Ide térj be a Velencei-tó környékén – A gourmet, a fatányéros és a büfé

Tavaly igen jó sajtót kapott a velencei étterem és gourmet bolt, a Grøenk Deli felbukkanása, aminek kapcsán egyúttal fel is merült a kérdés, hogy mi újság Magyarország harmadik legnagyobb természet adta tavának vendéglátásával?

Jó is történt a pandémia alatt: Grøenk Deli

A Grøenk Deli bájosan így definiálja magát: hozzávalók, ínyencségek. És valóban. Bent egy meleg hangulatú kis gourmet birodalmat épített a Juhász Emese és Turi Balázs, akik az ínyencbolton kívül étteremmé és borbárrá is fejlesztették a Grøenket. Ne csak díszként kirakott egy-két lekvárra és szörpre gondoljunk, ​ a Püski Manufaktúra kolbászaitól a megyaszói mangalicatermékeken át a francia érlelt sajtkülönlegességekig itt valódi a választék. Komolyan veszik a szabad ég alatti, faszenes grillezést, akárcsak a frissen gyúrt olasz tészták iránti rajongást (gnocchi és papperdelle készül), a burgereiknek pedig a megyehatáron túl szárnyalt a híre.

fotó: Grøenk Deli/ Facebook

A házaspár hisz abban, hogy a Velencei-tó egész évben vonzó, és amikor a hűvösebb évszakokban megcsappan az ott kirándulók száma, gasztroprogramokkal, borkóstolókkal, sörklubbal tesznek azért, hogy Velence izgalmas legyen. 

Ugyancsak Velencén, a Tóbíró közben megnyitották az Otthonkát is, amit egyelőre kibérelni lehet.

Grøenk Deli

Velence, Tábor u.

A legnagyobb pörgésben is szimpatikusak: Bubó büfé

A velencei wakeboardosoknak nem kell bemutatni a Bubót. A vízisípálya melletti büfé a téli hónapokon kívül nyitva tart, és sikerült elérnie azt, amit csak igen kevés hasonló egységnek a Velencei-tó vagy a Balaton partján: a vendégelégedettség a magasban, és szinte mindenki megjegyzi, hogy milyen korrekt árakon dolgoznak.

Nem ehhez vagyunk szokva egy strandközeli lángosozó esetében, nem igaz? A lángoson kívül sült keszeg, rántott ételek, hamburger, palacsinta, jégkása vonalon mozognak, ahogy azt kell, és a legnagyobb forgalom idején is ügyesen menedzselik a sorokat.

Bubó büfé

Velence, Tóbíró strand

BBQ és pizza meglepetés: Tekergő 

Sukoró irányában találjuk a Tekergőt, amiről első blikkre azt a nádfeles vendéglőt/csárdát feltételeznénk, amit az épület sugall.

Fotó: Tekergő/Facebook.com

Évtizedek óta zajlik itt vendéglátás, de a 2010-es évek derekától kelt új életre a helyszín. A velencei újhullám itt szmókerekben és bükkfa tüzelésű kemencében ölt testet: a Kentucky állam BBQ versenyét is megjárt pitmaster szaftos húsai és vékonytésztás olasz pizzák várják a Velence körül tekergőket.

Tekergő Étterem és Motel

Velence, Sukorói u. 1.

Muskátli, hatalmas kert, fatányéros: Szent Orbán Kisvendéglő

A borászok védőszentjéről, Szent Orbánról elnevezett vendéglő nem is kicsi, sőt. Csak a kerthelyiségében 70 vendéget tudnak leültetni, összesen pedig 180 embert. Ha azt mondjuk, hogy velencei halászlé halbelsőségekkel tárkonyos vadraguleves, betyárbatyu, cigánypecsenye és erdélyi fatányéros, nem is kell sokkal többet mondanunk. A vendéglői műfaj, ami összeköti a hazai generációkat, és ami elképzelhetetlen a burjánzó piros-pink virágos muskátlik nélkül.

Szent Orbán Kisvendéglő

Velence, Panoráma út 37.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Tekergő étterem/ Facebook.com


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...