Irreálisan szigorú szabály szoríthatja sarokba a hazai vendéglátást

Meglepően szigorú szabályozás jelent meg a Magyar Közlönyben: az új rendelet komoly hatással lesz a vendéglátósok életére. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő éttermek és büfék értetlenül állnak a fejlemények láttán, ugyanis velük nem egyeztetett senki.

A magyar vendéglátás szereplőinek 90%-a képtelen lenne betartani azt az új szabályozást, ami szeptember 1-jén lépett hatályba. A rendelet lényege, hogy a hideg és meleg ételek, italok és cukrásztermékek készítését innentől csak szakképzett munkaerő végezhetné. A szakmabeliek teljesen ledöbbentek a hírtől, ugyanis előtte nem történt velük egyeztetés a rendeletről, semmilyen formában nem kaptak hírt a tervezetről. A koronavírus-járvány miatt amúgy is nehéz helyzetbe jutott vendéglátás számára hatalmas problémát jelenthet a határozat.

Irreálisan szigorú szabály szoríthatja sarokba a vendéglátást

Meglepően szigorú szabályok

A szabályozás bevezetése előtt elég volt, ha a fenti munkafolyamatok elvégzése alatt jelen volt a műszakban legalább egy szakképzett ember. Aki a feladatot végezte, annak nem kellett kötelezően képzettnek lennie. Erről adott hírt a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, majd egy vendéglátós szakmai szervezet is.

Szeptember 1-től, az új rendelet szerint azonban minden ilyen munkafolyamat elvégzéséhez kötelező lesz a szakképesítés.

Az olyan egyszerű és alap feladatok is végzettséghez lesznek kötve, mint a panírozás, sütemények díszítése vagy a hússütés. Nem lesz elég, ha egy szakképzett felügyelő jelen van a műszakban, az összes munkavállalónak rendelkeznie kell majd képesítéssel.

Nem történt egyeztetés

Ugyan a rendelet szeptember 1-től hatályba lépett, és már a Magyar Közlönyben is megjelent, a vendéglátásban dolgozók alig értesültek a döntésről. A médiában nem nagyon esett szó a dologról, és a szakmán belül sem indult róla komolyabb párbeszéd.

A Telex megkereste egy vendéglátós szakszervezet vezetőjét, aki elmondta, hogy semmilyen módon nem egyeztettek a döntéshozók az érintettekkel. A rendelet megjelenése óta próbálják értelmezni a lépést, egyelőre kevés sikerrel.

Az érintettek reakciója

„Nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet” – nyilatkozta a megkérdezett szakszervezeti vezető a Telexnek. Véleménye szerint a határozat akkor sem lett volna életszerű, amikor a járvány előtt még egyszerűbb volt munkaerőt találni. A munkaerőhiány problémája már akkor is látszott, azonban erre még inkább rátett az elmúlt két év összes nehézsége.

Ahogy mondja, a szabály irreális, mivel nagyjából a vendéglátóhelyek 10%-a tudná ezt betartani. Mind a gyorséttermek, mind a kifőzdék és kisebb helyek számára nehézséget jelentene a szabályozás, azonban az átlagos éttermek is alaposan megéreznék a dolgot.

Bármilyen embert alig találunk, nemhogy szakképzettet

- fűzte hozzá.

Egyelőre semmi konkrétum nem derült ki az ügyről, mind a vendéglátósok, mind a média próbálják elérni az érintett hatóságokat. Válasz eddig még nem érkezett, frissítjük cikkünket, ha visszajelzés érkezik.

FRISSÍTÉS: A mai napon (2021.10.13.) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) módosította a rendeletet, így mégsem kell majd szakmai képzettség a cukrászati készítmények, fagylaltok, valamint meleg és hideg ételek, italok készítéséhez. Indoklásuk szerint a módosítás a piaci visszajelzések alapján történt.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek