Vakon teszteltünk le 14 bolti vajat - az eredmény igen meglepő lett

A vaj kontra margarin kérdéskört félretéve most csak a vajaknál maradtunk - kóstoltunk, tizennégyet, méghozzá vakon, és nem várt eredményeket hoztunk.

Az egyik felhajtott 14 féle vajat 4 különböző boltból, a másik lefotózta őket, a harmadik kicsomagolta, beszámozta, aztán pedig mind véggikóstoltuk őket - VAKON. Kifejezetten izgultunk, mert ez volt az első közös vaktesztünk, és tényleg meglepőek lettek az eredmények. Semmi prekoncepció, csakis az ízélmény számított.

MI A VAJ?

A Larousse lexikonja szerint a vaj min. 82% zsírtartalmú étkezési zsiradék, amit köpüléssel nyernek a tej föléből.

FONTOS:

- ez nem szakértői vélemény, csakis a mi saját, szubjektív ízérzékelésünk és szemünk döntött

- a vajak közül igaziból egyikről sem mondtunk kifejezetten rossz véleményt

Érdekes, hogy a többihez képest kifejezetten olcsónak számító termék ízlett nekünk legjobban, továbbá hogy a nosztalgikus vajíz-emlékek úgy fest, nem kicsit befolyásolták a döntésünket.

14. Burro Latteria Soresina olasz vaj

Állag: krémes, fehér

Íz: műíz, zsíríz, "íztelenség"

83% zsírtartalom

Ár: 389 Ft / 125gr

13. Tolle teavaj

Állag: megfelelően kemény

Íz: semmilyen ízű, jellegtelen, "mintha hiányozna belőle a lényeg"

82% zsírtartalom

Ár: 289 Ft/ 100gr

12. Alföldi mesés háromnegyedzsíros vaj

Állag: hófehér, könnyű

Íz: vizezett, tejes íz, nem homogén

min 60 % zsírtartalom

Ár: 199 Ft/ 100gr

11. Mizo teavaj

Állag: kemény, sűrű

Íz: fátyolos bevonatot képez, kicsit művajízű

80 % zsírtartalom

Ár: 245 Ft/ 100gr

10. Dublin Dairy ír vaj

Állag: krémes, jól kenhető, vajkrémes állag

Íz: van aki szerint margarinos, de van aki szerint finom tejszínes

82% zsírtartalom

Ár: 599 Ft/ 200 gr

Házivaj-receptek:

9. Magyar vaj

Állag: kemény, középsárga

Íz: gyorsan olvad a szájban, "állatízű", "feltűnően vajízű"

82% zsírtartalom

Ár: 309 Ft /100gr

8. Ammerlander Mantequilla márkázott vaj

Állag: zsíros, sárgás, krémes-habos

Íz: egyesek szerint margarinos, zsírosabb ízű

82% zsírtartalom

Ár: 469 Ft / 250gr

7. Rochefort Burro Tradizionale belga vaj

Állag: zsíros, sűrű, testes

Íz: zsírízű, tömény

82% zsírtartalom

Ár: 299 Ft / 100gr

6. Riska Séf Háromnegyed-zsíros vaj

Állag: habos vajas, krémes, hófehér, sajt/tofuszerű

Íz: semleges, habos, tejes

min. 60% zsírtartalom

Ár: 219 Ft / 100gr

5. Lurpak enyhén sózott dán vaj

Állag: kenhető, puha, sárga, krémes, jó állag

Íz: A sós vajak kedvelőinek kitűnő választás, egyesek szerint margarinos, de finom

min. 80% zsírtartalom

Ár: 759 Ft / 200gr

4. Meggle márkázott vaj

Állag: krémes, kenhető, sárga

Íz: finom tejszínes, krémes

82% zsírtartalom

Ár: 599 Ft / 200gr

3. Gazda márkázott vaj

Állag: fehéres, keményebb, de kenhető

Íz: házias finom vajíz, zsíros, tejes, tiszta

82% zsírtartalom

Ár: 559 Ft / 200gr

2. Bakony vaj

Állag: kemény, fehér

Íz: tipikus teavajíz, "gyerekkoríz", "tehéníz"

82% zsírtartalom

Ár: 239 Ft / 100gr

1. SPAR vaj

Állag: homogén, kellemes, szép állag

Íz: tejíz, "gyerekkoríz", kifejezetten finom

82% zsírtartalom

Ár: 179 Ft / 100gr

Ezeket olvastad már?

Vaj készítése otthon

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.