Az Ideál Desszert egy saroknyi Franciaország a XIV. kerület szívében. A Nagy Lajos Király úton kevés hasonlót találni, az ember alapvetően el sem vetődik erre a környékre, ezért épp itt az ideje, hogy felcsapj ételturistának, és meglátogasd Csaba és Eszter üzletét!
Ennél romantikusabb nem is lehetne
Hiába várnátok a nagy sztorit a könyvelőből vagy állatidomárból lett cukrászmesterekről. Gogolák Csaba és Kohlmann Eszter szenvedélye, hivatása a cukrászat, és a kezdetektől ezt tanulták, ebben szerettek volna elhelyezkedni. Ettől még az ő történetükből is simán készülhetne film. Sok-sok édességgel.
Csaba 2007-ben ment ki Franciaországba egy ösztöndíj segítségével, ahol cukrásziskolában tanult, és tanulmányai végén egy valódi francia cukrászatban végezhette gyakorlatát. Mondjuk cserébe cirka egy év alatt kellett megtanulnia franciául olyan szinten, hogy a vizsgáit le tudja tenni – ez az akadály azonban megléphetőnek bizonyult. Két évvel később pedig megérkezett Csaba felesége, akivel a cukrásziskolában ismerkedett meg:
,,Szokták mondani, hogy Franciaország milyen romantikus ország, és hát az... „ – ismeri be Csaba mosolyogva, mikor visszaemlékszik megismerkedésükre.
Megvalósíthatták álmukat, és cukrászséfként szinte magukénak tudhattak egy régi családi cukrászatot Párizstól egy órára. Diákokat tanítottak be, és 10 fős csapatokat irányítottak 6 éven keresztül.
,,Az a jó, ha úgy csinálod, mintha a sajátod lenne. Akkor dolgozol jól" – foglalja össze Csaba a franciaországi időszakot.
Kérdésünkre, hogy próbálkoztak volna-e magyar üzletet nyitni Franciaországban, azt a választ kaptuk, hogy az ilyesmi nem mindig működik, főleg nem egy olyan nagy gasztronómiai hagyományokkal rendelkező ország esetében, mint amilyen a franciáké. Csabáéknak több ismerőse is próbálkozott ilyesmivel, de nem jött be a tervük. Franciaországban is vannak nemzetiségi gyorséttermek, kínai kaja, kebab és társai, de a helyiek jól elvannak a saját gasztronómiájukkal.
,,Nem igazán vittünk be magyar elemeket a magyar cukrászatból. Készítettünk Dobos-tortát, de nem ízlett nekik. Megvannak a saját tradicionális desszertjeik, és nem szeretnek tőle eltérni. Plusz, ha ott nyitsz egy francia üzletet, az olyan, mintha itt nyitnál egy sima magyart."
Ezután Csabáék munkalehetőséget kaptak Svájcban, ahol további 4 évet dolgoztak, itt már külön kísérleteztek, fejlesztették a recepteket, de mégishazahozta őket a honvágy. Nem szerettek volna külföldön maradni, viszont, ahogy Csaba fogalmaz, az idő múlásával elkezdi érezni az ember, hogy szeretne egy saját helyet, ahol ő vezeti a termelést, ahol ő irányít, és ahol a kínálatot is ő határozza meg, így logikusan következett, hogy itthon nyissanak egy francia cukrászdát. 2017-ben hazajöttek, és belevágtak.
Az üzletet Csabáék egy régi hentesüzletből alakították ki, de a falakon lévő fehér csempét mintha egyenesen egy cukrászatba találták volna ki. A kezdetekkor ketten robotoltak, és kora reggeltől éjszakába nyúlóan készültek a finomságok, de pár hónap után rájöttek, hogy nem bírják a tempót.
Francia vs. magyar igények
A házaspárt nagy meglepetésként érte, hogy Magyarországon mennyire nagy az igény a mentes desszertekre. A 16 darabos repertoárjukból 6 desszert is mentes vagy cukortól, vagy tejterméktől, vagy mindentől.
,,Kint soha nem készítettünk ilyet, a franciákat az ilyesmi nem érdekli, így az ottani recepteket át kellett fejleszteni" - Csabáék tehát kikísérletezték, hogy a mentes desszertekben ne domináljon agresszívan az édesítőszer.
Az Ideál Desszert kreációiban inkább olyan alapanyagok dominálnak, amik természetesen teszik édessé vagy karakteressé az adott süteményt – pl. egy gyümölcsös süti esetében nemes egyszerűséggel több gyümölcsöt használnak.
Eleinte furcsa volt a vevőkörnek, hogy nem kaphatnak tortaszeletet, de Csaba elmondása szerint az általuk készített monodesszertek sokkal személyesebbek, hiszen süteményeik külön indivídumok, kis műalkotások, egyszemélyes tortácskák. Érdekes volt számukra, ahogy vásárlóiknak először idegen volt például a citrom tarte, most pedig már keresik, szeretik. A macaront viszont már mindenki ismerte. Az idősebb vásárlók mai napig többnyire a klasszikus cukrászdai termékeket keresik, így magyar desszertek is készülnek.
,,A néniknek, bácsinknak a miénk nem sütemény, de próbáljuk őket rávezetni, hogy van Rákóczi túrós, csak nálunk máshogy néz ki. Az ízviláguk ugyanolyan, csak kicsit fúziós."
Desszertjeik közül kedvencünk a képviselőfánk volt és a Tonka névre keresztelt isteni csokoládés monodesszert. A névadó Ideál desszertjük pedig pont olyan, mint ők: könnyed, profi, de van benne némi csavar. Aki pedig gyümölcsös élvezetre vágyik, annak kihagyhatatlan ez a citromos piskóta habkönnyű rozmaringos-kardamomos barackmousse-ölelésben.
,,Nekünk ez az életünk, mindig ebben dogoztunk. Mi még a szabadságunkat is úgy intézzük, aszerint utazunk, hogy hol, milyen új cukrászdát találunk. Ez egy életvitel."
Az Ideál Desszert nem támaszkodik a turistákra, közönségét kifejezetten a környékbeliek adják, és ez elég is. Nincsenek elrugaszkodott álmaik, csak annyit szeretnének, hogy cukrászdájukat minél többen megismerjék. Egy igazán jó étkezés után a desszert az, ami megmarad, nekik csak az a céljuk, hogy örömöt szerezzenek.
Az Ideál Desszert finomságait itt találod!
Ezeket olvastad?
Ezeket olvastad már?
8+1 cukrászda, ahonnan meglepheted anyukádat egy finom süteménnyel
Vasárnap lesz anyák napja, és mivel idén nem mindenki köszöntheti személyesen az anyukáját, ezért mutatunk 7 cukrászdát, ahonnan isteni sütit küldhetsz haza!
Nosalty5 mentes cukrászda, ahova bármikor újra elmennénk
5 olyan cukrászda, ahol az ételintoleranciákkal küzdők is nyugodt szívvel fogyaszthatnak - teszteltük őket, és ezeket mindenképp ajánljuk!
Országh Kitti6 új hullámos cukrászda, ami biztosan nem okoz majd csalódást
Az új hullám a budapesti cukrászdákat is elérte, nagyszerű cukrászmesterek műveit kóstolhatjuk városszerte. Csokorba szedtük az aktuális kedvenceinket.
adminHázias sütik az egyik legjobb vidéki cukrászdában és mediterrán életérzés...
Lassan vége van a nyárnak, de a Balaton környéke nem tér nyugovóra. Két olyan Újrakezdőt mutatunk be nektek, akik miatt az északi-partot ősszel is meg kell látogatnotok!
Fenes Gábriel