Aki kóstolt már vegán sajtot, tudhatja, hogy sok esetben jobb nélküle élni, mint vele. Annak ellenére, hogy az élelmiszeriparban egyre csak azon dolgoznak, hogy mind ízben, mind textúrában sajtot hatásosan idéző produktumokat hozzanak létre, a végeredmények sajnos gyakran csalódást okoznak. És míg sokkal egyszerűbb lenne teljesen kivágni életünkből-étrendünkből a sajtos élvezeteket, mégis jobb, ha rendelkezünk valamilyen megoldással arra az esetre, ha csillapíthatatlanul rákívánnánk egy nyúlós-karakteres fogásra. És még jobb, ha ez a megoldás természetes, ismert alapanyagokból és nem stabilizátorokból, emulgeálószerekből, valamint aromákból áll. Lássunk három receptet, ami betöltheti a vegán sajttalanság tátongó lyukait!

Nem csak egy alapanyag: mit kell helyettesítenünk?
Éppen a fent említett élelmiszeripari kudarcok miatt érdemes leszögeznünk, hogy amikor sajtot próbálunk helyettesíteni, sokkal több szempontot ki kell elégítenünk, mint más alapanyagok esetében.
A sajthelyettesítőnek mind ízben hoznia kell a sajt karakteres, sós, enyhén umamis jellegét, mindemellett pedig az állag terén is helyt kell állnia, ráadásul különböző szituációkban.

Éppen az állag miatt nem elég, ha csak egy sajthelyettesítővel dolgozunk: jobb, ha van egy receptünk, ami krémes-nyúlós szószokat tesz lehetővé, és egy másik, ami ropogós-darabos, szórható helyettesítőket.
Hasznos alapanyagok a vegán sajthelyettesítésnél
A fentiek elérésében szerencsére több hozzávaló is segítségünkre lesz. Ezeket megfelelően használva elérhetünk sajtos ízt, színt és állagot.

- burgonya, édesburgonya: elsősorban keményítőtartalmuk miatt fontosak, szószok készítésénél nyúlós, sűrű állagot biztosítanak
- olajos magvak: mind szószokban, mind szórósajtokban felhasználhatjuk őket, karakteres ízük mellett „zsíros” állaguk is gazdagíthatja a sajtpótlókat
- sörélesztőpehely: a vegán sajthelyettesítés nagyágyúja, szinte bármilyen ételnek képes sajtos, umamis, gazdag aromát adni
- fűszerek: kurkumával színt, némi füstölt paprikával pedig a háttérben meghúzódó, mégis karakteres ízt adhatunk a „hamis” sajtszósznak
Nézd meg videón, hogyan készül a vegán melegszendvics:
Itt a vegán melegszendvics teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Meghökkentő sajtszósz tésztához, szendvicshez
Amennyiben egy szószra van szükségünk ilyen vagy olyan okból (például vegán sajtos makarónihoz, melegszendvicshez, mártogatáshoz vagy nachoshoz), a fenti nagyágyúk közül többet is be kell majd vetnünk.
Ahhoz, hogy a szósz állaga teljesen sima és tényleg szinte nyúlós legyen, szükségünk lesz egy magas fokozaton dolgozó turmixgépre, ami minden darabkát eltüntet majd a mártásból.

Emellett vessünk be még néhány ügyes-okos trükköt is. Amikor a burgonyát, édesburgonyát főzzük, öntsük mellé a kesudiót is, hogy az felpuhuljon, és kevesebb nehézséget okozzon a turmixgépnek. Szintén ne öntsük a lefolyóba a burgonya főzővizét: a keményítővel teli folyadék egyszerre segíti a leturmixolást, mégsem hígítja fel annyira a szószt, mint a sima víz.
Sajátítsd el a vegán sajtos makaróni elkészítését:
Itt a vegán mac and cheese teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Szórható „szegényparmezán” igencsak gazdag ízzel
Persze lehet dolgunk olyan ételekkel is, amelyekben nem a sajt nyúlós-krémes-szószos állagát kell helyettesítenünk, hanem inkább annak darabos, enyhén ropogós textúráját. Ezeknél a recepteknél egyedül olajos magokat, plusz némi ízesítést kell használnunk.

Így készítsünk szórható vegán sajtot:
- Vegyünk valamilyen zsírosabb, nem túl tolakodó ízű olajos magot (dió, kesudió, törökmogyoró), majd pirítsuk meg egy forró, száraz serpenyőben.
- Ha a pirított mag kihűlt, tegyük egy aprítógépbe és dolgozzuk tetszőlegesen durvaszemű porrá.
- Adjunk a darált maghoz sót, némi fokhagymaport és sörélesztőpelyhet, ezzel megadva neki a sajtos ízt.
Nézd meg videón a vegán sajttal megszórt pizza receptjét:
Itt a vegán pizza teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videók és receptek: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt: