Vásárlók százezreit bosszanthatja ez a megoldás a boltokban

Hiába lenne kötelező a készpénzmentes fizetési lehetőség minden online pénztárral rendelkező boltban és vendéglátóegységben, mégis több száz olyan hely van Magyarországon, ahol még mindig nincs lehetőség bankkártyával vagy utalással fizetni.

A százezreket érintő problémáról a Telex.hu számolt be egy részletes írásban. A cikk szerzője több budapesti helyre is ellátogatott, ahol „átmenetileg” nem lehet bankkártyával fizetni, vagy csak bizonyos összeg feletti vásárlás esetén áll fent a lehetőség a kártyás fizetésre.

Sok helyen még mindig nem megoldott a készpénzmentes fizetés

Az online pénztárgépet üzemeltető üzleteknek, szolgáltatóknak és vendéglátóhelyeknek 2021. január 1-je óta kötelező készpénzmentes, digitális fizetési lehetőséget biztosítania a vásárlók számára.

Ennek függvényében a készpénzes fizetés mellett az adott helynek lehetővé kellene tennie, hogy a vásárló bankkártyával vagy QR-kóddal, esetleg azonnali utalással fizessen a termékekért és szolgáltatásokért, a gyakorlatban azonban úgy tűnik, rengeteg olyan hely van, amely még mindig csak készpénzt fogad el.

A szabálytalanság ellenére azért sem lehet sok helyen bankkártyával fizetni, mert az plusz költséget jelentene a vendéglátóhelyeknek és szolgáltatóknak.

A tranzakciók után a helynek meghatározott százalékot kell befizetnie. Ennek összege a kondícióktól függ, de valahol 0,5 és 1,5 százalék között van. Emellett van olyan, hogy fix havi díjat is kell fizetni vagy tranzakciónként lehet plusz külön díj – írja a Telex. Pedig nem minden megoldás járna feltétlenül plusz költségekkel, a banki átutalás és a QR-kódos fizetés is ingyenes alternatíva lehetne, az utalás pedig húszezer forintig nem kerül plusz pénzbe.

QR-kóddal egyszerűen és gyorsan lehetne fizetni

Egy budapesti kávézó tulajdonosának nyilatkozata szerint például 5-6 százalékkal olcsóbb számukra az utalás és a QR-kódos fizetés, mint a bankkártyás megoldás. Igaz, az utalásos megoldás valamivel több időt, 1-2 percet vesz igénybe a fogyasztó számára, ha viszont a vásárló elmenti az utalást a telefonjába, legközelebb már gyorsabban tudja intézni a fizetést.

A QR-kódos vagy utalásos fizetés a vásárlóknak is megérné: a bankkártyás fizetés miatti egyre csak növekvő pluszköltségeket a cégek a termékek árának emelésével kompenzálhatják.

A Telex cikkéből kiderül az is, hogy hiába a szabálytalanság, nem szabnak ki büntetést miatta. A Mastercard üzletfejlesztési igazgatója, Szász Ferenc szerint ma már kétszer annyi terminál van kint, mint amennyi forgalmazó helyet regisztráltak, a vendéglátóhelyek 95 százalékában lehet kártyával fizetni. A szakértő szerint sokakban még mindig téves elképzelések élnek a kártyás fizetésről, pedig a kártyás tranzakciók után fizetendő díjak jelentősen csökkentek az elmúlt évekhez képest.

Szász Ferenc szerint az, hogy csak megszabott összeg felett lehetne bankkártyával fizetni, egyenesen tilos, a vendéglátóhelyeken pedig ma már nem kellene attól tartani, hogy kártyás fizetés esetén elvész a borravaló. A megoldást a jövőben az egyre fiatalabb generációk fizetési szokásai jelenthetik, egyre többen ugyanis már alig használnak készpénzt a fizetéshez.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.