Házias sütik az egyik legjobb vidéki cukrászdában és mediterrán életérzés a Szent György-hegyen - Itt az ÚJRAKEZDŐK új epizódja

Lassan vége van a nyárnak, de a Balaton környéke nem tér nyugovóra. Két olyan Újrakezdőt mutatunk be nektek, akik miatt az északi-partot ősszel is meg kell látogatnotok!

Badacsony és Keszthely környéke telis teli van felfedezésre váró helyekkel. A Balaton-felvidéki gasztronómiának köszönhetően a régió már nem csak nyáron fantasztikus. Rendhagyó módon, ezúttal két újrakezdőt is bemutatunk, akiknek szívügye, hogy a balatoni szezon ne csak két, két és fél hónapig tartson, és az emberek ősszel is ellátogassanak a magyar tengerhez, részben miattuk is!

„A süti legyen olyan, mintha otthon készült volna” - Mónisüti

Ha egy finom sütit akarsz enni Keszthely környékén, akkor irány a gyenesdiásiMónisüti. Kövérné Kalmár Mónika napi három tortával indította vállakozását, ma már saját cukrászdája van, és kollégáival körülbelül 4-500 tortát süt egy héten. Móni a végzettségét tekintve teológus, sokáig újságíróként dolgozott az egyik keszthelyi lapnál, de négy gyermeke miatt váltott.

„Négy gyerek mellett ez a munka már nem volt vállalható, váltanom kellett, ezért elkezdtem blogolni. Később jött a lehetőség: egy kávézó tulajdonosa megkért, hogy süssek neki tortákat”- emlékszik vissza a kezdetekre a Móni, aki hat és fél évvel ezelőtt vágott bele az otthoni sütögetésbe. Némi tapasztalata volt a sütéményekkel, hiszen középiskolai tanulmányait a keszthelyi vendéglátó szakközépiskolában végezte, de rengeteget tanult az internetről is.

Móni a semmiből építette fel a családi vállalkozását.„A kávézós az elején három tortát kért tőlem, amit kifizetett. Abból vettem meg a következő napra az alapanyagokat. Ahogy híre ment a sütijeimnek, egyre többen rendeltek tőlem. Gyakorlatilag, ami befolyt, azt forgattuk vissza, így tudtunk lépésről lépésre bővülni. Ma már a Dunántúl 15 kávézójába szállítunk tortákat” - magyarázza.

Móni egyszere írta a blogját és készítette a sütiket megrendelésre, amikor két és fél évvel ezelőtt megkeresték őt és férjét egy gyenesdiási ház eladásával. A tulajdonosok visszautasíthatatlan ajánlatott tettek. Ma itt lakik a család, működik a cukrászüzem, és több mint egy éve a cukrászda is, amit az ország legjobbjai közt emlegetnek.

A cukrászdában körülbelül 15 féle különböző tortát árulnak naponta. Figyelnek a szezonalitásra, A legnépszerűbbek a somlói torta, a mézes krémes, a lengyel szilvatorta és a házi krémes, amit nekünk is lehetőségünk nyílt megkóstolni. A süti könnyed, a krém lágy, a tetején pedig isteniek az összetört tésztalapok. Igazi házias jellegű finomság, ahogy az egy családi cukrászdától várható. Az almás rizlingtorta is isteni, egy morzsa sem maradhat a tányéron!

„A süti legyen olyan, mintha otthon készült volna, a vásárlók is ezt várják el”- vallja Móni, aki a napi termelésben már nem nagyon vesz részt, inkább csak felügyeli, koordinálja a feladatokat, de mint mondja, a sütemények megalkotásánál mindig jelen van.

A kínálatban egyébként vannak paleo sütik is. Ezeket a különböző ételérzékenységekkel küzdő vásárlók miatt árulják.„Fontos szempont, hogy a paleo élvezhető legyen, a vásárlóknak ne fűrészporos valamit adjunk, hanem a sütiknek legyen élvezeti értéke” - jegyzi meg Móni.

A gyenesdiási Mónisüti szeptember másodikától visszatér az őszi-téli-tavaszi nyitvatartáshoz, és délelőtt 10 órától este 6 óráig várja a vendégeit.

Mediterrán életérzésre vágyott, a Szent György-hegyen találta meg - Taberna Infinito

Gyenesdiástól alig 20 percnyi autókázásra található Kisapáti. Az apró falucska felett található a Taberna Infinito, ami az ország egyik legszebb, és legmegnyugtatóbb kilátását tárja elénk.

Bicskei Sándor tavaly nyáron hozta el a mediterrán életérzést a a Szent György-hegyre.„Én erre az életérzésre vágytam, elköltöztem volna Dél-Európába, mondjuk Szicíliába, mindenképpen valami olyan helyre, ahol szívből jön a vendéglátás, frissek, ízletesek az ételek” - mondja Sándor, aki végül a Balatonnál kötött ki, pedig nagyon későn jött nála a szeretet a magyar tenger iránt. Gyerekként sokat nyaralt a Balatonnál, mégsem vonzotta. Aztán egyszer Kisapáti felé autókázott, és beleszeretett a környékbe, a hegyekbe.

Sándortól megtudjuk, hogy bár a Szent György-hegyi telket már pár éve megvásárolta, rengeteg munkája volt abban, hogy létrehozza rajta a mediterrán életérzést. A kivitelezésben barátok is segítettek neki. A végeredmény pedigmagáért beszél!

Évekig dolgozott értékesítőként a fővárosban, de a vendéglátás sem állt tőle távol. A 2010-es évek elején a Blaha Lujza téren elsőként nyitott olyan pizzázót, ahol szeleteket kínáltak elvitelre, de volt egy görög ételbárja is. Mindkét vállalkozásába belebukott, de mint mondta, rengeteget tanult a történtekből. Miután ráunt az értékesítői szakmára, és szakított barátnőjével, úgy döntött újra belevág a vendéglátásba a Balaton közelében, de ezúttal megpróbálja jobban csinálni.

A Taberna Infinito a finom ételek mellett élményt nyújt a látogatóknak, akik kiszakadhatnak a mindennapi hajtásból, közel kerülhetnek a természethez, és gyönyörködhetnek a csodás panorámában. A tapasokat előzetes bejelentkezés alapján, korlátlanul lehet fogyasztani. A hagyományos, szalámikat tartalmazó tálak mellett kérhetünk chilidrónt, azaz spanyol pörköltet is. Az ételeket a Fischer, Nyári és Bajnóczy pincészet boraival kísérhetjük.

A gyönyörű kilátásról, a finom ételekről és borokról ősszel sem kell lemondanunk. A Taberna Infinito szeptemberben is várja a lazulni vágyókat. A mediterrán életérzést péntektől vasárnapig lehet élvezni. Figyeljétek a táblákat, mert nagyon könnyű eltévedni!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek