6 barbár bevásárlói szokás, amit titkon mindenki utál

Bármennyire is furcsán hangozhat, a bevásárlásnak is van egyfajta etikettje, ahhoz ugyanis, hogy egyszerre mindenki kényelmesen és gyorsan be tudjon vásárolni, be kell tartani néhány íratlan szabályt.

Veled is előfordult már, hogy bevásárlás közben megzavart egy másik vásárló, esetleg kellemetlenül érezted magad, mert valaki illetlenül viselkedett, ne adj isten te voltál figyelmetlen, és szóltak rád, hogy ne álld el az utat a bevásárlókocsival? A Mashed.com olyan rossz szokásokat gyűjtött össze, amelyek egyszerre zavarhatják a vásárlókat és az eladókat is.

6 barbár bevásárlói szokás, amit titkon mindenki utál

1. Túl sok termékkel állsz be a gyorskasszába

Bár itthon kevés élelmiszerüzlet él a gyorskasszákkal, egyes nagyáruházakban és bútoráruházakban vannak olyan fizetőhelyek, ahol azt kérik, csak bizonyos termékmennyiséggel álljanak be a vásárlók a sorba a gyorsabb kiszolgálás végett. Természetesen nem akkor lehet kellemetlen a helyzet, ha a megszabott 5 helyett például 6 vagy 7 megvásárolni kívánt termékkel állsz be a sorba, kétszeres vagy háromszoros mennyiséggel azonban már illetlenség a gyorskasszát használni.

2. Elállod az utat a bevásárlókocsival

Ezzel a jelenséggel valószínűleg már mindenki találkozott. A bevásárlókocsik mérete sokszor nem arányos a boltok sorainak szélességével, éppen ezért könnyű elállni velük az utat. Vásárlás közben érdemes körültekintőnek lenni. Ha például egy pillanatra otthagyod valahol a bevásárlókocsit, olyan helyre tedd, ahol nem zavarja az átjárást, és senkinek nincs útban.

Figyelj oda, hol hagyod a bevásárlókocsit

3. Nem készíted elő fizetésnél a pénztárcád

Tudjuk, a kasszaszalagra való kipakolás stresszes tud lenni, sokszor ugyanis gyorsan kell hajlongani a kosár és a kassza között. Az viszont neked is kellemetlen lehet, ha az utolsó pillanatban, már a fizetésnél kell előkeresni a pénztárcát vagy az akcióra feljogosító pontgyűjtő kártyákat. Fizetés előtt ellenőrizd le, a táskád melyik szegletében rejlik a pénztárca, így biztosan nem tartod majd fel a sort a percekig tartó keresgéléssel.

4. Előretolakodsz, amikor új kasszát nyitnak meg

„A hármas kasszát megnyitjuk” – ez a mondat sokaknak felér egy START kiáltással, pedig a kasszanyitásnak is van egyfajta etikettje, nem illik ugyanis bevágni az elé, aki már láthatóan hosszabb ideje várakozik a sorban, mint mi. Legyünk körültekintőek és előzékenyek, akikről láttuk, hogy már előttünk is a fizetésre vártak, esetleg idősebbek, vagy csak pár termékkel a kosarukban várnak, azokat engedjük előre. Nem kell miattuk sokkal tovább várakoznunk, cserébe biztos kapunk majd egy kedves mosolyt, vagy egy halkan elmorzsolt „köszönöm“-öt.

Ne tolakodj előre, ha új kasszát nyitnak meg!

5. Feltűnően bámulod mások kosarát

Nem szép dolog, még akkor sem, ha adja magát, hogy belenézz más kosarába. Ahogy te is, úgy mindenki más is a boltban szerzi be az élelmiszereket, tisztálkodási szereket és minden mást is, így leskelődni, ne adj Isten megjegyzéseket tenni mások kosarának tartalmára illetlenség.

6. Nem rakod a helyére a kosarat vagy a bevásárlókocsit

Könnyű indokokat találni arra, miért nem visszük vissza a bevásárlókocsit a helyére: messze van a tároló, hideg van, rossz az idő, majd elviszi valaki – pedig azon a plusz egy percen már semmi sem múlik, nagyon előzékeny cselekedet, ha visszavisszük a kocsit és a kosarakat. Ezzel a következő vásárlónak is segítünk, hogy nagyobb forgalomban ne kelljen vadásznia az eszközökre, és a bolt dolgozóit is tehermentesíthetjük a plusz munka alól.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek