VinCE 2013 – 4 év, 5 csillag, 6 terem

Hazánkban hétről hétre más és más borfesztiválon vehetünk részt. De ez más! Útinaplónk a VinCE 2013-on készült. Kövessenek!

Vesztegzárjegy a Grand Hotelba

„Vasárnap volt”, s mi, Máté Péterrel egyetértve úgy döntöttünk, beváltjuk a varázsjegyet és elmegyünk a VinCE 2013 zárónapjának záró óráira, mert mi is lehetne mértékadóbb egy borfesztivál színvonalára, mint a záró akkordok tisztasága és a morzsaparti eseményei. Nos, nem csalatkoztunk!

Csak gratulálhatunk egy olyan „borfesztiválhoz”, amely 160 borászat több mint 1000 tételét kínálja nekünk a bor „társai”, pompás párlatok, kiegészítők és változatos csúcsgasztronómiai falatok kíséretében, világszínvonalú mesterkurzusokkal és rendkívül érdekes workshopokkal az egyik legszebb fővárosi ötcsillagos hotelban!

Check-in

A hotel szolidan megvilágított homlokzatának békebeli, hívogató időkapuján belépve a Nagykörút kora tavaszi kócosságából és ápolatlanságából valóban más világ fogad: mintha egy varázstükör másik oldalára kerülnénk. Ez a szép Budapest, a világ egyik legjobb városa. Ruhatár, regisztráció, mutatós és profi vendégfogadás, A-kategóriás szponzorok, komoly security. Mire a rendezvénynek otthont adó emeletre érünk, akár egy republikánus konvención is érezhetnénk magunkat, ha nem lenne a kezünkben kóstolópohár. Elhaladunk az első kiállított szponzorautó mellett. Benn vagyunk, idézzük fel a kötelezőket.

VinCE 2013 névjegy: Vin, mint bor és CE, mint Közép-Európa. A rendezvény régiónk legszínvonalasabb borászati seregszemléje kíván lenni és ezért már negyedik éve igen sokat tesz. Az állíthat ki, kóstoltathat, aki legalább 4 vagy 5 csillagos minősítést kapott borára a VinCE magazinban, mindemellett bemutatkoznak vendégországok termelői is. A rendezőelv a termőhely: a hazai borászatok borrégiónként állnak ki, közöttük található a nemzetközi kínálat, valamint párlatok, egyebek és ennivaló. A sétáló kóstoló mellett extrán érdekes mesterkurzusok és workshopok változatos során vehettünk részt – 10 hús és vér Master of Wine-nal együtt, ami európai unikum.

Kiállítókról, mesterkurzusokról, workshopról bővebben itt olvashatsz! >>

Master of Wine nem lehet akárki, érdekel a téma? >>

A „legérzékibb borfesztivál"

Ha a szlogen szóvicc, akkor igaz, ha nem, akkor a jövőben van még mit faragni rajta, bár vonzó, ápolt, szép emberekben igazán nincs hiány. Valóban parádés a választék, legyen szó borokról, kevés, de jól megválogatott ennivalóról, vagy a környezetről akár. Spontán zongora- és énekszó a bárnál, jó hangulatú forgatag, kulturált eszem-iszom, elenyésző számú sulykot elvetett. Besurranunk egy mesterkurzusra: éppen 200 főnek tálalnak a Flying Culinary Circus Michelin-csillagos norvég szakácsai: a pincér valamit folyékony nitrogénben hord ki épp. Szívélyesség, készséges ismeretterjesztés mindenhol. Emelkedik a hangulat. Félfüllel halljuk, hogy egy idős úr egy mesterkurzuson megharapott egy biztonsági őrt. Már úgy érezzük, közel a záróra, de csak jó egy órával, a medvehagymapárlat után jön el a kulturált oszlatás és pakolás ideje, amelynek fénypontja a hotel folyosóin guruló szponzori hibridautó.

Boldogan, telített érzékekkel távozunk partnerünkkel egy jó pohár kiegyenlítő sör felé azzal, hogy jövőre is visszajövünk, mert a VinCE bőven megéri az árát borbarátnak, laikusnak, profinak egyaránt. Legközelebb önök se hagyják ki, ilyen nincs még egy itthon!

Saját bőrünkön tapasztaltuk, és csak ajánlani tudjuk az alábbi tételeket:

  • Szent Tamás Pincészet, Mád: Birtok furmint 2011
  • Cono Sur, Chile: Pinot Noir
  • Cono Sur, Chile: Carménere
  • Kuyen, Valle de Maipo, Chile: Carménere, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon
  • Tomero, Mendoza, Argentína: Petit Verdot 2008
  • Nautilus, Új-Zéland: Sauvignon Blanc 2011
  • Les Salices, Languedoc, Franciaország Viognier Limited Edition
  • Brill Pálinkafőzde, Harc: Cabernet Franc Érlelt Törköly 2004, sárgarépa-, cékla-, zeller- és medvehagymapárlat

Italszeretettel: Al

Fotók: VinCE2013

Furmint a tavaszvárás bora >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek