,,Valakit hazahoz a szíve" – 10 külföldön töltött év után nyitott cukrászatot Magyarországon a házaspár

Az Ideál Desszert a pont egy nagy kaland végén. Csaba és felesége évekig tanultak külföldön, majd hazahozták tudásukat, és megnyitották saját cukrászatukat. (x)

Az Ideál Desszert egy saroknyi Franciaország a XIV. kerület szívében. A Nagy Lajos Király úton kevés hasonlót találni, az ember alapvetően el sem vetődik erre a környékre, ezért épp itt az ideje, hogy felcsapj ételturistának, és meglátogasd Csaba és Eszter üzletét!

Ennél romantikusabb nem is lehetne

Hiába várnátok a nagy sztorit a könyvelőből vagy állatidomárból lett cukrászmesterekről. Gogolák Csaba és Kohlmann Eszter szenvedélye, hivatása a cukrászat, és a kezdetektől ezt tanulták, ebben szerettek volna elhelyezkedni. Ettől még az ő történetükből is simán készülhetne film. Sok-sok édességgel.

Csaba és felesége 6 évig dolgozott francia cukrászatban Párizstól egy órára

Csaba 2007-ben ment ki Franciaországba egy ösztöndíj segítségével, ahol cukrásziskolában tanult, és tanulmányai végén egy valódi francia cukrászatban végezhette gyakorlatát. Mondjuk cserébe cirka egy év alatt kellett megtanulnia franciául olyan szinten, hogy a vizsgáit le tudja tenni – ez az akadály azonban megléphetőnek bizonyult. Két évvel később pedig megérkezett Csaba felesége, akivel a cukrásziskolában ismerkedett meg:

,,Szokták mondani, hogy Franciaország milyen romantikus ország, és hát az... „ – ismeri be Csaba mosolyogva, mikor visszaemlékszik megismerkedésükre.

Kohlmann Eszter és Gogolák Csaba az Ideál Desszert megálmodói

Megvalósíthatták álmukat, és cukrászséfként szinte magukénak tudhattak egy régi családi cukrászatot Párizstól egy órára. Diákokat tanítottak be, és 10 fős csapatokat irányítottak 6 éven keresztül.

,,Az a jó, ha úgy csinálod, mintha a sajátod lenne. Akkor dolgozol jól" – foglalja össze Csaba a franciaországi időszakot.

Monodesszertjeik külön idnividumok

Kérdésünkre, hogy próbálkoztak volna-e magyar üzletet nyitni Franciaországban, azt a választ kaptuk, hogy az ilyesmi nem mindig működik, főleg nem egy olyan nagy gasztronómiai hagyományokkal rendelkező ország esetében, mint amilyen a franciáké. Csabáéknak több ismerőse is próbálkozott ilyesmivel, de nem jött be a tervük. Franciaországban is vannak nemzetiségi gyorséttermek, kínai kaja, kebab és társai, de a helyiek jól elvannak a saját gasztronómiájukkal.

,,Nem igazán vittünk be magyar elemeket a magyar cukrászatból. Készítettünk Dobos-tortát, de nem ízlett nekik. Megvannak a saját tradicionális desszertjeik, és nem szeretnek tőle eltérni. Plusz, ha ott nyitsz egy francia üzletet, az olyan, mintha itt nyitnál egy sima magyart."

Egy hamisítatlan ekler fánk áfonyával

Ezután Csabáék munkalehetőséget kaptak Svájcban, ahol további 4 évet dolgoztak, itt már külön kísérleteztek, fejlesztették a recepteket, de mégishazahozta őket a honvágy. Nem szerettek volna külföldön maradni, viszont, ahogy Csaba fogalmaz, az idő múlásával elkezdi érezni az ember, hogy szeretne egy saját helyet, ahol ő vezeti a termelést, ahol ő irányít, és ahol a kínálatot is ő határozza meg, így logikusan következett, hogy itthon nyissanak egy francia cukrászdát. 2017-ben hazajöttek, és belevágtak.

Az Ideálban tortákat, meringeket és csokoládét is készítenek a monodesszertek mellett

Az üzletet Csabáék egy régi hentesüzletből alakították ki, de a falakon lévő fehér csempét mintha egyenesen egy cukrászatba találták volna ki. A kezdetekkor ketten robotoltak, és kora reggeltől éjszakába nyúlóan készültek a finomságok, de pár hónap után rájöttek, hogy nem bírják a tempót.

Francia vs. magyar igények

A házaspárt nagy meglepetésként érte, hogy Magyarországon mennyire nagy az igény a mentes desszertekre. A 16 darabos repertoárjukból 6 desszert is mentes vagy cukortól, vagy tejterméktől, vagy mindentől.

,,Kint soha nem készítettünk ilyet, a franciákat az ilyesmi nem érdekli, így az ottani recepteket át kellett fejleszteni" - Csabáék tehát kikísérletezték, hogy a mentes desszertekben ne domináljon agresszívan az édesítőszer.

Az Ideál Desszert kreációiban inkább olyan alapanyagok dominálnak, amik természetesen teszik édessé vagy karakteressé az adott süteményt – pl. egy gyümölcsös süti esetében nemes egyszerűséggel több gyümölcsöt használnak.

Íme egy képviselőfánk Ideál Desszert stílusban: égetett tészta, vaníliakrém, tejszínhab, mandulás karamell kalappal

Eleinte furcsa volt a vevőkörnek, hogy nem kaphatnak tortaszeletet, de Csaba elmondása szerint az általuk készített monodesszertek sokkal személyesebbek, hiszen süteményeik külön indivídumok, kis műalkotások, egyszemélyes tortácskák. Érdekes volt számukra, ahogy vásárlóiknak először idegen volt például a citrom tarte, most pedig már keresik, szeretik. A macaront viszont már mindenki ismerte. Az idősebb vásárlók mai napig többnyire a klasszikus cukrászdai termékeket keresik, így magyar desszertek is készülnek.

,,A néniknek, bácsinknak a miénk nem sütemény, de próbáljuk őket rávezetni, hogy van Rákóczi túrós, csak nálunk máshogy néz ki. Az ízviláguk ugyanolyan, csak kicsit fúziós."

Tonka nevű csokoládés desszertjüket nagyon szerettük

Desszertjeik közül kedvencünk a képviselőfánk volt és a Tonka névre keresztelt isteni csokoládés monodesszert. A névadó Ideál desszertjük pedig pont olyan, mint ők: könnyed, profi, de van benne némi csavar. Aki pedig gyümölcsös élvezetre vágyik, annak kihagyhatatlan ez a citromos piskóta habkönnyű rozmaringos-kardamomos barackmousse-ölelésben.

A névadó Ideál Desszert a könnyed ízek kedvelőinek főnyeremény

,,Nekünk ez az életünk, mindig ebben dogoztunk. Mi még a szabadságunkat is úgy intézzük, aszerint utazunk, hogy hol, milyen új cukrászdát találunk. Ez egy életvitel."

Az Ideál Desszert nem támaszkodik a turistákra, közönségét kifejezetten a környékbeliek adják, és ez elég is. Nincsenek elrugaszkodott álmaik, csak annyit szeretnének, hogy cukrászdájukat minél többen megismerjék. Egy igazán jó étkezés után a desszert az, ami megmarad, nekik csak az a céljuk, hogy örömöt szerezzenek.

Az Ideál Desszert finomságait itt találod!

Ezeket olvastad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

A legfinomabb hókifli

Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!