Ezek voltak a Kádár-korszak és a '90-es évek rajongott luxusélelmiszerei

Kiskorunkban a boltok kínálata mondhatni eltért a mostanitól. És akkor finomak voltunk. De mi számított luxusnak, olyannak, aminek iszonyúan tudtunk örülni?

Na már megint nekiálltunk nosztalgiázni, természetesen kajákról. Konkrétan arról, hogy mi volt kiskorunkban az, amiért csak ácsingózhattunk, de maximum a fizetés utáni napokon kaphattuk meg, rosszabb esetben karácsonykor. Közhelyes válasz a banán, de kíváncsiak voltunk a többi élelmiszerre is. Végigkérdeztük egymást és nem kevés ismerősünket, ezekből szemezgetünk.

A '70-'80-as évekre visszatekintve a dollárboltok,Konsumex boltok kerültek elő elsőként, ahol mindenki elkölthette megmaradt valutáját, és vehetett nyugati csokit, hajfestéket, Toshiba mikrót vagy mondjuk Nesquick kakaóport - erről többek közt dietetikusunk, Jucus mesélt:

"Ti még nem tudom, hogy emlékeztek-e, de voltak az intertourist boltok, ahol lehetett nyugati valutáért venni dolgokat. Osztrák schilling, német márka - és vehettél mondjuk 1 db Mars szeletet vagy Milky Way-t. Überluxus. Ezen kívül a kóla és banán volt az, amit csak karácsonykor láttam."

A kakaósdoboz, amiben kiürülése után mindenki mást tárolt

CSOKI, KAKAÓ, BANÁN

Aztán előkerült a Suchard kakaópor emléke is, amit én kaptam Münchenből Milka-csokikkal és német Kinder-tojásokkal együtt, amikben nyilván sokkal jobb volt a játék is. Emlékeztek, hogy olyan szöveggel árulták, hogy 3 az egyben, mert meglepetés, csoki és játék is?

Na meg az NSZK-kisfiúarcos Kinder-csoki is megér pár szót...de inkább idetesszük a jó öreg reklámot:

És itt van mégminden Mars Chocolate által gyártott világhírű márka, a Bounty, a Mars, a Snickers, a Twix, a Milky Way és azM&M's, amik nálunk a '90-es évek elején kerültek a boltok polcaira, és a reklámok hatására gyakorlatilag megőrültünk értük, helyettük viszont inkább a magyar változatok maradtak: Kapucíner, Szamba, Sport szelet vagy mondjuk a Balaton szelet.

1980-as évekbeli fotó az amerikai változatokról - a Milky Way például barna-zöld volt

A csokitéma nem merült ki ennyiben, előkerült több márka is: a Toblerone a dollárboltból, a Ritter Sport Jugóból meg aSchoko Banane Ausztriából.

Aztán itt a közhelyes banán is - bár erre kevesen emlékszünk testközelből, de arra tuti, hogy a narancs és a mandarin is kuriózum volt, mert még az ovis Mikulástól is azt kaptunk."Banán...mikor '88-ban felkerültem Budapestre, teljesen odavoltam, hogy itt szinte bármikor vehetek a zöldségesnél" - emlékszik vissza egy ismerős.

És a Nutellát meg a Milky Way-krémet se felejtsük ki (ami azóta sajnos eltűnt.)

Ezt még a Nutellánál is jobban szerettük

Barátnőm így emlékszik:

"Nutellát asszem ilyen 10 éves korom körül ettem először (1993-fele) de apám csinálta a szendvicset, és mivel nem igazán voltak fogalmai róla, biztos ami biztos, rakott rá kolbászt + paradicsomot.

ITALOK

"A jó kis earl grey volt még olyan luxus, hogy annyiszor áztattuk a filtert, ameddig még színt hagyott. És a nagymamámnál mindig megkezdhettem egy friss filtert, és jó feketénihattam"- van, akinek ateamaradt meg a fejében luxuscikként.

A dobozos üdítők is igencsak nagy kincsnek számítottak:

"Féltve őrizgettem a dobozos üdítőket (a bárszekrényben volt a díszhelyük!) és csak ünnepnap ittam meg egyet-egyet."

Ezek se mai darabok

A végére a téliszalámit hagytuk - nekünk van is egy fotónk anyukámról, amint boldogon vigyorogva tart a karácsonyfa előtt ácsorogva a kezében egy hatalmas rúd Picket.

MEKI

A budapestiek között is nagy szám volt, ha a nyitás utáni években (!) eljutottunk a McDonald's-ba. Én tuti, hogy először a körtériben voltam, de a legendás Régiposta utcai étterem volt a legelső, 1988-ban. Az étterem bejáratánál napokig hosszú sorokban álltak az emberek, első napon 10.000 hamburgert vásároltak, a legdrágább a Big Mac volt: 43 Ft-ot kértek érte.

AZ első meki kínálata

Sorolhatnánk még, de Titeket is kérdeznénk - Nektek mik hasonló emlékek?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek