Csökkenhetnek az élelmiszerárak a spórolás miatt

A szakértők szerint a spórolás miatti keresletcsökkenés akár meg is állíthatja a drágulást, sőt, lejjebb is viheti az élelmiszerek árait.

Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában arról nyilatkozott, hogy a termelőknek hamarosan szembe kell nézniük azzal, hogy a korábbi évekre jellemző pazarlás már megszűnőben van, ugyanis a lakosság jóval kevesebb élelmiszert vásárol, mint azelőtt –írja a liner.hu.

Csökkenhetnek az élelmiszerárak a spórolás miatt

A szakértők szerint csökkenhetnek az árak a spórolás miatt, ami arra készteti majd a magyar termelőket, hogy megpróbálják exportra értékesíteni a termékeiket.

Az adatok szerint Magyarországon szálltak el legjobban az élelmiszerárak, továbbá a fizetőképes kereslet is nagyobb a többi országban, így indokolt lenne, hogy exportra vigyék a termékeiket – számolt be az atv.hu.

Egyelőre az aszály negatív hatását még nem lehet érezni a boltokban, azonban a takarmányárak növekedését igen, amelyet az is befolyásol, hogy a kalászos gabonából 25 százalékkal kevesebb termett, a kukoricából pedig valószínűleg a szokásos termésmennyiség felét sem fogjuk elérni.

Az állattenyésztésben felhasznált abraktakarmány kb. 300-350 milliárd forintra tehető, amire rájön az elképesztő mértékű energiadrágulás is, ez pedig az állati termékek előállítói (tej, hús) számára nagyjából 500 milliárd forintos költségnövekedést jelent az idei évben.


Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek