Az élelmiszerpazarlás nem csak a kárbament ételről szól, tegyünk ellene már bevásárláskor!

Édesanyád neked is elmondta számtalanszor, hogy ne játssz az étellel, becsüld meg, amit kaptál? Hát, tényleg vigyázz rá, ne pazarold, kezdd a bevásárlásnál!

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legkomolyabb problémája. Csak Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, miközben százezrek éheznek. A Magyar Élelmiszerbank célja a pazarlás és a szegénység elleni küzdelem. Az Egyesület évente több ezer tonna élelmiszert ment meg és juttat el a rászorulókhoz. Cikksorozatunkban ők osztják meg tudásukat az olvasókkal, körüljárva, mit tehet az egyén a pazarlás ellen.

A fogyasztás első lépése a vásárlás, nézd meg, mit javasol az Élelmiszerbank ebben a témában:

  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a pazarlás megelőzésében a legfontosabb a tudatosság. Ez vezéreljen mindenkit a bevásárlás előtt és alatt is.
  • Gondoljuk át, mit fogunk főzni a héten, a kutatások szerint többet vásárolnak és dobnak ki azok, akik nem terveznek.
  • Mérjük fel az otthoni készleteket, tekintsük át, mi az, ami hamarosan lejár, úgy tervezzünk, hogy ezeket felhasználhassuk. Gondoljuk át, mit szeretnénk főzni, amiben az otthoni alapanyagok is felhasználhatóak.
  • Ez alapján készítsünk pontos bevásárlólistát, így minden belekerül majd kosarunkba, ami szükséges, de semmi, ami felesleges.
  • Nagyon fontos, hogy ehhez tartsuk is magunkat a bevásárlás során, ne befolyásoljanak az akciók. Hiszen hiába volt olcsó a termék, ha utána nem használjuk fel, megromlik és pocsékba megy, így semmit sem spóroltunk.
  • Soha ne menjünk éhesen vásárolni! Sokak számára ismerős lehet a helyzet, ha az ember éhes, sokkal több mindent megkíván a polcokról és hajlamos indokolatlanul sok élelmiszert megvenni.
  • Amiből lehet, az előre csomagolt helyett válasszuk a csomagolatlan, kimért termékeket, így pontosan annyit vehetünk, amennyire szükségünk van. Ha a zöldséghez, gyümölcshöz viszünk magunkkal kis zacskót, a csomagolási hulladék is kevesebb lesz.
  • Figyeljünk a lejáratra! Törekedjünk arra, hogy a minél hosszabb lejárattal rendelkező termékeket válasszuk, ne vegyünk meg semmit közeli lejárattal, ha nem fogyasztjuk el napokon belül. Ha viszont tudjuk, hogy felhasználjuk, akkor nagyon tudatosan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást a lejárat közeli termékek megvásárlásával.
  • Fontos a vásárlás időzítése is. Ha van rá mód, ez legyen az utolsó állomás, mielőtt hazamegyünk, ne utaztassuk sokáig az élelmiszereket, különösen a hűtendőket. Ezeket amint hazaértünk, pakoljuk el a hűtőbe.

Kövessétek az Élelmiszerbankkal közös sorozatunkat, hogy minél kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe! A következő részben a tárolás rejtelmeiről olvashattok majd. Amellett, hogy otthon odafigyelsz a pazarlásra, itt támogathatod az Élelmiszerbank élelmiszermentő tevékenységét, hogy minél több felesleg eljuthasson a rászorulókhoz.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?