Ide térj be a Velencei-tó környékén – A gourmet, a fatányéros és a büfé

Tavaly igen jó sajtót kapott a velencei étterem és gourmet bolt, a Grøenk Deli felbukkanása, aminek kapcsán egyúttal fel is merült a kérdés, hogy mi újság Magyarország harmadik legnagyobb természet adta tavának vendéglátásával?

Jó is történt a pandémia alatt: Grøenk Deli

A Grøenk Deli bájosan így definiálja magát: hozzávalók, ínyencségek. És valóban. Bent egy meleg hangulatú kis gourmet birodalmat épített a Juhász Emese és Turi Balázs, akik az ínyencbolton kívül étteremmé és borbárrá is fejlesztették a Grøenket. Ne csak díszként kirakott egy-két lekvárra és szörpre gondoljunk, ​ a Püski Manufaktúra kolbászaitól a megyaszói mangalicatermékeken át a francia érlelt sajtkülönlegességekig itt valódi a választék. Komolyan veszik a szabad ég alatti, faszenes grillezést, akárcsak a frissen gyúrt olasz tészták iránti rajongást (gnocchi és papperdelle készül), a burgereiknek pedig a megyehatáron túl szárnyalt a híre.

fotó: Grøenk Deli/ Facebook

A házaspár hisz abban, hogy a Velencei-tó egész évben vonzó, és amikor a hűvösebb évszakokban megcsappan az ott kirándulók száma, gasztroprogramokkal, borkóstolókkal, sörklubbal tesznek azért, hogy Velence izgalmas legyen. 

Ugyancsak Velencén, a Tóbíró közben megnyitották az Otthonkát is, amit egyelőre kibérelni lehet.

Grøenk Deli

Velence, Tábor u.

A legnagyobb pörgésben is szimpatikusak: Bubó büfé

A velencei wakeboardosoknak nem kell bemutatni a Bubót. A vízisípálya melletti büfé a téli hónapokon kívül nyitva tart, és sikerült elérnie azt, amit csak igen kevés hasonló egységnek a Velencei-tó vagy a Balaton partján: a vendégelégedettség a magasban, és szinte mindenki megjegyzi, hogy milyen korrekt árakon dolgoznak.

Nem ehhez vagyunk szokva egy strandközeli lángosozó esetében, nem igaz? A lángoson kívül sült keszeg, rántott ételek, hamburger, palacsinta, jégkása vonalon mozognak, ahogy azt kell, és a legnagyobb forgalom idején is ügyesen menedzselik a sorokat.

Bubó büfé

Velence, Tóbíró strand

BBQ és pizza meglepetés: Tekergő 

Sukoró irányában találjuk a Tekergőt, amiről első blikkre azt a nádfeles vendéglőt/csárdát feltételeznénk, amit az épület sugall.

Fotó: Tekergő/Facebook.com

Évtizedek óta zajlik itt vendéglátás, de a 2010-es évek derekától kelt új életre a helyszín. A velencei újhullám itt szmókerekben és bükkfa tüzelésű kemencében ölt testet: a Kentucky állam BBQ versenyét is megjárt pitmaster szaftos húsai és vékonytésztás olasz pizzák várják a Velence körül tekergőket.

Tekergő Étterem és Motel

Velence, Sukorói u. 1.

Muskátli, hatalmas kert, fatányéros: Szent Orbán Kisvendéglő

A borászok védőszentjéről, Szent Orbánról elnevezett vendéglő nem is kicsi, sőt. Csak a kerthelyiségében 70 vendéget tudnak leültetni, összesen pedig 180 embert. Ha azt mondjuk, hogy velencei halászlé halbelsőségekkel tárkonyos vadraguleves, betyárbatyu, cigánypecsenye és erdélyi fatányéros, nem is kell sokkal többet mondanunk. A vendéglői műfaj, ami összeköti a hazai generációkat, és ami elképzelhetetlen a burjánzó piros-pink virágos muskátlik nélkül.

Szent Orbán Kisvendéglő

Velence, Panoráma út 37.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Tekergő étterem/ Facebook.com


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek