A húsvét utolsó pillanatos kiegészítője, a porhanyós vaníliás kifli

A vaníliás kiflinek több elkészítési formája, neve és alakja maradt fenn az évek során. A hókifliként is emlegetett finomság lehet diós, mákos, de akár lekváros is. Minden attól függ, hogy mi melyiket szeretjük, vagy épp melyik verziót hagyták ránk.

A vaníliás kifli vagy hókifli legegyszerűbb formája, amikor gyúrunk egy egyszerű darált diós tésztát, majd kis kifliket formázunk belőle, készre sütjük, és porcukorba hempergetjük. Sokan azonban inkább a töltött verzióját kedvelik, ahol a natúr tésztát kinyújtják, karikákra szaggatják, majd a közepét megtöltve felcsavarják kiflialakúra. Előbbi egy gyors, utóbbi viszont valamivel összetettebb recept. Érthető módon a két különböző módon elkészíthető kifli a töltelék miatt másképp fog kinézni, ezen kívül azonban a kiflik alakját csak a saját ízlésünk határozza meg.

Van, aki négyzetesebbre hagyja, van, aki csúcsosabbra nyújtja a kiflik végét, egyesek inkább patkóalakúra formázzák, mások viszont a kerekebb alakot kedvelik.

Mindegyik jó választás, a végeredmény pedig biztosan finom lesz, így abszolút rajtunk áll, hogy melyiket szeretnénk elkészíteni.

A porcukorral megszórt vaníliás kiflik - Recept a képre kattintva nyílik!

Honnét származik a vaníliás kifli?

A vaníliás kifli az osztrákoktól vándorolt át hozzánk, ahonnét hozta magával a saját kultuszát, miszerint a nagymama készíti a legjobbat, karácsonykor pedig elmaradhatatlan az asztalról. Épp emiatt a hókifli olyan, mint a mézeskalács egy még jobb verziója, hiszen ugyanúgy megtölti kellemes illattal a házat ünnepekkor, a vendégek körében azonban mégis sokkal népszerűbb. Ez talán amiatt lehet, mert a mézeskalács túlságosan egybeolvadt a karácsonnyal, ellenben a porcukros kiflivel, ami egy egyszerű hétvégén is tökéletesen megállja a helyét.

Omlós vaníliás kifli - Recept a képre kattintva nyílik!

Gyerekbarát húsvéti készülődés

A gyerekek imádják a húsvétot, épp úgy, mint a legtöbb ünnepet. Tűkön ülve, teljesen bezsongva telnek a készülődés napjai, pontosabban mindenhogy telnek, csak épp ülve nem. Célszerű ilyenkor bevonni a gyerekeket is, hiszen minél jobban kiveszik a részüket a feladatokból, annál egyszerűbb lekötni őket.

Persze ez sokszor több maszatolással és hosszabb elkészítési idővel jár, de hát ki másért tartjuk még ezeket a hagyományokat, ha nem értük?

A tojásfestés mellett a másik jellemző gyerekbarát program a süteménykészítés. A vaníliás kifli az egyik legjobb sütemény, amit a gyerekekkel együtt elkészíthetünk, hiszen nincs különösebb dolgunk vele, mint összegyúrni a tésztát. Nehéz elrontani, a vendégek pedig imádni fogják, így biztos a sikerélmény.

'Omlós vaníliás kifli' - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek