Az élelmiszerpazarlás nem csak a kárbament ételről szól, tegyünk ellene már bevásárláskor!

Édesanyád neked is elmondta számtalanszor, hogy ne játssz az étellel, becsüld meg, amit kaptál? Hát, tényleg vigyázz rá, ne pazarold, kezdd a bevásárlásnál!

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legkomolyabb problémája. Csak Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, miközben százezrek éheznek. A Magyar Élelmiszerbank célja a pazarlás és a szegénység elleni küzdelem. Az Egyesület évente több ezer tonna élelmiszert ment meg és juttat el a rászorulókhoz. Cikksorozatunkban ők osztják meg tudásukat az olvasókkal, körüljárva, mit tehet az egyén a pazarlás ellen.

A fogyasztás első lépése a vásárlás, nézd meg, mit javasol az Élelmiszerbank ebben a témában:

  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a pazarlás megelőzésében a legfontosabb a tudatosság. Ez vezéreljen mindenkit a bevásárlás előtt és alatt is.
  • Gondoljuk át, mit fogunk főzni a héten, a kutatások szerint többet vásárolnak és dobnak ki azok, akik nem terveznek.
  • Mérjük fel az otthoni készleteket, tekintsük át, mi az, ami hamarosan lejár, úgy tervezzünk, hogy ezeket felhasználhassuk. Gondoljuk át, mit szeretnénk főzni, amiben az otthoni alapanyagok is felhasználhatóak.
  • Ez alapján készítsünk pontos bevásárlólistát, így minden belekerül majd kosarunkba, ami szükséges, de semmi, ami felesleges.
  • Nagyon fontos, hogy ehhez tartsuk is magunkat a bevásárlás során, ne befolyásoljanak az akciók. Hiszen hiába volt olcsó a termék, ha utána nem használjuk fel, megromlik és pocsékba megy, így semmit sem spóroltunk.
  • Soha ne menjünk éhesen vásárolni! Sokak számára ismerős lehet a helyzet, ha az ember éhes, sokkal több mindent megkíván a polcokról és hajlamos indokolatlanul sok élelmiszert megvenni.
  • Amiből lehet, az előre csomagolt helyett válasszuk a csomagolatlan, kimért termékeket, így pontosan annyit vehetünk, amennyire szükségünk van. Ha a zöldséghez, gyümölcshöz viszünk magunkkal kis zacskót, a csomagolási hulladék is kevesebb lesz.
  • Figyeljünk a lejáratra! Törekedjünk arra, hogy a minél hosszabb lejárattal rendelkező termékeket válasszuk, ne vegyünk meg semmit közeli lejárattal, ha nem fogyasztjuk el napokon belül. Ha viszont tudjuk, hogy felhasználjuk, akkor nagyon tudatosan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást a lejárat közeli termékek megvásárlásával.
  • Fontos a vásárlás időzítése is. Ha van rá mód, ez legyen az utolsó állomás, mielőtt hazamegyünk, ne utaztassuk sokáig az élelmiszereket, különösen a hűtendőket. Ezeket amint hazaértünk, pakoljuk el a hűtőbe.

Kövessétek az Élelmiszerbankkal közös sorozatunkat, hogy minél kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe! A következő részben a tárolás rejtelmeiről olvashattok majd. Amellett, hogy otthon odafigyelsz a pazarlásra, itt támogathatod az Élelmiszerbank élelmiszermentő tevékenységét, hogy minél több felesleg eljuthasson a rászorulókhoz.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...