VinCE 2013 – 4 év, 5 csillag, 6 terem

Hazánkban hétről hétre más és más borfesztiválon vehetünk részt. De ez más! Útinaplónk a VinCE 2013-on készült. Kövessenek!

Vesztegzárjegy a Grand Hotelba

„Vasárnap volt”, s mi, Máté Péterrel egyetértve úgy döntöttünk, beváltjuk a varázsjegyet és elmegyünk a VinCE 2013 zárónapjának záró óráira, mert mi is lehetne mértékadóbb egy borfesztivál színvonalára, mint a záró akkordok tisztasága és a morzsaparti eseményei. Nos, nem csalatkoztunk!

Csak gratulálhatunk egy olyan „borfesztiválhoz”, amely 160 borászat több mint 1000 tételét kínálja nekünk a bor „társai”, pompás párlatok, kiegészítők és változatos csúcsgasztronómiai falatok kíséretében, világszínvonalú mesterkurzusokkal és rendkívül érdekes workshopokkal az egyik legszebb fővárosi ötcsillagos hotelban!

Check-in

A hotel szolidan megvilágított homlokzatának békebeli, hívogató időkapuján belépve a Nagykörút kora tavaszi kócosságából és ápolatlanságából valóban más világ fogad: mintha egy varázstükör másik oldalára kerülnénk. Ez a szép Budapest, a világ egyik legjobb városa. Ruhatár, regisztráció, mutatós és profi vendégfogadás, A-kategóriás szponzorok, komoly security. Mire a rendezvénynek otthont adó emeletre érünk, akár egy republikánus konvención is érezhetnénk magunkat, ha nem lenne a kezünkben kóstolópohár. Elhaladunk az első kiállított szponzorautó mellett. Benn vagyunk, idézzük fel a kötelezőket.

VinCE 2013 névjegy: Vin, mint bor és CE, mint Közép-Európa. A rendezvény régiónk legszínvonalasabb borászati seregszemléje kíván lenni és ezért már negyedik éve igen sokat tesz. Az állíthat ki, kóstoltathat, aki legalább 4 vagy 5 csillagos minősítést kapott borára a VinCE magazinban, mindemellett bemutatkoznak vendégországok termelői is. A rendezőelv a termőhely: a hazai borászatok borrégiónként állnak ki, közöttük található a nemzetközi kínálat, valamint párlatok, egyebek és ennivaló. A sétáló kóstoló mellett extrán érdekes mesterkurzusok és workshopok változatos során vehettünk részt – 10 hús és vér Master of Wine-nal együtt, ami európai unikum.

Kiállítókról, mesterkurzusokról, workshopról bővebben itt olvashatsz! >>

Master of Wine nem lehet akárki, érdekel a téma? >>

A „legérzékibb borfesztivál"

Ha a szlogen szóvicc, akkor igaz, ha nem, akkor a jövőben van még mit faragni rajta, bár vonzó, ápolt, szép emberekben igazán nincs hiány. Valóban parádés a választék, legyen szó borokról, kevés, de jól megválogatott ennivalóról, vagy a környezetről akár. Spontán zongora- és énekszó a bárnál, jó hangulatú forgatag, kulturált eszem-iszom, elenyésző számú sulykot elvetett. Besurranunk egy mesterkurzusra: éppen 200 főnek tálalnak a Flying Culinary Circus Michelin-csillagos norvég szakácsai: a pincér valamit folyékony nitrogénben hord ki épp. Szívélyesség, készséges ismeretterjesztés mindenhol. Emelkedik a hangulat. Félfüllel halljuk, hogy egy idős úr egy mesterkurzuson megharapott egy biztonsági őrt. Már úgy érezzük, közel a záróra, de csak jó egy órával, a medvehagymapárlat után jön el a kulturált oszlatás és pakolás ideje, amelynek fénypontja a hotel folyosóin guruló szponzori hibridautó.

Boldogan, telített érzékekkel távozunk partnerünkkel egy jó pohár kiegyenlítő sör felé azzal, hogy jövőre is visszajövünk, mert a VinCE bőven megéri az árát borbarátnak, laikusnak, profinak egyaránt. Legközelebb önök se hagyják ki, ilyen nincs még egy itthon!

Saját bőrünkön tapasztaltuk, és csak ajánlani tudjuk az alábbi tételeket:

  • Szent Tamás Pincészet, Mád: Birtok furmint 2011
  • Cono Sur, Chile: Pinot Noir
  • Cono Sur, Chile: Carménere
  • Kuyen, Valle de Maipo, Chile: Carménere, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon
  • Tomero, Mendoza, Argentína: Petit Verdot 2008
  • Nautilus, Új-Zéland: Sauvignon Blanc 2011
  • Les Salices, Languedoc, Franciaország Viognier Limited Edition
  • Brill Pálinkafőzde, Harc: Cabernet Franc Érlelt Törköly 2004, sárgarépa-, cékla-, zeller- és medvehagymapárlat

Italszeretettel: Al

Fotók: VinCE2013

Furmint a tavaszvárás bora >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...