvédelem sokkal kézzelfoghatóbban jelen van az életünkben, mint valaha, és ez így van jól.

De vajon te is teszel érte?

Újra itt a július, és ezzel együtt a Műanyagmentes Július! Tudtad, hogy évente csaknem 300 MILLIÓ tonna olyan műanyagot termelünk, melynek lebomlási ideje akár több száz évig is eltarthat? Ha te is tenni akarsz a környezetedért, csatlakozz 31 napos kihívásunkhoz! Egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. Ha nem is tudod minden eddigi szokásodat egy varázsütésre megváltoztatni, napi feladataink és tippjeink segítségével néhány hét leforgása alatt akár örökre kiiktathatod az életedből a műanyagot.

Mi is a Műanyagmentes Július?

A Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig az egész világon elterjedt fenntarthatósági megmozdulás. Résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeire, és irányt mutassanak arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszer használatos műanyagtermékek alternatíváit, vagy ami még jobb, hogyan hagyhatjuk el őket teljesen.

A Nosalty-műanyagkihívás lényege:

Úgy döntöttünk, idén mi is rendezünk egy challenge-et nektek és magunknak, mindenkiért, és naponta meglepünk benneteket az Instagram-sztorinkban egy-egy napi feladattal, amit megosztva, barátaitok kihívásával népszerűsíthetitek ezt a nemes célú kampányt – mert műanyagmentesnek lenni már tök menő!

10 tipp a mindennapokhoz, hogy elindulj az úton:

  1. Az alap: eldobható helyett újrahasznosíthatót vegyél, mindenből -azon túl, hogy kevesebb szemetet termelsz így, még rengeteg pénzt is megspórolhatszhosszú távon
  2. utasítsd vissza, ami nem kell: kávékevergető, műanyag fedelűpohár, PET-palack, szívószál, zacskó
  3. üveg/műanyag/fémkulacsa PET-palack helyett, sajátelviteles kávésbögrea kávédnak, teádnak
  4. vászontáskaa nejlon helyett - ha mindig nálad van, nem érhet meglepetés a boltban sem, mikor elpakolnád a vásárfiát
  5. sajátvászonszütyőkaz egyszer használatos, legtöbb szemetettermelő, vékony, átlátszó nejlonok helyett (pékárunak, zöldségnek, gyümölcsnek)
  6. tisztálkodó-,vegy-éskozmetikai szerek cseréje: vattapamacs helyettmosható korong, tampon/betét helyett kehelyvagy menstruációs bugyi, műanyag borotva helyett cserélhető pengéjű, fogkrém helyettfogtabletta, bambusz fogkefe, lebomló, természetes alapú tisztítószerek (ecet, citrom, szódabikarbóna) stb...
  7. a boltbanválaszd acsomagolásmentest(friss alapanyagokból is, de csomagoltból is (így pl. a papírcsomagolást a plasztik helyett)
  8. ha házhoz rendelsz, voksolj akörnyezettudatos cégekre
  9. gyűjtsd a szemetedszelektíven- ebbenittsegítünk
  10. komposztálj- ebben pedigittnyújtunk támaszkodót

Tipp kezdőknek:

elég, ha első lépésként csak az egyszer használatos műanyagokra mondunk nemet, de még jobb, ha a TOP 4-est mellőzzük: vagyis legalább egy hónapra kizárjuk az életünkből a műanyagból készült zacskókat, flakonokat, szívószálakat és a kávés poharakat. Tegyük inkább le a voksunkat a papír- és hullámkartonból készült csomagolások mellett!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?